- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου συμβαίνουν… χημεία και … «τέρατα»!

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Χημείας, το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί τα παιδιά σε μια μοναδική περιήγηση στα μυστικά της χημείας και όχι μόνο! Ένα διήμερο για παιδιά 5ης – 6ης Δημοτικού και 1ης Γυμνασίου, όπου πρωταγωνιστούν παράξενες χημικές αντιδράσεις, ταξίδια πίσω στο χρόνο, μυστήριοι φυσικοί φιλόσοφοι, εργαστήρια γεμάτα φίλτρα και χημικά στοιχεία με ιδιαίτερη «προσωπικότητα»!

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας εξάπτει την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών, μέσα από θεατρικά και διαδραστικά παιχνίδια, κατασκευές και πειράματα, ενώ το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο τους εισάγει στο μαγικό κόσμο των αστεριών! Την τελευταία ημέρα, σε μια τελετή λήξης έκπληξη, τα παιδιά παρουσιάζουν τα κατορθώματά τους σε γονείς και φίλους!

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των διημέρων είναι οι εξής:
16-17 Ιουνίου, 20-21 Ιουνίου, 23-24 Ιουνίου, 27-28 Ιουνίου, 30 Ιουνίου -1 Ιουλίου, 4-5 Ιουλίου, 7-8 Ιουλίου, 11-12 Ιουλίου, 14-15 Ιουλίου, 18-19 Ιουλίου.

Ηλικίες: 10 έως 12 ετών (παιδιά που τελείωσαν 5η – 6η Δημοτικού και 1η Γυμνασίου).

Κόστος ανά παιδί: είναι 30€ και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες, τα απαραίτητα υλικά γι’ αυτές και τα γεύματα για όλο το διήμερο.

Ώρα άφιξης: 8:30 π.μ..

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί κάποιο μπουφάν ή ζακέτα (θα τους χρειαστεί στο Πλανητάριο όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλή για τεχνικούς λόγους).

Σε κάθε διήμερο μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 20 παιδιά.

Για τη συμμετοχή στα διαδραστικά διήμερα απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο email: [email protected] ή στο τηλ. 210 9469640. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικό Πρόγραμμα – Ημέρα 1η

8:30 – 9:00 Προσέλευση παιδιών
9:00 – 9:45 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Παιχνίδια Γνωριμίας
Ας γνωριστούμε καλύτερα! Με παιχνίδια γνωριμίας μαθαίνουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλο και δημιουργούμε ομάδες.
9:45 – 11:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Χημικ(ρ)οί στο Εργαστήριο
Τα παιδιά φοράνε τις ποδιές του εργαστηρίου, βάζουν γάντια και τα ειδικά γυαλιά και εμπρός: ζυγίζουμε τις δόσεις των υλικών, ανακατεύουμε, διαλέγουμε αρώματα, βράζουμε το μείγμα… και ιδού, έχουμε φτιάξει το δικό μας «σπιτικό» σαπούνι! Δεν σταματάμε όμως εκεί, συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε με τα χημικά στοιχεία για να ανακαλύψουμε τις εκπληκτικές τους ιδιότητες.
11:00 – 11:30 Διάλειμμα
11:30 – 13:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Διαδραστικό Παιχνίδι: Ο Αθάνατος Φυσικός Φιλόσοφος
Τα παιδιά κάνουν μαζί με τον Αθάνατο Φυσικό Φιλόσοφο ταξίδια στο χρόνο, όπου συναντούν διάσημους επιστήμονες εν ώρα εργασίας και συλλέγουν μαγικά αντικείμενα επιστήμης. Ένα παιχνίδι με αλχημιστές, μάγους, αστρονόμους και φυσικούς φιλοσόφους! Στο τέλος των ταξιδιών θα συγκεντρωθούν στην Κρυστάλλινη Αίθουσα της Αιώνιας Γνώσης, όπου θα κληθούν να αποδείξουν μέσα από μια σειρά δοκιμασιών ποιοι είναι ικανοί να γίνουν οι επόμενοι «Φύλακες του Κάστρου της Γνώσης»!
13:00 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό
14:00 – 15:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Κατασκευές
Ώρα για να δούμε αν πιάνουν τα χέρια μας! Καθόμαστε στα τραπέζια των κατασκευών και φτιάχνουμε ένα υποβρύχιο που κινείται αποκλειστικά με οικολογικά καύσιμα και την πολύτιμη βοήθεια της χημείας! Στη συνέχεια δοκιμάζουμε και άλλα παιχνίδια που μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες των υλικών!
15:30 – 15:45 Διάλειμμα
15:45 – 16:30 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ – Παράθυρα στο σύμπαν
Συνεχίζοντας το ταξίδι τους ως «φύλακες της γνώσης», τα παιδιά συναντούν ξανά μερικούς από τους μεγάλους επιστήμονες, που με τις ανακαλύψεις και τις εφευρέσεις τους μας χάρισαν μερικά από τα σπουδαιότερα «Παράθυρα στο Σύμπαν».

Αναλυτικό Πρόγραμμα – Ημέρα 2η

8:30 – 9:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Συνέχεια εργαστηρίου πειραμάτων
Οι ομάδες των παιδιών ελέγχουν την πορεία της σαπωνοποίησης που εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας! Το σαπούνι κάθε παιδιού αποκτά την τελική του μορφή και παράλληλα συζητάμε τα συμπεράσματα για την πειραματική διαδικασία.

9:30 – 10:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Θεατρικό Παιχνίδι
Τι ακριβώς συμβαίνει στην καρδιά των χημικών στοιχείων; Υπάρχουν στοιχεία με εντελώς αντίθετες «προσωπικότητες»; Τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους χημικών στοιχείων και αναπαριστούν τη διαδικασία κατασκευής σαπουνιού αλλά και της δράσης του κατά των λεκέδων!
10:30 – 11:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Περιήγηση
Τα παιδιά περιηγούνται στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας με τη βοήθεια νέων επιστημόνων και μαθαίνουν για άγνωστες πλευρές χημικών και άλλων φαινομένων.
11:30 – 12:00 Διάλειμμα
12:00 – 13:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Επίδειξη Πειραμάτων
Μέσα από εντυπωσιακές και… «εκρηκτικές» πειραματικές επιδείξεις, τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς λειτουργούν φυσικά φαινόμενα και χημικές αντιδράσεις.
13:00 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό
14:00 – 14:45 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ – Τα 7 Θαύματα του κόσμου
Στην καρδιά των αστεριών συμβαίνουν συνεχώς χημικές αντιδράσεις που συνδέονται άμεσα με τη ζωή και την εξέλιξή τους! Μετά από τα θαύματα της χημείας, λοιπόν, ήρθε η ώρα να μάθουμε για τα επτά θαύματα του ηλιακού μας συστήματος αλλά και τα επτά θαύματα του σύμπαντος!
14:45 – 15:45 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Μυστικό σχέδιο
Κάτω από απόλυτη μυστικότητα και θέτοντας σε εφαρμογή γνώσεις και «μαγικές» δυνάμεις που απέκτησαν από το μικρό μας ταξίδι, παιδιά και επιστήμονες ετοιμάζουν μαζί την τελετή λήξης. Φαντασία και δημιουργικότητα μπαίνουν σε δράση για ένα αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει!
15:45 – 16:00 Διάλειμμα
16:00 – 16:30 Τελετή λήξης. Χημεία και «τέρατα»!
Η ώρα που όλοι περιμένουν έφτασε! Σε μια θορυβώδη τελετή λήξης τα παιδιά παρουσιάζουν τα κατορθώματά τους σε γονείς και φίλους!