Ρόδι: Βάλτε το στη διατροφή σας

Στη σαλάτα, στο φαγητό, ως δυναμωτικό χυμό, σίγουρα μπορείτε να βρείτε πολλούς τρόπους για να εντάξετε το ρόδι στη δική σας διατροφή, αλλά και των παιδιών.
Είναι όμως και ένα όμορφο διακοσμητικό, αλλά και γούρι της Πρωτοχρονιάς, φρούτο της γονιμότητας και ευλογία την ημέρα του γάμου. Το ρόδι από τα αρχαία χρόνια θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας.

Ποια είναι όμως η διατροφική του αξία;
Πολλές κλινικές έρευνες, έδειξαν πως η κατανάλωση χυμού από ρόδι έχει ισχυρή δράση στην προστασία των LDL λιποπρωτεϊνών από την οξείδωση τους, προστατεύει από την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα, κυρίως εξαιτίας του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών και ιδιαίτερα ανθοκυανινών, τανινών και πολυφαινολών.

Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Φτιάξε χυμό ροδιού

Συστατικά

4 κούπες νερό
1 κούπα φλαμούρι (ή τέσσερα φακελάκια τίλιο εμπορίου)
4 κοφτές κ.γ. κανέλα (ή 4 ξυλαράκια)
8 γαρύφαλλα
1 κούπα χυμό από ρόδι
4 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση

Βράζουμε το φλαμούρι σε τέσσερις κούπες νερό και λίγο πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μέλι.

Όταν κρυώσει, προσθέτουμε το χυμό από ρόδι. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία κανάτα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
Σερβίρουμε με παγάκια.