- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σπάρτακος από το Grigorovich Ballet Theatre of Russia στο Θέατρο Badminton (20-21/10)

Ο σπουδαιότερος εν ζωή ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι, Γιούρι Γκριγκορόβιτς, έρχεται στην Ελλάδα με 70 συντελεστές για να παρουσιάσει την ιστορική χορογραφία του για τον δούλο μονομάχο «Σπάρτακο» που κατάφερε να αντισταθεί σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Ο σπουδαίος Ρώσσος (Αρμενικής καταγωγής) συνθέτης Αράμ Κατσατουριάν έγραψε την μουσική το 1954, αρχικά παρουσιάστηκε το 1956 σε χορογραφία του Λεονίντ Γιάκομπσον από τα μπαλέτα Κίροφ, έπειτα από τον Ιγκόρ Μοϊσίβ το 1958 αλλά η χορογραφία που τελικά έμεινε στην ιστορία ήταν του Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1967 στα μπαλέτα Μπολσόι.

Υπόθεση του έργου:

Ο Σπάρτακος ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων κοινωνικώς καταπιεσμένων ατόμων εναντίον των Ρωμαίων τον πρώτο προχριστιανικό αιώνα, τότε που φαινόταν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξάπλωση της Ρωμαϊκής δύναμης και την εδραίωσή της στη Μεσόγειο. Τίποτα εκτός από έναν δούλο μονομάχο που κατάφερε να επαναστατήσει στην καρδιά της Ιταλίας παραμένοντας ασύλληπτος και ανεξέλεγκτος για πάνω από τρία χρόνια. Η εξέγερση του Σπάρτακου αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές μεγάλες επαναστάσεις κατά της δουλείας και υπέρ της ελευθερίας σε όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τον ως σύμβολο και ήρωα..

Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς είναι μια μοναδική μορφή που κυριάρχησε για πάνω από 30 χρόνια ως χορευτής, χορογράφος αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων Μπολσόι από το 1964 μέχρι το 1995. Γεννήθηκε στο Λένιγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) το 1927. Ξεκίνησε από τα Κίροφ Μαρίνσκι στα οποία χόρευε και χορογραφούσε από το 1946 μέχρι το 1962. Το 1964 μετακόμισε στα Μπολσόι ως χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής και εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις όπως: «Καρυοθραύστης» (1966), «Σπάρτακος» (1967) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975) ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως «Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.α. Με τον Γκριγκορόβιτς στο τιμόνι, τα μπαλέτα Μπολσόι έκαναν πάνω από 100 χρυσές περιοδείες σε όλον τον κόσμο και έγινε η νούμερο ένα ομάδα μπαλέτου. Το 1995 αφήνει τα Μπολσόι και αποφασίζει να δημιουργήσει την δική του ομάδα, το «Yuri Grigorovich Ballet Theatre of Russia» με την οποία παρουσίαζει όλες τις σπουδαίες χορογραφίες του σε όλο τον κόσμο.

Πού: Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά ακίνητα, Γουδή
Πότε: Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 21:00
Τιμές: Ε ΖΩΝΗ: 18, παιδικό- φοιτητικό 9, Δ ΖΩΝΗ: 28 ευρώ, παιδικό- φοιτητικό 14 ευρώ, Γ ΖΩΝΗ: 38ευρώ , παιδικό- φοιτητικό 19 ΕΥΡΩ, Β ΖΩΝΗ: 48 ευρώ, παιδικό- φοιτητικό 24 ευρώ, Α ΖΩΝΗ: 58 ευρώ, παιδικό- φοιτητικό 29 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: 210-8840600, http://www.ticketnet.gr/, στα ταμεία του θεάτρου Badminton και σε όλα τα PUBLIC και τα METROPOLIS