- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σάντυ Κουτσοσταμάτη: “Συγκίνηση και ευτυχία λίγο πριν το ευτυχές γεγονός”

Μιλήσαμε με την όμορφη ψυχολόγο, Σάντυ Κουτσοσταμάτη, λίγο πριν υποδεχτεί το πρώτο της μωράκι. Χαρούμενη και χαλαρή μάς εκμυστηρεύεται κάποιες από τις σκέψεις και τα συναισθήματά της για όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης, το πώς φαντάζεται αυτή την πρώτη “γνωριμία” με την κόρη της, τις ανησυχίες της για το σύγχρονο κόσμο, αλλά και το πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με μια θετική στάση ζωής.

– Υπάρχουν στιγμές που ανησυχείτε όταν σκέφτεστε σε τι κόσμο θα φέρετε την κόρη σας;
Είναι το μόνο που με ανησυχεί όταν σκέφτομαι το μέλλον της. Θεωρώ ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική, ηθική και κυρίως περιβαλλοντική.  Νομίζω ότι κανείς μας δεν έχει αντιληφθεί στην πραγματική του διάσταση το πρόβλημα που έχουμε, εμείς οι άνθρωποι, δημιουργήσει στο περιβάλλον μας. Ωστόσο, θεωρώ ότι εμείς οι σύγχρονοι γονείς έχουμε μεγάλη ευθύνη να μεταφέρουμε στα παιδιά μας αγάπη για το περιβάλλον, την αισιοδοξία, την έννοια της θετικής σκέψης, την αυτοεκτίμηση, την ολιγάρκεια και το ενδιαφέρον για το διπλανό μας.
Εργαλεία τα οποία προσπαθώ να μεταφέρω στα παιδιά μέσω του παραμυθιού μου «Το Μυστικό της Μαγικής Πυγολαμπίδας», που κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

– Πώς φαντάζεστε τη στιγμή της πρώτης γνωριμίας;
Φαντάζομαι να ζω πρωτόγνωρες στιγμές, με έντονη συγκίνηση και ευτυχία.

– Θα γεννήσετε με καισαρική;
Ο σκοπός μου είναι να γεννήσω φυσιολογικά.
 

– Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν από το πολυπόθητο γεγονός, τι συναισθήματα βιώνετε;
Είμαι ήρεμη και ανυπομονώ να ζήσω αυτή την εμπειρία. Αν και ο τοκετός ήταν κάτι το οποίο στο παρελθόν με φόβιζε σαν ιδέα, τώρα που το ζω, το βιώνω εντελώς διαφορετικά.
 

– Ποιες ασχολίες σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν τώρα;
Δεν έχω αλλάξει πολύ τις συνήθειές μου. Εξακολουθεί να μου αρέσει το γράψιμο, το περπάτημα και απολαμβάνω τις στιγμές με την οικογένειά μου.
 

– Έχετε ετοιμάσει το δωμάτιο του μωρού;
Ναι, και ήταν και αυτή μια πολύ όμορφη διαδικασία.
 

– Τι σας οδήγησε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων;
Μου αρέσει να παρακολουθώ ό,τι παιδικό μπορείτε να φανταστείτε. Ταινίες, dvd, καρτούν… Μου αρέσουν οι παιδικοί ήρωες γιατί οι χαρακτήρες τους δεν έχουν τίποτα κρυφό ή σκοτεινό. Ακόμη και οι «κακοί», έχουν πολύ ξεκάθαρο ρόλο. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρή και κοιμόμουν με την αδερφή μου στο δωμάτιο, έφτιαχνα ιστορίες που έλεγα πριν κοιμηθούμε. Μάλλον είναι κάτι που υπάρχει στην ιδιοσυγκρασία μου και τώρα βρήκε έδαφος να εκφραστεί. Η αφορμή είναι η συναναστροφή μου με παιδιά που έρχονται στο γραφείο μου και παιδιά της ομάδας του ΠΑΟΚ, όπου εργάζομαι σαν ψυχολόγος των ακαδημιών. Επίσης, σκεφτόμουν τι είδους παραμύθι θα ήθελα να διαβάζω εγώ στο δικό μου παιδί.
 

