Πώς θα ορθοποδήσει ξανά το σύστημα Υγείας και πώς ο ασθενής θα ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια;

«Η τραγική καθυστέρηση της έκδοσης του Δελτίου Τιμών νέων φαρμάκων που παράνομα εκκρεμεί εδώ και 19 μήνες είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφαιρεί από τους ασθενείς στην Ελλάδα το δικαίωμά τους στις θεραπείες ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες της Ευρώπης» δήλωσε ο κος Φρουζής, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο ή από άλλα χρόνια και σπάνια νοσήματα κινδυνεύουν ή χάνουν τη ζωή τους χωρίς λόγο. Υπάρχουν νέες θεραπείες που δεν επιτρέπεται στους Έλληνες πάσχοντες να έχουν πρόσβαση κι αυτό είναι ντροπή για όλους», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη των ασθενών στη χώρα μας. Σήμερα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και των λανθασμένων χειρισμών της Πολιτείας, πολλοί ασφαλισμένοι έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τα απαραίτητα για την υγεία φάρμακά τους. Είναι φανερό πλέον, ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι ανεπαρκέστατη και ελλιπώς σχεδιασμένη για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περίθαλψης των ασφαλισμένων.
«Για πολλοστή φορά, η Πολιτεία είναι ανακόλουθη στις υποχρεώσεις της έχοντας αφήσει χρέη ετών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ενώ φάνηκε άδικη με τον τρόπο που χειρίστηκε το κούρεμα των ομολόγων μας. Τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων τα είδαμε όλοι. Ειδικά οι χρονίως ή βαριά πάσχοντες, βιώνουν με μεγάλη σκληρότητα την αδυναμία της Πολιτείας να τους παρέχει αυτά που δικαιούνται», δήλωσε ο κ. Φρουζής.

Ο κος Νίκος Κεφαλάς, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΦΕΕ, μίλησε για Ευρωπαίους ασθενείς «δύο ταχυτήτων» και κάλεσε την κυβέρνηση να «ενσκήψει με απόλυτη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στο ζήτημα της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στις θεραπείες και ιδιαίτερα στις καινοτόμες. Δεν πρέπει επουδενί εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης να επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν διεθνείς διακηρύξεις και αγώνες ετών και να δημιουργηθεί μια Ευρώπη 2 ταχυτήτων όσον αφορά τους ασθενείς και τα ισότιμα δικαιώματά τους στην πρόσβαση στη θεραπεία», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ο κος Πασχάλης Αποστολίδης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΦΕΕ, λαμβάνοντας τον λόγο, ζήτησε «να προχωρήσουν επιτέλους οι δομικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας».
«Πρώτη και βασικότερη αποστολή αυτής της κυβέρνησης εφόσον θέλει να έχει διάρκεια είναι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να καταπολεμηθεί η σπατάλη και η απάτη και να μπορεί η εξοικονόμηση που θα προκύψει να επανεπενδύεται για την ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος Υγείας» ανάφερε χαρακτηριστικά. «Επιπλέον», τόνισε, «άμεση είναι η ανάγκη εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης με την δίκαιη και ενεργή συμμετοχή όλων των εταίρων της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω της πλήρους εφαρμογής των θεσπισμένων μέτρων, καθώς και η πάταξη του παραεμπορίου με τις πλαστές συνταγές εις βάρος του Δημοσίου.»

Ολοκληρώνοντας τη Συνέντευξη Τύπου, οι κ.κ. Φρουζής στάθηκε στο ουσιώδες ζήτημα του εξορθολογισμού και την στόχευση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού για την εξωνοσοκομειακή αγορά στο 1,4% του ΑΕΠ. Ενός ΑΕΠ που θα είναι το 2013 σε ελεύθερη πτώση για 6η συνεχή χρονιά, ώστε να μπορέσει στην πράξη να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα Υγείας.
«Πρόκειται για ένα στόχο απόλυτα δίκαιο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε σε ένα Ευρωπαϊκό επίπεδο το σύστημα Υγείας της χώρας μας, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας κατακρημνίζεται αλλά και του γεγονότος ότι χρειάζεται να προστατεύσουμε τους πολίτες από τραγικές αυξήσεις των ποσοστών συμμετοχής τους», τόνισε ο κος Φρουζής.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το φάρμακο δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν. Είναι κοινωνικό αγαθό, είναι συστατικό της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης της χώρας μας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται απ’ όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Πολιτείας», υπογράμμισε κλείνοντας τη Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και νέα φάρμακα
Ο κος Φρουζής τόνισε πως «Οι Έλληνες πολίτες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δικαιούνται ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες και στα νέα φάρμακα με τους πολίτες των υπολοίπων χωρών. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα της παράνομης καθυστέρησης έκδοσης δελτίου τιμών για νέες θεραπείες. Δεν είναι δυνατόν για σχεδόν 2 χρόνια να απειλούνται και χάνονται ζωές εξαιτίας αυτής της ανεξήγητης και απαράδεκτης ολιγωρίας. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα κι όλους. Μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με μεταστατικούς Καρκίνους, Λευχαιμία, Οζώδη Σκλήρυνση, νόσο Gaucher, νόσο Coushing, Κυστική Ίνωση, και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως Διαβήτης ΙΙ, Επιληψία, Λύκος, Ηπατίτιδα C, AIDS, αγωνιούν για τη ζωή τους και ταλαιπωρούνται αφάνταστα, περιμένοντας να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση στη θεραπεία τους.»