- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Στη Λίμνη Ευβοίας για τσίπουρα και γαλακτομπούρεκο!

Mόλις αντικρύζεις τη Λίμνη, χάνεις τον προσανατολισμό σου! Είσαι ακόμα στην Εύβοια ή μήπως πέρασες απέναντι σε κάποιο μικρότερο νησί; Παραθαλάσσια, χτισμένη σε λόφο με πανοραμική θέα, γραφική, γαλήνια συνδυάζει το απόλυτο γαλάζιο του Ευβοϊκού κόλπου με την πλούσια βλάστηση.  Η Λίμνη είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Ελυμνίων.  Ο δήμος Ελυμνίων είναι ένας σύγχρονος Δήμος ο οποίος αποτελείται από μικρά και μεγάλα χωριά τα οποία διατηρώντας στο ακέραιο την ταυτότητα τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, αποτελούν τον καλύτερο προορισμό διακοπών για μικρούς και μεγάλους. Η Λίμνη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας, 80 χλμ. μακριά από την Χαλκίδα. Έχει τις ρίζες της από τα αρχαία χρόνια με την ονομασία <<Ελύμνιον>>.

Γενικά στο σύνολο της η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης, διαθέτει θεσπέσια σημεία φυσικού πλούτου αξιοποιημένα με γραφικά κιόσκια και μονοπατάκια που οδηγούν σε ονειρεμένες τοποθεσίες. Θα σας μείνει αξέχαστη η περιήγηση στα σοκάκια της Λίμνης, όπου η νεοκλασική αρχιτεκτονική των περισσότερων κτιρίων είναι του 19ου και 20ου – αιώνα. Τα πολυάριθμα γραφικά δρομάκια της περιοχής που θυμίζουν λαβύρινθο, διατηρούν στο σύνολο τους πλακόστρωτη εικόνα και καταλήγουν σε υπέροχες αυλές διώροφων σπιτιών που σφύζουν από πανέμορφα άνθη και λεμονιές. Σπίτια αρχοντικά, με έντονο το ναυτικό στοιχείο και την αίγλη των παλιών καραβοκύρηδων. Επισκεφτείτε το Μουσείο της πόλης για μια μοναδική Ξενάγηση στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής.

Κατευθυνθείτε στο δυτικότερο άκρο της προκυμαίας της Λίμνης σε ένα στενό πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί στο ασκητήριο του Οσίου Χριστόδουλου αλλά και στον ναό του. Πολύ κοντά στον βράχο, στην σπηλιά που ασκήτευε ο Άγιος θα δείτε ένα πολύ όμορφο πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο ήταν το παλιό σφαγείο της Λίμνης και τώρα φιλοξενεί την Λέσχη των Ναυτοπροσκόπων. Μην παραλείψετε να περάσετε και από το μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής «Παναγίτσας», το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε ερείπια προγενέστερης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής σε μία μικρή πλατεία στο εσωτερικό της Λίμνης. Στο κατώτερο τμήμα του σημερινού παρεκκλησίου υπάρχει ένα κομμάτι αψιδωτού δωματίου με ψηφιδωτό δάπεδο που χρονολογείται στα τέλη του 5ου με αρχές 6ου μχ αιώνα.

Απολαύστε το τοπίο και την θάλασσα πίνοντας τον καφέ, το ποτό ή τρώγοντας παγωτό, γλυκό αλλά και τους υπέροχους μεζέδες και τα φρέσκα ψάρια και ντόπια κρεατικά με το παραδοσιακό ούζο, τσίπουρο, κρασί ή την παγωμένη μπύρα στα γραφικά ταβερνάκια της παραλίας της Λίμνης και γνωρίστε την απόλυτη εξυπηρέτηση από τους φιλόξενους κατοίκους της περιοχής.

Το ίδιο απολαυστικά είναι και τα εδέσματα στα ζαχαροπλαστεία. Εκτός από τα σιροπιαστά γλυκά, είναι ξακουστό το γαλατομπούρεκο με τις πολλές στρώσεις φύλλου και την παχιά κρέμα.

Περιήγηση στη Λίμνη

Αγιαννάκος
Πήρε την ονομασία του από την εκκλησία του Αγίου Ιωάwου του Προδρόμου. Κοντά σε αυτή την περιοχή και στον δρόμο προς τα Δαμιά έχουν βρεθεί στοιχεία ύπαρξης προϊστορικού οικισμού. Μέσα στα ερείπια του ναού του Αγίου Γεωργίου στον λόφο, υπάρχουν κομμάτια ειδωλολατρικού ναού του 5ου π.χ αιώνα.

Δαμιά
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 340μ και σε απόσταση 6χλμ από τις Ροβιές. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την ρητινοσυλλογή.

