- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Πώς ο ύπνος σχετίζεται με το βάρος των εφήβων

Ο ύπνος είναι μια σημαντική λειτουργία που οι έφηβοι δεν την έχουν και τόσο σε εκτίμηση καθώς προτιμούν να περάσουν περισσότερες ώρες στην οθόνη του υπολογιστή παρά να κοιμηθούν. Σύμφωνα όμως με αμερικανική έρευνα οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες το βράδυ, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν επιπλέον κιλά καθώς ο ύπνος βοηθάει τους εφήβους να διατηρούν το βάρος τους σε κανονικά επίπεδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λάτα Καστούρι, του Κέντρου Ύπνου του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε ιατρικό συνέδριο στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με την μικρή διάρκεια του ύπνου στους εφήβους. Όσο λιγότερο κοιμούνται οι νέοι τη νύχτα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης σωματικής μάζας τους (δηλαδή η αναλογία του βάρους προς το ύψος τους).

«Ο ύπνος αποτελεί τροφή για τον εγκέφαλο. Όταν οι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά, καταλήγουν να κοιμούνται μέσα στην τάξη του σχολείου, να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να νιώθουν αγχωμένοι, να αρρωσταίνουν πιο συχνά και να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις γενικότερες υποχρεώσεις τους εξαιτίας της κόπωσής τους», δήλωσε η Καστούρι.Πρόσθεσε ότι οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από ένα οκτάωρο το βράδυ, είναι επίσης πιθανότερο να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες στη διατροφή τους σε σχέση με όσους κοιμούνται περισσότερο από οκτώ ώρες.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι ερευνητές μελέτησαν 255 μαθητές γυμνασίου, 108 αγόρια και 147 κορίτσια, διαπιστώνοντας ότι ο μέσος όρος ύπνου και για τα δύο φύλα ήταν περίπου εξήμιση ώρες τις καθημερινές και εννιά ώρες και 15 λεπτά τα Σαββατοκύριακα.

Τα αγόρια που κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες, είχαν μέσο δείκτη σωματικής μάζας κατά 3,8% υψηλότερο σε σχέση με όσα κοιμούνταν για περισσότερο από επτά ώρες.Αντίστοιχα, τα κορίτσια που κοιμούνταν λιγότερο από επτά ώρες, είχαν μέσο δείκτη σωματικής μάζας κατά 4,7% υψηλότερο σε σχέση με όσα κοιμούνταν πάνω από επτά ώρες.

Όμως, όταν ένας έφηβος δεν κοιμάται αρκετά, πέφτει το επίπεδο της λεπτίνης του, με συνέπεια, παρόλο που έχει φάει, να μη νιώθει ότι χόρτασε πραγματικά και σύντομα να θέλει να ξαναφάει.
Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου αυξάνει το επίπεδο της γκρελίνης, με συνέπεια να ανοίγει κι άλλο η όρεξη, με τελικό αποτέλεσμα ο έφηβος ή η έφηβη να τρώει παραπάνω και να παχαίνει.Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο ύπνος βοηθάει στην ανάπτυξη παιδιών και εφήβων, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημά τους.