Πώς θα επιλέξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό;

Παιδικοί σταθμοί: Γονείς περίμεναν 20 ολόκληρες ώρες για μία θέση

Η πρώτη φορά που θα απομακρυνθεί το παιδί για πολλές ώρες από το σπίτι, είναι όταν θα έρθει η ώρα να πάει στον παιδικό σταθμό. Είναι η στιγμή που θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα κοινωνικοποίησης σε ένα νέο χώρο, αφομοιώνοντας και κάνοντας πράξη τα όσα διδάχθηκε από σας στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης που του κάνετε εντός της οικογένειας.

Το infokids.gr, ακολουθώντας πάντα τις ανάγκες των αναγνωστών, σας δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της επιλογής του παιδικού σταθμού που θα φιλοξενήσει το δικό σας παιδάκι και ποια κριτήρια θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ούτως ώστε να σιγουρευτείτε ότι κάνετε τη σωστότερη επιλογή βάσει των αναγκών και των απαιτήσεων σας.

Πριν ξεκινήσετε την “έρευνα αγοράς” καλό θα ήταν να έχετε κατά νου ότι στους κρατικούς σταθμούς δεν απαιτούνται δίδακτρα, στους δημοτικούς και τους κοινοτικούς απαιτείται κάθε μήνα η καταβολή ενός ποσού που ποικίλλει ανά περιοχή και τέλος στους ιδιωτικούς το κόστος καθορίζεται αποκλειστικά εκ της διευθύνσεως.

Πρώτα από όλα καλό θα ήταν να κάνετε μια λίστα με τους παιδικούς σταθμούς που υπάρχουν κοντά στο σπίτι σας ούτως ώστε να έχετε μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η αναζήτησή σας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους σταθμούς θα πάρετε πληροφορίες αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας, τόσο τις καθημερινές όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών, των αργιών αλλά και του καλοκαιριού, το διαιτολόγιο των παιδιών, την ασφάλεια του κτιρίου και του διαθέσιμου εξοπλισμού, τη δυνατότητα μεταφοράς των παιδιών από και προς το σπίτι, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τον αριθμό μαθητων ανά τάξη και φυσικά το κόστος διδάκτρων. Βάσει των απαντήσεων που θα λάβετε, θα κρίνεται ποιοι σταθμοί ανταποκρίνονται στα δεδομένα και τις ανάγκες σας και θα κανονίσετε να τους επισκεφθείτε για να διαπιστώσετε εκ του σύνεγγυς αν και κατά ποσό ανταποκρίνονται στις επιθυμίες σας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο παιδικό σταθμό, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στο πώς είναι δομημένοι και διαμορφωμένοι οι εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των παιδιών. Οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να είναι καθαροί, να αερίζονται επαρκώς, να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να κινούνται ελεύθερα χωρίς να στριμώχνονται σε λίγα τετραγωνικά ενώ οι εξωτερικοί χωροί πρέπει να είναι περιποιημένοι και τα παιχνίδια να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η τυχόν πιθανότητα ατυχήματος. Ελέγξτε εάν ο χώρος διαθέτει πλήρες φαρμακείο, γιατρό ή νοσοκόμα καθώς, πώς χειρίζονται την περίπτωση που κάποιο παιδί πρέπει να μεταφερθεί εκτάκτως σε νοσοκομείο και γενικότερα ποια είναι η αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

Μετά τον έλεγχο των εγκαταστάσεων, καλό θα ήταν να έρθετε σε μια πρώτη επαφή με το διδακτικό προσωπικό και την διεύθυνση. Βεβαιωθείτε ότι ο σταθμός διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά λειτουργίας ειδάλλως δεν αξίζει το κόπο να συνεχίσετε την ξενάγηση. Εάν μείνετε ικανοποιημένοι από τη συζήτηση με τη διεύθυνση, ρωτήστε για το εκπαιδευτικό προσωπικό ποια είναι η επιμόρφωση τους και ποια εκπαιδευτική μέθοδος ακολουθείται. Ζητήστε πληροφορίες για το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα του σταθμού το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις αναπτυξιακές ανάγκες και ικανότητες κάθε ηλικίας των παιδιών που φιλοξενούνται.

Επισκεφθείτε τη κουζίνα όπου προετοιμάζεται το φαγητό και ζητήστε να δοκιμάσετε κάποιο από τα εδέσματα της ημέρας. Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες με το φαγητό ή εμφανίζει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιες τροφές συζητήστε το με την υπεύθυνη για να σας πει πώς θα χειριστού το ζήτημα.

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει να σας απασχολούν κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του κατάλληλου παιδικού σταθμού.

Μην διστάσετε να θέσετε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση στους υπευθύνους καθώς η ασφάλεια των παιδιών και η δική σας βεβαιότητα ότι καλύπτονται οι ανάγκες σας είναι πρωτεύον κριτήριο της επιλογή σας.

Πρόταση βιβλίου: