Τα (γνωστά) οφέλη της μαύρης σοκολάτας + ένα ακόμη


Προφανώς έχετε διαβάσει επανειλημμένως ότι η μαύρη σοκολάτα δεν πρέπει να συγκαταλέγεται στους γνωστούς περιορισμούς περί σοκολάτας και λοιπών γλυκών. Επομένως, αν εν μέσω διακοπών, θέλετε να τη γευτείτε σε μια μπάλα παγωτού ή σε κάποια κομματάκια αυτούσιας σοκολάτας, μην τη στερηθείτε, αντίθετα, καλό θα σας κάνει.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή σε ισχυρά, φυσικά αντιοξειδωτικά που μειώνουν το στρες και περιορίζουν τους κινδύνους για καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Τελευταία μελέτη όμως φέρνει στο φως άλλο ένα από τα οφέλη που μας προσφέρει η μαύρη σοκολάτα. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι μειώνει ελαφρώς τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Ερευνητές του Cochrane Group ανέλυσαν 20 έρευνες και διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία στο βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, το κακάο, μειώνει ελαφρώς την αρτηριακή πίεση.

Το κακάο περιέχει τα φλαβονοειδή που παράγουν μια χημική ουσία (νιτρικό οξείδιο) η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές «χαλαρώνουν» τα αιμοφόρα αγγεία επιτρέποντας έτσι στο αίμα να κυκλοφορεί πιο εύκολα στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πάντως, οι ερευνητές είναι κατηγορηματικοί στο ότι η μείωση που επιτυγχάνεται με καθημερινή κατανάλωση λίγων κομματιών μαύρης σοκολάτας δεν είναι τέτοια ώστε κάποιος που δεν τρώει μαύρη σοκολάτα να ξεκινήσει την κατανάλωσή της, καθώς τα λιπαρά που περιέχει δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό.