Σούπα πατάτας και πράσου με μανιτάρια

Η σούπα, αν υπάρχει φαντασία και όρεξη , μπορεί να γίνει η επιτομή της υψηλής μαγειρικής (gourmet) της κουζίνας σας. Οι σούπες είναι απολαυστικές, βελούδινες στην όψη μα και στη γεὐση, και πάνω από όλα εύκολες στην παρασκευή τους. Είναι ένα φαγητὀ που το προτιμούν όλοι και ιδιαίτερα τα παιδιά. Η προτεινόμενη συνταγή μπορεί να μαγέψει όχι μόνο τους λιλιπούτιους της οικογένειἀς σας αλλά και τους καλεσμένους σας σερβιρισμένη σαν πρώτο πίατο.
Συστατικά
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα πράσα (λευκό και ανοιχτό πράσινο), κομμένα σε ροδέλες (περίπου 3 φλιτζάνια), πλυμένα καλά
1 ½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 μικρή μπαγκέτα, κομμένη σε 12 κομμάτια
100 γραμμάρια Fontina (είδος μαλακού τυριού), σε λεπτές φέτες
25 γραμμάρια μανιτάρια, σε λεπτές φέτες

Οδηγίες
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι και τσιγαρίζετε τα πράσα, μειώστε τη θερμοκρασία (μέσο-χαμηλό), ανακατεύοντας πού και πού, έως ότου μαλακώσει(περίπου 10 λεπτά). Προσθέστε τις πατάτες, το αλάτι και ανακατέψτε. Προσθέστε το ζωμό και το γάλα. Αφήστε τα να σιγοβράσουν, μειώστε τη θερμοκρασία στο πιο χαμηλό και αφήστε τα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ομογενοποιηθούν για περίπου 45 λεπτά. Βάλτε τη σούπα στο μπλέντερ, και προσθέστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει πουρές. Ξαναβάλτε το μίγμα στην κατσαρόλα και κρατήστε το χλιαρό. Ρυθμίστε τα καρυκεύματα αναλόγως (όχι πολύ αλάτι).

Βάζετε σε ένα αντικολλητικό ταψάκι τα μανιτάρια και τα ραντίζετε με λίγο λάδι αλάτι και ξίδι μπαλσάμικο, τα αφήνετε να ψηθούν για περίπου 15 λεπτά, προσέξτε να μην τα ξεροψήσετε, βγάλτε τα από το φούρνο και κρατήστε τα σε ένε μέρος ζεστά. Αλείψτε τις φέτες του ψωμιού με το τυρί και ψήστε τα στην τοστιέρα μέχρι να ροδίσουν. Βάλτε τη σούπα σε ένα μπολ και τοποθετήστε στην κορυφή τα μανιτάρια. Τη σερβίρετε ζεστή με τις ψημένες φέτες του τοστ. Καλή σας όρεξη!