Συναυλία της “Ορχήστρας των Ανέμων” στο Κηποθέατρο Νίκαιας (21/9)

Η Ορχήστρα των Ανέμων είναι μια παιδική ορχήστρα Orff που αποτελείται απο 46 παιδιά, ηλικίας 5 έως 12 χρόνων. Στις 5 Ιουνίου έδωσαν μια καταπληκτική συναυλία που συγκίνησε το κοινό και το ταξίδεψε μελωδικά. Η επιτυχημένη αυτή συναυλία επναλαμβάνεται την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Κηποθέατρο της Νίκαιας.

Λίγα λόγια για την ορχήστρα

Η «Ορχήστρα των Ανέμων» είναι μια παιδική ορχήστρα Orff. Τα μέλη της ορχήστρας είναι παιδιά ηλικίας 5 ως 12 ετών (50 περίπου άτομα). Στην ορχήστρα παίζουν μουσική με όργανα ορχήστρας Orff με τη φωνή και το σώμα. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μελωδίες από soundtracks ταινιών και επεκτείνεται σε μουσικές Ελλήνων και ξένων συνθετών, παραδοσιακά κομμάτια (ethnic από όλο τον κόσμο), κλασσική μουσική, έργα C.Orff (Orff Schulwerk-music for children). Η Ορχήστρα των Ανέμων «ντύνει» παραμύθια, θεατρικές παραστάσεις, φτιάχνει διαφημίσεις και μπορεί να παίξει ανάλογα με τις ανάγκες της παράστασης οποιαδήποτε κομμάτια χρειάζονται. Τέλος τα παιδιά αυτής της ορχήστρας γράφουν δικά τους κομμάτια και το επόμενο στοίχημά τους είναι να μπορέσουν στο μέλλον να παρουσιάσουν τα ίδια ,τα έργα τους, όντας οργανοπαίχτες!

Λίγα λόγια για τη Μουσικοκινητική Αγωγή C. Orff

O διάσημος Γερμανός συνθέτης Carl Orff (1895 – 1982) εμπνεύστηκε και δημιούργησε το παιδαγωγικό σύστημα: «Μουσικοκινητική Αγωγή C. Οrff». Βασίζεται στην ένωση της μουσικής, της κίνησης και του λόγου και φέρνει τον άνθρωπο σε βιωματική επαφή με τον κόσμο των αισθητικών μορφών. H Μουσικοκινητική Αγωγή C.Οrff απευθύνεται στα παιδιά όλων των ηλικιών ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία. Απευθύνεται επίσης στους σπουδαστές σχολών χορού και δραματικών σχολών, αλλά και στους νηπιαγωγούς, δασκάλους, γυμναστές και μουσικοπαιδαγωγούς. Απευθύνεται ακόμη σε παιδοψυχολόγους αλλά και σε γονείς. H σπουδή της Μουσικοκινητικής Αγωγής C.Οrff μυεί στον κόσμο της μουσικής, ενώ συγχρόνως παρέχει μουσικές γνώσεις και δεξιότητες. Προσφέρει βιωματική επαφή με τη λογοτεχνία και καλλιεργεί την κινητικότητα και την εκφραστικότητα του σώματος. Ακόμα εξασκεί την παρατηρητικότητα, τη συγκέντρωση, την ετοιμότητα και τη φαντασία. Καλλιεργεί την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα. Εκείνο που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη Μουσικοκινητική Αγωγή C.Οrff είναι το γεγονός ότι φέρνει τα παιδιά από πολύ νωρίς σε επαφή με εύκολα μουσικά όργανα όπως: ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, φλογέρες, τύμπανα, μαράκες και άλλα μικρά κρουστά. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να αυτενεργούν μουσικά, να αυτοσχεδιάζουν και να συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα. Με το συνδυασμό μουσικής, λόγου, κίνησης δημιουργούνται συχνά στις τάξεις της Μουσικοκινητικής Αγωγής C.Orff αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα. H Μουσικοκινητική Αγωγή C.Οrff πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1962 με τη συμβολή της Πολυξένης Ματέϋ, η οποία υπήρξε μαθήτρια και στενή συνεργάτης του Carl Orff.

Το μουσικό πρόγραμμα της παράστασης της «Ορχήστρας των Ανέμων» περιλαμβάνει:
1) «Gassenhauer»(street song)-Carl Orff
2) «Les Toreadors»(«Carmen»)-George Bizet
3) «Speak softly love»(«Godfather»)-Nino Rota
4) «Διθέσιο»-Νίκος Αντύπας
5) «Stand by me»-Ben E.King
6) «Entertainer»(«Το κεντρί»)-Schott Joplin
7) Ηχογραφημένες διαφημίσεις του ΣΥΝΑΥΛΙΑ fm (φτιαγμένες από τα παιδιά)
8) Μουσικό Μωσαϊκό Χατζιδάκι(Τράβα μπρος-Τα παιδιά του Πειραιά-Κεμάλ-
Το βαλς των χαμένων ονείρων-Τ’αστέρι του βοριά-Χάρτινο το φεγγαράκι)
9) Αρχαίο Ινδιάνικο-Funge Alafia(αφρικάνικο)-Bodypercussion
10) «Pink panther»-Henry Mancini
13) «Αστρολόγος» (μελωποιημένος μύθος Αισώπου)-Πολυξένη Ρουσοπούλου-Ματέυ
14) «Σαν τον Καραγκιόζη»-Διονύσης Σαββόπουλος.
15) «Vanita di vanita»-Angelo Branduardi

Διδασκαλία & Καλλιτεχνική διεύθυνση: Παρασκευή Ρουμιάν
Σκηνικά: Κυριακή Τσίτσα

Η “Ορχήστρα των Ανέμων” ανήκει στο μουσικό τμήμα του Κ.Δ.Α.Π Αγ.Ι.Ρέντη.

Πού: Κηποθέατρο Νίκαιας, Κύπρου & Προύσσης, Νίκαια
Πότε: Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 20:30
Είσοδος Ελεύθερη