Στους κινηματογράφους “Το δέντρο της ζωής”

Ταινία της εβδομάδας είναι “Το δέντρο της ζωής” του Τέρενς Μάλικ, που έρχεται από το Φεστιβάλ των Καννών με το Χρυσό Φοίνικα, για να παίξει με τις αισθήσεις σας σε ένα μαγευτικό παιχνίδι-μάθημα ζωής.
Η νέα του ταινία του Μάλικ είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο των παραισθήσεων, που βάζει πέντε αρχέτυπα στη σειρά, θέλοντας να καταδείξει το γεγονός ότι πρέπει να αρπάζουμε κάθε ευκαιρία της ζωής καθώς η ζωή περνάει και χάνεται. Ο σκηνοθέτης με αριστοτεχνικό τρόπο δείχνει σ’ ένα χρυσαφένιο μεγαλείο τον κόσμο, τον άνθρωπο, και το πώς αυτοί οι δύο πόλοι αλληλεπιδρούν. Στο “Δέντρο της ζωής”, που κέρδισε ήδη τον Χρυσό Φοίνικα εξαργυρώνοντας την -επί χρόνια- προσμονή που είχαν οι Κάννες για να το δουν, ο Μπραντ Πιτ δίνει μια ακόμη μεστή ερμηνεία ως πατέρας αφέντης, η γλυκιά Τζέσικα Τσαστέιν είναι τόσο χαρακτηριστική με τις σιωπές και τις εκφράσεις της ως η στοργική-που-έχει-φάει-σφαλιάρα σύζυγος. Και ο Σων Πεν, σε μια ερμηνεία που θυμίζει εκείνη στο “Όλα για την αγάπη” του Βίντερμπεργκ, είναι ο γιος που μεγάλωσε και βλέπει τον κόσμο πίσω του με μια απορία.


Υπόθεση:

Ο Τζακ είναι ένα 11χρονο αγόρι που αντιμετωπίζει τη ζωή με θαυμασμό. Η μητέρα του αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη συμπόνια, ενώ ο πατέρας του τον διδάσκει ότι, για να επιβιώσει στον κόσμο, πρέπει να βάζει πάνω απ’ όλα τον εαυτό του. Η εικόνα του Τζακ όμως για τη ζωή σκοτεινιάζει, όταν βιώνει για πρώτη φορά γύρω του την αρρώστια, τον πόνο και το θάνατο. Η αναζήτηση της αλήθειας για τον κόσμο, αλλά και για τον εαυτό του, τον οδηγεί σε μονοπάτια που ποτέ δεν φανταζόταν.

Σκηνοθεσία και Σενάριο:
Τέρενς Μάλικ
Πρωταγωνιστούν: Μπράντ Πιτ, Σων Πεν, Τζέσικα Τσαστέιν, Κάρι Μάτσετ, Φιόνα Σο,

Είδος: Δραματική, Φαντασίας
Διάρκεια: 138′
Γλώσσα: Αγγλικά
Εταιρεία Διανομής: Odeon
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26/05/2011

Ευχαριστούμε το κινηματογραφικό site www.sevenart.gr για την παραχώρηση του υλικού και της κριτικής.