- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ρύζι με πράσα, σταφίδες και μαυροσούσαμο

Νηστίσιμα πιάτα για τη Μ. Εβδομάδα επιβάλλει η παράδοσή μας. Εμείς θα βρούμε τα καλύτερα και θρεπτικότερα για σας και την οικογένειά σας και θα σας τα προτείνουμε κάθε μέρα.

Συστατικά για 4-6 μερίδες

3 μεγάλα πράσα
1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι πλυμένο και στραγγισμένο
2/3 του φλιτζανιού σκούρες σταφίδες χωρίς κουκούτσι
2/3 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1/2 φλιτζάνι μαυροσούσαμο, ελαφρώς καβουρντισμένο
1/2 φλιτζάνι σουσάμι ξανθό, ελαφρώς καβουρντισμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2-3 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι σε 3 φλιτζάνια αλατισμένο νερό. H κατσαρόλα να είναι σκεπασμένη και η φωτιά χαμηλή. Καθαρίζουμε τα πράσα, κόβουμε σε ροδέλες, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι και μαγειρεύουμε τα πράσα στο λάδι σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 20-30 λεπτά, μέχρι να καραμελωθούν. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Αναμειγνύουμε το ρύζι με τα πράσα. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τον δυόσμο, το σουσάμι, το αλάτι και το πιπέρι, το μπαλσάμικο, άλλες δύο κουταλιές λάδι (αν φαίνεται στεγνό) και το σερβίρουμε, είτε ζεστό είτε σε θερμοκρασία δωματίου.