Ταξίδι στα Πάρκα της Lego

Τα Legolands είναι στην ουσία πάρκα που αρχικά εξυπηρέτησαν το σκοπό του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας τα περίφημα Lego τουβλάκια, στη συνέχεια όμως εξελίχθηκαν σε καταπληκτικά adventure parks, με χίλιες δυο δραστηριότητες, extreme ή πιο cool, για κάθε ηλικία και φυσικό background πάντα τον κόσμο των Lego. Το πρώτο Legoland δημιουργήθηκε στη Δανία για να ακολουθήσουν με την ίδια επιτυχία στη Γερμανία και την Αγγλία. Επειδή όμως πρόκειται για χώρες του Βορρά, όπου το κρύο και το χιόνι έχουν έντονη παρουσία τους χειμώνες, καθιστώντας τα παιχνίδια σε εξωτερικό χώρο δύσκολα, τα Legolands λειτουργούν τους μήνες που οι θερμοκρασίες είναι καλές για να διεξαχθούν οι δραστηριότητες που προσφέρουν. Πράγμα που σημαίνει ότι εσείς μπορείτε μια χαρά να αγοράσετε τώρα τα εισιτήρια σας (γιατί όσο περνούν οι μήνες τόσο πιο δυσεύρετα γίνονται) και να είστε έτοιμοι για απίθανες legoκαταστάσεις την άνοιξη. Όσο για τα παιδιά, θα περάσουν τους επόμενους μήνες κρατώντας ανά χείρας το εισιτήριο που θα τα οδηγήσει στο όνειρο. Για να σας βοηθήσουμε όμως στην επιλογή σας, θα σας πάρουμε μαζί μας σε ένα μίνι tour στις κατά τόπους Legolands για να δείτε πού ακριβώς βρίσκεται καθεμιά, με τι μπορείτε να τη συνδυάσετε (προαιρετικά, εφόσον αρκεί και μόνο η επίσκεψη εκεί), τι δραστηριότητες προσφέρονται, σε τι ηλικίες απευθύνονται κ.λπ.