Δάφνη
Πολύ κοντά στο χωριό Κεχριές, βρίσκεται η Δάφνη με τον υπέροχο εύφορο κάμπο της. Το χωριό διαθέτει παραδοσιακά εξοχικά κέντρα όπου σερβίρονται παϊδάκια στην λαδόκολλα. Υπάρχει ένα πανέμορφο ξωκλήσι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που χρονολογείται τουλάχιστον ενός αιώνα.
Είναι πετρόχτιστο και πολύ κοντά του θα συναντήσετε μία γραφική βρύση σήμα κατατεθέν του παλαιού χωριού. Στις 28 με 29 Ιουλίου μην χάσετε το πατροπαράδοτο πανηγύρι που σφύζει από ντόπιο κόκκινο κρασί, ψητά και μεγάλη ζεστασιά από τους κατοίκους.
Η μεγάλη εκκλησία της Δάφνης ο Άγιος Δημήτριος, γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.

Δρυμώνα
Πολύ κοντά στη Μονή του Οσίου Δαυίδ είναι χτισμένο το γραφικό και όμορφο χωριό Δρυμώνα του οποίου το όνομα πολύ πιθανό να προέρχεται από το πυκνό δάσος δρυών (βαλανιδιών), που το περιβάλλει ή από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή κατά την διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών. Γιορτάζει την μνήμη του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου.

Καταρράκτες του ποταμού Σηπιά.
Κοντά στο χωριό Δρυμώνα, στο υψόμετρο οι λάτρεις του βουνού, μπορούν να απολαύσουν ένα μοναδικό θέαμα..
Δύο καταρράκτες που κατά την διάρκεια του χειμώνα δεν διαφέρουν από ορμητικό ποτάμι και το καλοκαίρι τα νερά είναι τόσο καθαρά που αρκετοί τουρίστες αλλά και ντόπιοι τα απολαμβάνουν κολυμπώντας. Σε συνδυασμό δε με την γενική εικόνα, η επίσκεψη παίρνει ειδυλλιακές διαστάσεις.
Διαμορφωμένη περιοχή κατάλληλη για επισκέψεις και περιπάτους.
Με παιδική χαρά, ξύλινους πάγκους και καθίσματα από το Δασαρχείο της περιοχής, είναι ο καλύτερος προορισμός για τους λάτρεις της φύσης , ιδανική περιοχή για πικ-νικ και ξεκούραση τις ζεστές μέρες και απογεύματα του καλοκαιριού αλλά και τον χειμώνα που το χιονισμένο τοπίο είναι εξαιρετικό.

Κεχριές
Κόμβος που συνδέει τις ανατολικές με τις δυτικές Ευβοϊκές ακτές. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους επισκέπτες να συνδυάσουν ιδανικά το πράσινο του χωριού με την ευχέρεια επιλογής ανάμεσα στις παραλίες του Αιγαίου και του Ευβοϊκού. Στα δυτικά του χωριού, στη θέση Καστρί, έχει εντοπιστεί οικισμός της πρωτογεωμετρικής, γεωμετρικής και κλασικής περιόδου. Οχύρωση των ίδιων περιόδων έχει εντοπιστεί και στη θέση Στεφάνι, στις ΒΔ παρυφές του παρακείμενου Μεσοπέτριου όρους, κοντά στα πλαϊνά χωριά Δάφνη και Μουρτιά.

Παραδόσεις και θρύλοι έχουν συνδέσει την ιστορία της βρυσούλας, που βρίσκεται στην περιοχή, με το μεσαιωνικό χωριό Λιγοτά και με το πέρασμα από εκεί του ιππότη Ερωτόκριτου.
Στην κεντρική πλατεία υπάρχει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι και η ενοριακή εκκλησία του χωριού. Στην ίδια πλατεία, ταβέρνες, καφετέριες και χώροι αναψυχής συντελούν στην ζωντάνια του χωριού και στην τέρψη των επισκεπτών του.

Κουρκουλοί
Ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στο 3ο χλμ πάνω από τον άξονα του κεντρικού δρόμου Χαλκίδας – Λίμνης και στους πρόποδες του Ξηρού όρους, μέσα σε όμορφες καταπράσινες πευκόφυτες εκτάσεις, σε επικλινές έδαφος και σε υψόμετρο 400 μέτρων. Η θέα του είναι πανοραμική με ορατότητα προς τον ορίζοντα του Αιγαίου πελάγους αλλά και του Ευβοϊκού κόλπου. Η ιστορική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είναι ο ενοριακός ναός του χωριού.

