Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο: Πότε τρώμε και πότε κοιμόμαστε;

Ωραία τα μακρινά ταξίδια, καθώς σου δίνουν την προοπτική γνωριμίας άλλων τόπων, λαών, πολιτισμών.
Όταν όμως οι ώρες πτήσεις είναι πολλές, το ταξίδι με το αεροπλάνο γίνεται για πολλούς πονοκέφαλος. Και άντε μετά να αντέξεις τον πονοκέφαλο που θα προκαλέσει η πτήση. Αλλά και τα στομαχικά προβλήματα, τους πόνους στις αρθρώσεις, την αϋπνία, τη νευρικότητα για τις επόμενες δύο περίπου μέρες;

Όπως καλά καταλάβατε, μιλάμε για το περίφημο φαινόμενο του jet lag. Ποια είναι η αιτία του; Το γεγονός ότι το αεροπλάνο διασχίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιοχές με διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες. Το πρόβλημα λοιπόν κατά τους ειδήμονες αρχίζει όταν η φυσιολογική αλληλουχία ημέρας και νύχτας μεταβάλλεται απότομα, μαζί με την καθιερωμένη χρονική σειρά των συνηθειών της διατροφής, του ύπνου και των άλλων δραστηριοτήτων του ατόμου. Αυτό αποσυντονίζει τους μηχανισμούς που ελέγχουν το ρυθμό της καθημερινής δραστηριότητας, ειδικά το βιορυθμό ύπνου-εγρήγορσης. Το jet lag είναι πιο αισθητό όταν ταξιδεύετε ανατολικά και λιγότερο όταν ταξιδεύετε δυτικά.

Πρέπει παρ’ όλα αυτά να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός μας αξιοποιεί τρεις παραμέτρους για να ρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι: το φως της ημέρας, τις ώρες φαγητού και τις ώρες ύπνου. Γι’ αυτό, μόλις φτάσετε στον μακρινό προορισμό σας, την πρώτη μέρα χαλαρώστε. Βάλτε στο πρόγραμμά σας μικρό αριθμό δραστηριοτήτων και αφήστε τον οργανισμό σας να συντονιστεί με το περιβάλλον. Την επομένη θα είστε σαφώς καλύτερα.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε πριν ακόμη φτάσετε στον προορισμό σας για να απαλύνετε τα συμπτώματα;
1. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το αυστραλιανό Κέντρο Ιατρικής και Εμβολιασμών των Ταξιδιωτών, αν ξεκινήσετε το ταξίδι σας κουρασμένοι, θα εντείνετε τις επιπτώσεις από τα συμπτώματα του jet lag. Κοιμηθείτε αρκετά και όσο το δυνατόν καλύτερα τις δύο προηγούμενες του ταξιδιού μέρες. Πηγαίνετε στο αεροδρόμιο με άνετα ρούχα και παπούτσια.
2. Γυμναστείτε. Εάν είστε άνθρωπος που ούτως ή άλλως γυμνάζεται, κάντε μερικές ασκήσεις και στο αεροπλάνο. Αν πάλι, δεν το συνηθίζετε στην καθημερινότητά σας, μάθετε πριν το ταξίδι σας κάποιες μικρές ασκήσεις για να τεντώνεστε, να χαλαρώνετε και να ξεπιάνεστε κατά τις ατελείωτες ώρες του ταξιδιού.
3. Εάν το επιτρέπει η ώρα και οι καιρικές συνθήκες, καθίστε λίγη ώρα στο φως του ήλιου όταν φτάσετε στον προορισμό σας. Εάν ταξιδεύετε προς τα ανατολικά, θα πρέπει να εκτεθείτε στο πρωινό φως, ενώ, αν ταξιδεύετε δυτικά, στο απογευματινό φως. Αυτό θα σας βοηθήσει να εγκλιματιστείτε πιο εύκολα.
4. Προσαρμόστε τις ώρες των γευμάτων σας και τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας στα νέα δεδομένα. Πάρτε τα γεύματά σας και κοιμηθείτε ακολουθώντας την ώρα της χώρας που έχετε επισκεφτεί. Έτσι θα εναρμονίσετε το βιολογικό σας ρολόι στις νέες συνθήκες όσο το δυνατό νωρίτερα.