Βρίσκεται στην καρδιά της ενδοχώρας της Δανίας, αλλά δεν θα έχετε πρόβλημα στη μετάβασή σας αφενός επειδή υπάρχει αεροδρόμιο στην πόλη, που δεν απέχει πολύ από τη «χώρα των Lego», αφετέρου ισχύει αυτό που λέμε, «όλοι οι δρόμοι στη Δανία οδηγούν στη Legoland». Το πρώτο λοιπόν από τα αντίστοιχα θεματικά πάρκα, που φέτος γιόρτασε σαράντα χρόνια λειτουργίας, σας καλωσορίζει με το σλόγκαν «Ζητούνται Ήρωες» και σας καλεί σε έναν «μαραθώνιο» δραστηριοτήτων, που θα εκτινάξει τη διάθεσή σας στα ύψη. Και τι δεν θα δείτε και τι δεν θα κάνετε εδώ! Κρατήστε λοιπόν σημειώσεις και ετοιμαστείτε για να:
• Εξερευνήσετε τη χαμένη Ατλαντίδα στο τεράστιο ενυδρείο. Βέβαια, υπάρχει και ένας θησαυρός εδώ μέσα, που σας περιμένει να τον ανακαλύψετε, δυστυχώς όμως τον φυλάνε σαν τα μάτια τους σαρκοφάγοι καρχαρίες. Τι λέτε θα τα καταφέρετε;
• Παίξετε μέχρι τελικής πτώσης στις οκτώ πισίνες που περιστρέφονται και πετάνε… μπουγέλα.
• Φορέσετε τα 3D γυαλιά σας και να μεταμορφωθείτε στους ήρωες της πιο φανταστικής μεσαιωνικής περιπέτειας. Ιππότες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες σας ακολουθούν – αλλά και τόνοι ειδικών εφέ, που σας κάνουν να βιώνετε την κάθε στιγμή σαν να ‘ταν αληθινή.
• Επιβιβαστείτε στο πειρατικό και να σαλπάρετε μαζί με την παρέα των τρελοπειρατών. Τι σας περιμένει; Μέγα μυστικό, που θα αποκαλυφθεί μόνο στους γενναίους!
• Επισκεφτείτε τη φάρμα της Legoland, όπου σας περιμένουν πολλές δουλειές. Ανασκουμπωθείτε, λοιπόν, γιατί οι τροφαντές δανέζικες αγελάδες περιμένουν να τις αρμέξετε για να… πήξετε στη συνέχεια, όλοι μαζί, οικογενειακώς, το δικό σας τυρί. Μμμμ, νοστιμότατο.
• Λάβετε μέρος σε western βραδιές, να χορέψετε με country μουσικές, να γευτείτε γευστικότατα spare ribs και να διασκεδάσετε με την ψυχή σας. Yeehaa!
• Επισκεφτείτε τη Miniland. Δεσπόζει στο κέντρο του πάρκου. Μια μινιατούρα του κόσμου, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να διαφύγει της προσοχής κανενός.
• Παρακολουθήσετε το ταξίδι της ενέργειας. Σταματήστε στο σημείο που θα δείτε την ταμπέλα «Energy in Denmark» και δείτε από πολύ κοντά το ταξίδι της ενέργειας από τα βάθη της θάλασσας ως τη στιγμή της κατανάλωσής της από τους ανθρώπους. Εδώ τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενέργεια.
• Μοιραστείτε. Κάποιος θα συνοδεύσει τα μικρά παιδιά στην Duplo-Land και οι υπόλοιποι –οι πιο τυχεροί- ας ετοιμαστούν για θριαμβευτική είσοδο στην Adventure Land. Εδώ θα στεφθούν οι πραγματικοί ήρωες, αυτοί που θα τα βγάλουν πέρα σε όλες τις –πολύ- extreme δραστηριότητες.
• Βγάλετε δίπλωμα οδήγησης. Αν είστε κάπου μεταξύ 7-13, είστε ευπρόσδεκτοι στα θεωρητικά μαθήματα εν πρώτοις. Έπειτα, το πρακτικό μέρος με τις εξετάσεις και αν έχετε εμπεδώσει καλά τον ΚΟΚ, θα βρεθείτε με το δίπλωμα οδήγησης στο χέρι. Και έπειτα βουρ, για τους αγώνες καρτ!
• 3-2-1, απογείωση! Ναι, τώρα είστε στο Διαστημικό Σταθμό Κένεντι. Τα μυστικά της ζωής των αστροναυτών θα γίνουν και δικά σας, αν μπείτε μέσα και προσεκτικά παρακολουθήσετε τα τεκταινόμενα.

Gunzburg, Γερμανία
Κάπου στη μέση της απόστασης ανάμεσα σε Μόναχο και Στουτγάρδη βρίσκεται η γερμανική Legoland, με τις δραστηριότητες να φιλοξενούνται απλόχωρα και τις εκτάσεις πράσινου να δημιουργούν ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Νέες αφίξεις εδώ είναι το «Χωριό των Διακοπών», με καταλύματα που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά και η Ζούγκλα. Οι επιλογές σας λοιπόν είναι δύο: Διαμονή σε σπιτάκι, που διαθέτει ένα θέμα –πειρατικό, ιπποτικό, εξερευνητικό, αγωνιστικό κ.λπ.- για να σας βάλει σε… ατμόσφαιρα ή σε camping. Αλλά τι camping. Με τροχόσπιτο φτιαγμένο από legoτουβλάκια. Τέλειο! Κι επειδή πάνω από 50 δραστηριότητες σας περιμένουν στο πάρκο, ας δούμε πού θα κάνετε τι:
Lego X-treme λέγεται ο χώρος και, όπως καλά καταλαβαίνετε, η είσοδος δεν αφορά τα μικρά παιδιά. Γιατί εδώ όλα είναι ψηλότερα, γρηγορότερα και απαιτούν τη μεγαλύτερη δράση που έχετε καταβάλει ποτέ. Για γερά στομάχια μόνο.
• Imagination Area. Αλλιώς, Κέντρο Κατασκευών και Δοκιμών. Περάστε, δημιουργήστε και έπειτα πειραματιστείτε. Για παράδειγμα, εδώ μπορείτε να φτιάξετε, με lego πάντα, έναν ουρανοξύστη και έπειτα να τον υποβάλετε σε τεστ για να διαπιστώσετε την αντοχή του σε ένα δυνατό σεισμό.
• Στην Adventure Land, θα βρεθείτε ξαφνικά στη μέση της ζούγκλας. Ένα μέρος κρυμμένο καλά από δέντρα και πυκνή βλάστηση, με φανταστικά πλάσματα από legoτουβλα, που σας καλούν σε ένα παιχνίδι περιπέτειας και εξερεύνησης. Εδώ θα συμμετάσχετε σε άγρια σαφάρι, αλλά μπορείτε να ταξιδέψετε και πίσω στο χρόνο.
• Στη Χώρα των Ιπποτών, θα έχετε τη δυνατότητα, αφού περάσετε από την κρεμαστή γέφυρα και μπείτε στο γιγάντιο κάστρο με το δράκο που βγάζει φωτιές, να σώσετε την πριγκίπισσα.
• Στην Pirate Land, το πειρατικό του captain Nick είναι έτοιμο να σηκώσει άγκυρες και εσείς… να ανακαλύψετε τα μυστικά των πειρατών.

