Τα δόντια μου πονάνε, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν πονάει κάποιο συγκεκριμένα. Αισθάνομαι διάχυτο πονόδοντο. Τι λέτε να είναι;

Είναι γνωστό ότι όταν αρχίσουν οι πόνοι στα δόντια, συνήθως είναι αργά, αφού τότε πλέον κάτι έχει χαλάσει. Ας δούμε με τη βοήθεια της χειρουργού οδοντιάτρου Έφης Κωστάρα πώς θα ξεχωρίσουμε τον πονόδοντο, μέχρι να χτυπήσουμε την πόρτα του οδοντιατρείου.
Ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο. Ίσως οφείλεται σε κάποιο ταλαιπωρημένο σφράγισμα, σε μικρή τερηδόνα ή σε υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων που αποκαλύπτουν ένα μικρό τμήμα της ρίζας. Αν η ευαισθησία οφείλεται σε σφράγισμα ή τερηδόνα, επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας το ταχύτερο. Αν οφείλεται σε υποχώρηση των ούλων, χρησιμοποίησε τις ειδικές οδοντόκρεμες πού κυκλοφορούν στο εμπόριο για ευαίσθητα δόντια ή κάντε φθοριώσεις. Να βουρτίζεις με μαλακή οδοντόβουρτσα με ήπιες κινήσεις πάνω κάτω.

Οξύς πόνος κατά τη μάσηση. Μπορεί να οφείλεται σε τερηδόνα, σε σπασμένο σφράγισμα, σε περιοδοντικό πρόβλημα ή ακόμα και σε πρόβλημα του νεύρου του δοντιού.
Επίμονος και συνεχής πόνος με ευαισθησία ακόμα και στην αφή. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει φλεγμονή στο (απόστημα) που έχει προχωρήσει έξω από το δόντι, στο οστό. Μέχρι να πας στον οδοντίατρο, πάρε ένα ισχυρό παυσίπονο.

Πόνος στα δόντια μετά τον ύπνο. Αν έχεις συχνά πόνο στα δόντια και στην κροταφογναθική άρθρωση και συνήθως πονοκεφάλους μετά τον ύπνο, μάλλον τρίζεις ή σφίγγεις τα δόντια στον ύπνο. Ο οδοντίατρός σου θα σου δώσει έναν ειδικά σχεδιασμένο νάρθηκα για στο στόμα που θα τον βάζεις τη νύχτα και ο οποίος θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μύες της περιοχής.