- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σωστή διατροφή κατά της γρίπης και του κρυολογήματος

Εμπλουτίστε τόσο τη δική σας όσο και των παιδιών τη διατροφή με όλα εκείνα τα στοιχεία που θα σας «χαλυβδώσουν» απέναντι στις απειλές του χειμώνα, δηλαδή τη γρίπη και τα κρυολογήματα. Και φυσικά δεν υιοθετούμε καλές διατροφικές συνήθειες όταν θα ασθενήσουμε, αλλά προσπαθούμε μέσω της φυσικής διατροφής να «χτίσουμε» μακροπρόθεσμα καλή υγεία.

Ο χειμώνας έρχεται δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις του στην κλίμακα του θερμομέτρου μας. Ευπρόσδεκτος, θα πούμε, για να τον καλωσορίσουμε και να τον καλοπιάσουμε. Από την άλλη, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια δυνατή «ασπίδα» άμυνας απέναντι στα όσα άσχημα φέρνει μαζί του. Πρώτον και βασικό, τα κρυολογήματα και τη γρίπη, που μας ταλαιπωρούν από τον Νοέμβριο και μέχρι να έρθει η άνοιξη. Πώς θα τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο; Μα, εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με όλα τα απαραίτητα συστατικά, που θα μας κάνουν –μικρούς μεγάλους- άτρωτους.

Τι επισημαίνει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC)
Πιο συγκεκριμένα, το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC επισημαίνει πως η σωστή διατροφή συμβάλει στη διατήρηση της καλής υγείας και επομένως στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Από αυτήν την άποψη, οι συμβουλές του Ευρωπαϊκού Πνευμονολογικού Ιδρύματος (ΕLF) -επίσημου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS)- για τη σχέση διατροφής και υγείας των πνευμόνων μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό για τη σχέση διατροφής και νέας γρίπης. Κι ενώ θαυματουργή διατροφή για τη νέα γρίπη δεν υπάρχει, υπάρχουν βασικοί διατροφικοί κανόνες που θα μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να τα βγάλουμε πέρα «παλικαρίσια» μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Στο επίσημο ενημερωτικό δελτίο της «διατροφή και πνεύμονες», το ΕLF τονίζει ότι η πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και η αποφυγή κάποιων τροφών μπορούν να ενδυναμώσει τους πνεύμονες σε υγιή άτομα, αλλά και να επιφέρουν βελτίωση ακόμη και στην κατάσταση ατόμων με συγκεκριμένες πνευμονικές παθήσεις.
Κι αν θέλετε να γνωρίζετε, η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή επηρεάζει αρνητικά την υγεία των πνευμόνων προκαλώντας από φλεγμονή των αεραγωγών έως αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ αφήνει τους πνεύμονες ευάλωτους σε λοιμώξεις και άρα στη λοίμωξη από τον ιό Η1Ν1, αλλά και στην πνευμονία, η οποία συνδέεται με τη νέα γρίπη.

 
Τι θα συμπεριλάβουμε στο καθημερινό μενού μας
Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι για την προστασία από ιώσεις πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, ώστε να προσλαμβάνονται οι απαραίτητες ποσότητες βιταμινών C, A και Ε.
Το μεγαλύτερο SOS του καθημερινού μας φαγητού είναι λοιπόν η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών. Επίσης, αναζητάμε πάντα και προτιμάμε τις φυσικές πηγές των θρεπτικών συστατικών, δηλαδή τα φυσικά τρόφιμα.

Σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητο να καταναλώνονται τουλάχιστον 3 μερίδες λαχανικών (3 κούπες) και 3 μερίδες φρούτων (3 φρούτα) για να παρέχονται στον οργανισμό οι απαραίτητες βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά συστατικά και τα μέταλλα.
Ένα εύκολο τρικ για να μπορέσετε να καταναλώσετε τις παραπάνω ποσότητες είναι οι φυσικοί χυμοί. 2 χυμοί την ημέρα και 1-2 μερίδες σαλάτας σάς καλύπτουν ημερησίως. Επίσης, προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, τα οποία αναμειγνύουμε στους χυμούς μας για να παίρνουμε φρέσκα όλα τα συστατικά τους.
Οι πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και οι ξηροί καρποί παρέχουν στον οργανισμό τα αμινοξέα, απαραίτητα για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Κι αν θέλετε να έχετε μια λίστα με τους βασικούς διατροφικούς κανόνες του χειμώνα, θα συμπεριλάβουμε τα εξής:

• Καταναλώστε ημερησίως 5-6 μερίδες λαχανικών και φρούτων.
• 2 φυσικοί χυμοί την ημέρα με όσο μεγαλύτερη ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών και μία σαλάτα έχουν καλύψει την ημερήσια συνιστώμενη δόση.
• Μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε 1 φορά το δεκαπενθήμερο.
• Μέσα στη βδομάδα καταναλώστε από 2 φορές ψάρια και πουλερικά, όσπρια και λαδερά φαγητά.
• Εμπλουτίστε την καθημερινή σας διατροφή με μια χούφτα ξηρούς καρπούς.
• Καταναλώνετε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
• Εντάξτε τα λιπαρά ψάρια (πέστροφα, σουσάμι, σαρδέλα, ξηροί καρποί, κολιός, άγριος σολομός) στη διατροφή σας, γιατί περιέχουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Αποφύγετε –ιδίως τα παιδιά το junk food- γιατί έχει χαμηλή θρεπτική αξία.
• Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.