Windsor, Αγγλία
Όχι μακριά από το Λονδίνο, η βρετανική Legoland θα σας ξεναγήσει στο δικό της μικρόκοσμο. Νέα άφιξη το 2009, το Βασίλειο των Φαραώ. Φορέστε κι εσείς τη στολή του Ιντιάνα Τζόουνς, πάρτε τα σύνεργά σας και ξεκινήστε. Κρατήστε την ανάσα σας και ανεβείτε στο Laser Raiders. Εκεί μέσα σε έναν αρχαίο τάφο βρίσκεται κρυμμένος ο θησαυρός. Θα χρησιμοποιήσετε τα όπλα από laser και θα αναμετρηθείτε με γήινα και απόκοσμα πλάσματα, μέχρι να φτάσετε στο πολυπόθητο μέρος. Με την ευχή, να φανείτε γενναίοι μέχρι τέλους.
Αν τέλος καλό, όλα καλά, στην προηγούμενη περιπέτεια, η επόμενη καραδοκεί για να σας μεταδώσει έντονες εμπειρίες. Ακούει στο όνομα Scarab Bouncers και από αυτό το ιδιότυπο jumping μάλλον δεν θα γλιτώσετε τη ζαλάδα… Φροντίστε μόνο κάποιος να σας στηρίξει μόλις πατήσετε… γη. Αυτή είναι και η δεύτερη άφιξη μες στη νέα σεζόν. Από κει και έπειτα, πολλές άλλες δραστηριότητες σας περιμένουν για να δοκιμάσετε τις αντοχές σας, να παίξετε και να διασκεδάσετε. Έτοιμοι; Επιβιβαστείτε και φύγατε… Το Orient Expedition θα σας μεταφέρει σε μέρη μακρινά και εξωτικά, όπου τα πιο άγρια ζώα έχουν στήσει… καρτέρι. Βέβαια, για τους λάτρεις του εν λόγω μηχανοκίνητου, που δεν αγαπούν τόσο τις προκλήσεις, υπάρχει και το Hill Train, που απλώς θα σας ταξιδέψει στις ομορφιές αυτού του πάρκου… Ναι, αυτά που βλέπετε στο βάθος είναι αερόστατα και εσείς δεν έχετε παρά να τρέξετε για να πιάσετε θέση. Η απογείωση ξεκινά! Σειρά έχει ο λαβύρινθος και έπειτα, τα μεγαλύτερα παιδιά ας μην ξεχάσουν να επισκεφτούν την αίθουσα Ρομποτικής. Εδώ οι μικροί επιστήμονες θα φτιάξουν τα δικά τους ρομπότ ακολουθώντας όλους τους νόμους της φυσικής. Και όταν στο τέλος της ημέρας, οι γονείς τα καλέσουν να ανέβουν στο ποταμόπλοιο, για μια όμορφη βόλτα, η ηρεμία που θα κυριαρχήσει στην ψυχή θα είναι τόσο καταλυτική όσο και οι συγκινήσεις όλης της μέρας.

Info

Πληροφορίες και για τις τρεις Legolands θα βρείτε στο www.legoland.com