Λίμνη
Η πρωτεύουσα του δήμου , όμορφη, γραφική, γαλήνια παραθαλάσσια πόλη χτισμένη σε λόφο με πανοραμική θέα, συνδυάζει το απόλυτο γαλάζιο του Ευβοϊκού κόλπου με την πλούσια βλάστηση και το μοναδικό πράσινο του τοπίου τριγύρω, δίνοντας την εντύπωση κυκλαδίτικου νησιού.
Στην Μονή Γαλατάκη η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο (θαλασσινό προστάτη και αντικαταστάτη κατά κάποιο τρόπο του Ποσειδώνα) θα μπορέσετε να απολαύσετε την απόλυτη αρμονία του υγρού στοιχείου με την φύση.
Βρίσκεται σε μία πραγματικά μαγευτική τοποθεσία οροπεδινή 200 μέτρα ψηλότερα από την θάλασσα έχοντας έτσι εξαίσια θέα προς τον Ευβοϊκό αλλά και τις ακτές της απέναντι ευρισκόμενης Βοιωτίας.
Η μονή Γαλατάκη ήταν ανδρική σε όλη την διάρκεια της πολύκροτης ιστορίας της. Από το 1946 όμως μετετράπη σε γυναικεία.
Το αρχείο και οι πνευματικοί θησαυροί που φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη και στις κρύπτες της Μονής, ξετυλίγουν στον μελετητή τους, εικόνες και γεγονότα που κάνουν την φαντασία, τον θρύλο και την πραγματικότητα να ταυτίζονται και να δημιουργούν ένα ακόμη τεκμήριο για το ανεπανάληπτο μεγαλείο της πατρίδας μας.
Γιορτάζει στην επίσημη γιορτή του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου αλλά και την 20η Μαΐου, επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων του. Την ημέρα αυτή πανηγυρίζει η Μονή μέσα στο καταπράσινο μαγευτικό ανοιξιάτικο τοπίο, τέτοιο σαν κι αυτά που μόνο το νησί της Εύβοιας ξέρει να προσφέρει.
Ακόμη στην περιοχή Γαλατάκη οι ερημικές παραλίες κάτω από την Μονή με τα υπέροχα πεύκα που ακουμπούν στην θάλασσα, θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη.

Το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά πυκνόφυτης έκτασης στα χαμηλά των βουνών «Καβαλάρης» και « Ξηρόν όρος» αντίκρυ του χωριού Δρυμώνα και πάνω από το χωριό Καλαμούδι, είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Στον ναό του Μοναστηριού φυλάσσονται σε καλλίτεχνη λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου (ρωσικής προέλευσης) και άλλα πολύτιμα κειμήλια.
Επίσης, τριγύρω και έξω από την μονή μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά εκκλησάκια στην μνήμη διαφόρων Αγίων. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το ασκητήριο του Οσίου Δαυίδ, διανύοντας με τα πόδια μία μικρή απόσταση μέχρι την σπηλιά όπου ασκήτεψε ο θαυματουργός Όσιος.
Αξίζει το πέρασμα από το υπόγειο εκκλησίδιο των Αγίων Αναργύρων στην ΝΑ πτέρυγα των κελιών του μοναστηριού, στο οποίο σας δίνεται η δυνατότητα να θαυμάσετε αγιογραφίες του 17ου αιώνα.
Μάλιστα στο κατακομβικό αυτό εκκλησάκι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας λέγεται ότι λειτουργούσε «κρυφό σχολειό».
Η ιερά μονή του Οσίου Δαυίδ είναι πολύ γνωστή για τις θείες αρετές ενός χαρισματικού γέροντα μοναχού του μακαριστού Ιάκωβου, που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ο ηγούμενος της. Όσον αφορά το έτος της πρώτης οικοδόμησης της Μονής, προϋπήρχε του 1500, καθώς ο Όσιος Δαυίδ ( έζησε γύρω στο 1550 ) δημιούργησε τη Μονή πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού. Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) όπου πραγματοποιείται και ένα πολύ μεγάλο παζάρι στο εξωτερικά της μονής – αλλά και την 1η Νοεμβρίου στην μνήμη του Οσίου.

Μουρτιάς ή  Μυρτιάς
Χωριό χτισμένο στην ανατολική πλευρά του λόφου Σταυρός» μέσα σε δάσος από πεύκα και ελιές, κάτω ακριβώς από την ΒΔ πλευρά του επιβλητικού Μεσοπέτριου όρους. Βρίσκεται κοντά στον δρόμο Λίμνης-Χαλκίδας.
Στο ανατολικό μέρος του χωριού στη τοποθεσία «Στεφάνι σώζονται πολεμίστρες και θεμέλια διπλής οχύρωσης από φρούριο κλασικών χρόνων.
Σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο αυτό είχαν γίνει μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά την επανάσταση του 1821).

