- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς να κάνετε τα αδελφάκια να παίζουν μαζί

Συχνό φαινόμενο αδελφάκια του αντίθετου φύλου ή του ίδιου αλλά με διαφορά ηλικίας να μην έχουν (ή να μην θέλουν) κοινές δραστηριότητες και παιχνίδια. Μάλιστα εκτός ότι τα παιδιά δεν έρχονται πιο κοντά το ένα με το άλλο, συχνά εμπλέκονται σε καβγάδες που γίνονται μπελάς για εσάς και δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε.

Συνήθως τα παιδιά που ανήκουν στο ίδιο φύλο και έχουν μικρή διαφορά ηλικίας έχουν και κοινά ενδιαφέροντα και τους αρέσει να παίζουν με τα ίδια παιχνίδια. Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση.

Εάν λοιπόν τα παιδιά σας έχουν κάποια χρόνια διαφορά πιθανότατα θα τα έχετε δει να μαλώνουν. Το μικρό παιδί είναι αυτό που στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί το μεγάλο, που δεν του δίνει ιδιαίτερη σημασία, πειράζοντας τα παιχνίδια του. Και ο καβγάς δεν αργεί να ξεκινήσει…

Τώρα τι κάνουμε;

Όταν ένα από τα δύο παιδιά πειράζει το άλλο ή όταν μαλώνουν μεταξύ τους καλύτερα να μην ανακατευτείτε, εκτός και αν τα πράγματα έχουν αγριέψει και αρχίσουν να δέρνονται. Προσπαθήστε να τα ηρεμήσετε και έπειτα να τους εξηγήσετε πως αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό.

Πώς να τα κάνετε να παίζουν από κοινού;

Παρατηρήστε ποια παιχνίδια αρέσουν και στα δύο. Έαν για παράδειγμα τους αρέσουν οι πλαστελίνες, τα παιχνίδια ρόλων, η ζωγραφική ή οι κατασκευές, φροντίστε να προμηθευτείτε τέτοια παιχνίδια και τα απαραίτητα υλικά και δώστε τα στα παιδιά. Προκειμένου να τα κάνετε να παίξουν μαζί μια καλή πρακτική είναι να καθίσετε στην αρχή μαζί τους και να αποχωρήσετε διακριτικά όταν δείτε ότι έχουν αρχίσει και συνεργάζονται. Καλύτερα να αποφύγετε τις εντολές τύπου “Παίξτε μαζί” ή να βγάζετε λόγους για να τα πείσετε. Προτιμότερο να τα προτρέψετε με έμμεσο τρόπο.


Εάν έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα…

Για να αποφύγετε, όσο το δυνατόν, τους καβγάδες, φροντίστε να παίζουν τουλάχιστον στον ίδιο χώρο, ώστε να μην νιώθουν μοναξιά. Φυλάξτε τα παιχνίδια τους σε χωριστά ράφια αλλά σε σημεία που να είναι εύκολα προσβάσιμα για το κάθε παιδί. Επίσης φροντίστε να έχουν περίπου την ίδια ποσότητα παιχνιδιών αν θέλετε να αποφύγετε τις γκρίνιες.

Εάν π.χ το μεγάλο παιδί είναι αγόρι και παίζει με στρατιωτάκια και το μικρό παιδί κορίτσι, τότε προτρέψτε το κορίτσι να παίξει π.χ με τις κούκλες. Σε περίπτωση που δείτε το μικρό να βαριέται ζητήστε του να σας βοηθήσει σε κάτι ή προτρέψτε το να παρακολουθεί το αδελφάκι του να παίζει, λέγοντάς του ότι έτσι θα μάθει σιγά-σιγά και όταν μεγαλώσει μπορεί να παίξει μαζί του.