Σεξουαλική κακοποίηση γυναικών: η σιωπή δεν είναι λύση

Με αφορμή την περίπτωση της 15χρονης κοπέλας που υπέστη κακοποίηση και κινδυνεύει η ζωή της, δημοσιεύουμε ένα άρθρο του ψυχολόγου Πάτροκλου Παπαδάκη για τη σεξουαλική βία.

Μία γυναίκα υφίσταται σεξουαλική κακοποίηση όταν αναγκάζεται να κάνει σεξ παρά τη θέλησή της ή να κάνει με τρόπο που δεν επιθυμεί ή της ασκείται βία κατά τη διάρκεια της επαφής. Η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, η ασέλγεια κ.λπ. είναι μορφές σεξουαλικής κακοποίησης, που δύσκολα μια γυναίκα ομολογεί ή ζητά βοήθεια. Κι αυτό γιατί συνήθως νιώθει ενοχή, ντροπή και φόβο, ενώ ο κοινωνικός περίγυρος μπορεί να τη στιγματίσει αντί να τη στηρίξει.

Ποιος κακοποιεί

Τα άτομα που κακοποιούν σεξουαλικά τις γυναίκες δεν είναι ξένοι. Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί ακόμα και από τη νηπιακή ηλικία. Τις περισσότερες φορές είναι ο σύζυγος, κάποιος συγγενής, ένας οικογενειακός φίλος, ο γείτονας, κάποιος από το σχολείο ή την παρέα. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι ο αδελφός ή κάποιος φίλος του. Η σεξουαλική κακοποίηση πραγματοποιείται συνήθως από άντρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περιπτώσεις όπου ο βιαστής είναι μέλος της οικογένειας ή ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον, οι καταγγελίες αγγίζουν μόλις το 1%!

Μετά την κακοποίηση

Η γυναίκα που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά παραμελεί τον εαυτό της, την εμφάνισή της και παραμερίζει τις επιθυμίες της. Το τραυματικό γεγονός της κακοποίησης συχνά δεν ομολογείται και η κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να παρουσιάζει εκρήξεις θυμού ή ευερεθιστότητα.

Είναι αυξημένες οι πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κρίσεις πανικού, μετατραυματικό στρες, φοβίες, υποχονδρίαση κ.ά. και να έχει αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας.

Μπορεί να παρουσιάσει εθιστική συμπεριφορά στο αλκοόλ, στις ναρκωτικές ουσίες, στον τζόγο κ.λπ.

Συχνές είναι οι διαταραχές του ύπνου και της όρεξης (ανορεξία, βουλιμία), καθώς και το έντονο στρες με ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η δύσπνοια, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κ.ά.

Η σεξουαλικότητα της γυναίκας είναι τραυματισμένη και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες πολύ συχνές.

Υπάρχουν και σοβαρές σωματικές επιπτώσεις όπως ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HIV, HPV, ηπατίτιδα κ.ά.), εκτρώσεις, τραυματισμοί κ.ά.

Η σιωπή και η απόκρυψη δεν είναι λύση

  • Καταγγείλετε τη σεξουαλική κακοποίηση, όσο δύσκολο κι αν είναι να τη βιώσετε ξανά ομολογώντας την.
  • Βρεθείτε με ανθρώπους που σας προσφέρουν ασφάλεια.
  • Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας.
  • Πιστέψτε στον εαυτό σας και αναγνωρίστε ότι δεν σας άξιζε αυτό που συνέβη. Δεν προκαλέσατε εσείς την κακοποίηση. Ο άνθρωπος που σας κακοποίησε προσπαθεί να σας δημιουργήσει ντροπή κι ενοχές για να σας χειριστεί.
  • Ακόμα κι αν σιωπήσετε, θα ζείτε μέσα σας την κακοποίηση ξανά και ξανά. Δεν είναι αυτή η λύση.
  • Συζητείστε με έναν ψυχολόγο. Οι σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες συχνά εξακολουθούν να γίνονται θύματα κακοποίησης και στις σχέσεις τους, αφού έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν πιστεύουν ότι τους αξίζει κάτι καλύτερο. Μιλήστε με έναν ειδικό προκειμένου να αποδεχτείτε ότι δεν φταίτε εσείς για ό,τι συνέβη και για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα, ώστε να ζήσετε χωρίς φόβο κι ενοχές δίνοντας τέλος στη σεξουαλική κακοποίηση.

Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής

Ελ. Βενιζέλου 138, (πρώην Θησέως) 17676 Καλλιθέα – Αττική.
Γραφ. : +30 2109564594
Κιν. : +30 6944972063
[email protected]
http://www.psychologos-papadakis.gr/