Στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” το κύπελλο του Λούη

Στην κατοχή του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” κατέληξε το Ασημένιο Κύπελλο που είχε απονεμηθεί στον πρώτο μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896.

Το κύπελλο, που είχε τεθεί σε δημοπρασία χθες από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο, έπειτα από απόφαση του εγγονού του ολυμπιονίκη, πουλήθηκε τελικά προς 544.000 ευρώ.

Η αξία του ολυμπιακού επάθλου, το οποίο είχε σχεδιάσει ο Michel Bréal, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών ήταν μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (περίπου 146.000- 195.000 ευρώ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” το κύπελλο του Σπύρου Λούη θα μοιραστεί με τον ελληνικό λαό, καθώς θα εκτίθεται μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό.

Προσπάθεια απόκτησης του ολυμπιακού κειμηλίου έγινε και από το Δήμο Αμαρουσίου, αντιπροσωπεία του οποίου παρέστη στην δημοπρασία. Ωστόσο τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί -300.000 ευρώ- δεν επαρκούσαν για να “χτυπήσουν” το κύπελλο.