Ροβιές
Δημοτικό διαμέρισμα χτισμένο μέσα στο τόξο που σχηματίζουν τα πευκόφυτα βουνά Τελέθριο και Καβαλάρης σε ένα τεράστιο ελαιώνα που ενώνει τους πρόποδες του βουνού με την θάλασσα. Είναι μία από τις ωραιότερές παραθαλάσσιες κοινότητες της Εύβοιας με ατελείωτη σε μήκος παραλία και καθαρά βαθυγάλανα νερά. Τα σπίτια του χωριού είναι πολύ περιποιημένα με μεγάλους κήπους γεμάτα λουλούδια και οπωροφόρα δέντρα.
Πολύ γνωστή είναι η βρώσιμη νοστιμότατη ελιά των Ροβιών. Στην μέση του χωριού δεσπόζει με την αρχοντιά του και κερδίζει τις εντυπώσεις, το βενετσιάνικο πυργοκάστελο, που στέκει εκεί αιώνες τώρα κοιτώντας προς τον ευβοϊκό.
Θυμηθείτε την τοποθεσία «Aράκλης» ή «Ηράκλης» όπου σχηματίζεται γραφικότατος κόλπος με πευκόφυτη εκτεταμένη και πανέμορφη παραλία. τεράστιας έκτασης με ψιλό χαλικάκι και υπέροχα καθάρια γαλάζια νερά. Κοντά στο εργοστάσιο χαρτοποιίας της περιοχής μέχρι και τον μικρό χείμαρρο με την ονομασία «Ποτάμι», υπάρχουν αρκετές παραλίες που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς. Ακόμη σας προτείνουμε τους« Αγίους Αποστόλους», και την «Αμπουριά».
Η ιστορία της περιοχής είναι μεγάλη και η κατοίκηση της αρχίζειτην παλαιολιθική περίοδο.
Ο όμορφος ενοριακός ναός των Ροβιών τιμάται στην μνήμη του Αγίου Δημητρίου.
Αξίζει επίσης η επίσκεψη στην γυναικεία μονή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλλάντου, η οποία είναι κτισμένη σε μία πανέμορφη τοποθεσία πολύ κοντά στον δρόμο Λίμνης- Ροβιών- Αιδηψού, στη θέση παλιότερης μονής «Ταξιάρχης».

Σπιάδα ή Σηπιάς
Στην Σπιάδα υπάρχουν πολλές παραλίες μέσα στην βλάστηση με καταγάλανα καθαρά νερά. με ψιλή άμμο, βότσαλα και πολλά κοχύλια.
«Κοχύλι» ( κοσμική παραλία με έκταση και χρυσή άμμο, ιδανική και για θαλάσσια σπορ)
Μπροστά στο Δημοτικό Κάμπινγκ, παραλία με πολύ καθαρή άμμο και αρκετά δροσερά νερά καθώς στην θάλασσα καταλήγει και ο ποταμός Σηπιάς.
Σκεπαστή (απέχει μόνο 2χλμ από την διασταύρωση Κεχριών, στον άξονα προς την Λίμνη. Το χωριό χαρακτηρίζεται από την πλούσια βλάστηση και τα κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά που έχουν διαμορφώσει στο πέρασμα τους, ειδυλλιακές τοποθεσίες. Ανατολικά στην θέση «Έλληνας» υπάρχει ένα τελείως κατεστραμμένο σήμερα φρούριο, ενώ στην Αγία Παρασκευή έχουν βρεθεί μυλόπετρες και άλλα ίχνη ύπαρξης οικισμού.
Η Σκεπαστή είναι ξακουστή για τα παραδοσιακά της νοικοκυριά, την φιλοξενία των κατοίκων, τις γραφικές ταβέρνες, τα κοκορέτσια και τα μεζεδοπωλεία της.
Την 1η Μαΐου, το χωριό γιορτάζει τον Άγιο Αθανάσιο στην πλατεία με τραγούδια, χορούς, ψητά, σπιτικό κρασί και πολύ κέφι. Επίσης, στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία οργανώνεται πανηγύρι με πλούσια εδέσματα και τοπικές λιχουδιές.
Χρόνια ( οικισμός ΒΔ της Λίμνης στην παραλία του Ευβοϊκού μέσα σε καταπράσινους και κατάφυτους λόφους. Στην περιοχή έχει εντοπιστεί μικρός οικισμός ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων).
Παραθαλάσσια περιοχή με υπέροχες ,απόμακρες παραλιακές εκτάσεις με νερά που κρυσταλλίζουν και δημιουργούν γαλαζοπράσινες αποχρώσεις στο μάτι του επισκέπτη.
Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία , καταλύματα αλλά και μια ψαροταβέρνα-μεζεδοπωλείο για μοναδικές αποδράσεις χειμώνα καλοκαίρι.

Πληροφορίες: Δήμος Ελυμνίων
Τηλ:2221 031603

 www.elimnion.gr [2]