– Τα παιδιά συνήθως βιώνουν την ευτυχία χωρίς να χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια ή προεργασία. Τι εννοείτε λέγοντας ότι μέσα από το βιβλίο σας, τα παιδιά μαθαίνουν τα εργαλεία για την κατάκτηση της ευτυχίας; Πώς γίνεται αυτό εφικτό;
Τα παιδιά βιώνουν την ευτυχία ή τη δυστυχία, όπως θα τα μάθουν οι γονείς τους. Θα νιώθουν ικανοποίηση, αν οι γονείς τους τα μάθουν να εκτιμούν αυτό που έχουν, με το να τους λένε και «όχι» και κυρίως μέσω της διαπραγμάτευσης. Θα αγαπούν τον εαυτό τους, αν οι γονείς τους είναι ένας θετικός καθρέφτης για εκείνα (αν τα επιβραβεύουν, προσέχουν περισσότερο τα θετικά τους χαρακτηριστικά και δεν τα επιβαρύνουν με τελειομανία). Θα μάθουν να βλέπουν «το ποτήρι μισογεμάτο», αν οι μικρές καθημερινές προκλήσεις που ζουν, βιώνονται θετικά από την οικογένεια, αλλά και αν οι γονείς τους έχουν μια αντίστοιχη φιλοσοφία ζωής. Ένα παιδί έχει έμφυτες τάσεις στην προσωπικότητά του, τάση στην κοινωνικότητα, στην μελαγχολία, στην αισιοδοξία. Ωστόσο, το περιβάλλον των παιδιών, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο: να ενισχύσει ή να αποθαρρύνει αυτές τις τάσεις. Ο σκοπός μου, όταν έγραφα το παραμύθι, ήταν να μεταφέρω σε γονείς και παιδιά το σκεπτικό γύρω από την αυτοεκτίμηση, την θετική σκέψη και την αισιοδοξία. Το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να τα κατακτήσει, ώστε να μπορεί να βιώνει την ευτυχία. Γιατί δεν μετράει τι έχεις ή τι ζεις, αλλά το πώς το νοηματοδοτείς. Οι έννοιες αυτές λοιπόν, που για μένα είναι πρωταρχικής σημασίας για κάθε άνθρωπο, μεταφέρονται στα παιδιά, μέσω του παραμυθιού, με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο.

– Έχετε διατελέσει υπεύθυνη οργάνωσης προγραμμάτων με στόχο την ψυχολογική προετοιμασία γυναικών σε κέντρα εκπαίδευσης μεθόδων τοκετού και θηλασμού. Τι συμβουλεύετε τις μέλλουσες μαμάδες που διστάζουν να θηλάσουν;
Προσωπικά είμαι υπέρ του θηλασμού, κυρίως, γιατί ενισχύει το δεσμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί αλλά και γιατί, απ’ όσο δείχνουν οι έρευνες, οι ευεργετικές συνέπειες, τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία του παιδιού, είναι πολλαπλές. Επίσης, έχει πολλές ευεργετικές συνέπειες για την μητέρα, όπως ότι βοηθά να χάσει πολύ πιο γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης και την προστατεύει από καριαγγειακές παθήσεις, υπέρταση και διαβήτη.
Ωστόσο, πρόκειται για μία πολύ προσωπική επιλογή. Αν μία γυναίκα δεν θέλει να θηλάσει και πιεστεί για να το κάνει, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ αρνητικές για την ίδια και κατά συνέπεια για το παιδί. Άρα, είμαι σίγουρα κατά της πίεσης.


– Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή ψυχολογία της μαμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και τις πρώτες μέρες του μωρού στο σπίτι;

Η ψυχολογία της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη και τις πρώτες μέρες της ζωής του παιδιού, επηρεάζει άμεσα το παιδί. Στην πραγματικότητα, αυτό που η μητέρα νιώθει, μεταφέρεται αυτόματα στο παιδί. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό η μητέρα να ζητάει βοήθεια, να εκφράζει αυτά που νιώθει και να μην καταπιέζει τα συναισθήματά της, να δίνει ενεργό ρόλο στον άντρα της, μη νιώθοντας υπεύθυνη να τα κάνει όλα μόνη της, και να βάζει ξεκάθαρα όρια χωρίς ενοχές και τύψεις, όταν και όποτε χρειάζεται.