- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σπανακόρυζο με σουπιές

Μπαίνουμε στη Μ. Εβδομάδα και όλοι έχουμε κατά νου το μεγάλο μυστήριο της νηστείας, που θα μας οδηγήσει στο ολόλαμπρο Πάσχα. Ακόμη και για εσάς που το βλέπετε σαν μια καλή ευκαιρία αποτοξίνωσης μέσα στην οικογένεια, εμείς θα σας πούμε ότι οι συνταγές και τα πιάτα που μπορείτε να ετοιμάσετε αυτές τις μέρες ισοδυναμούν με το μεγαλύτερο “θησαυρό” της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Οπότε, αξίζει την προσπάθεια, από πολλές πλευρές.

Σουπιές
1 1 /2 κιλό σουπιές
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουτάλι κύμινο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 ξυλάκια κανέλας
2 δαφνόφυλλα
1 ½ φλιτζ. κόκκινο κρασί
3 / 4 φλιτζ. ξίδι κόκκινο
Αλάτι

Σπανακόρυζο

11/2 κιλό σπανάκι (κατά προτίμηση φρέσκο, βιολογικό)
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 κουταλιές ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλατοπίπερο
1 φλιτζάνι ρύζι

Εκτέλεση
Για τις σουπιές
Σοτάρετε τις σουπιές με λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μέχρι να πάρουν χρώμα και να ελαττωθούν τα υγρά τους. Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά. Σβήνετε με το κρασί και ξίδι και σιγοβράζετε για περίπου 35 λεπτά μέχρι να ψηθούν και να μείνουν πολύ λίγα υγρά στην κατσαρόλα.
Για το σπανακόρυζο
Σοτάρετε το κρεμμύδι σε μία κατσαρόλα για 2-3 λεπτά, προσθέτετε τα και τα αφήνετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι με το μαϊντανό και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε για 5-6 λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το χυμό λεμονιού, το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι. Βράζετε για περίπου 15 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά.