- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα κινητά τηλέφωνα ισοδυναμούν με “βόμβα” που καταστρέφει την υγεία

Σήμερα που ο περισσότερος κόσμος κυκλοφορεί οπουδήποτε με ένα κινητό στο αφτί, ο κίνδυνος για την υγεία γίνεται τεράστιος σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι απευθύνθηκαν προς τους αρμοδίους της βρετανικής κυβέρνησης επιστήμονες ζητώντας τους να ενημερώσουν το κοινό για τους κινδύνους που «εγκυμονούν» τα κινητά τηλέφωνα.

Περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες συνδέουν τη χρήση κινητού τηλεφώνου με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως οι όγκοι στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έκθεση έγκριτων βρετανών ειδικών.

Ο κίνδυνος μεγαλύτερος για τα παιδιά

Στην έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Mobilewise τονίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση υποβαθμίζει τους πιθανώς τεράστιους κινδύνους για την υγεία με τους οποίους συνδέονται τα κινητά. Οι επιστήμονες όμως είναι ανήσυχοι, καθώς οι κίνδυνοι αυτοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι για τα παιδιά, των οποίων το μικρότερο και λεπτότερο κρανίο είναι πιο επιρρεπές στην ακτινοβολία.

Παρότι οι συγγραφείς της έκθεσης παραδέχονται ότι η σύνδεση μεταξύ κινητών και προβλημάτων υγείας δεν είναι αποδεδειγμένη, υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξουν καμπάνιες που θα αποσκοπούν στη μείωση χρήσης των κινητών κυρίως στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα ώστε να προειδοποιήσουν τον πληθυσμό και κυρίως τα παιδιά, σχετικά με τους αναδυόμενους κινδύνους από τη χρήση κινητών και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνουν».

Προβλήματα γονιμότητας

Αλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει σύνδεση μεταξύ της χρήσης κινητού και της εμφάνισης προβλημάτων γονιμότητας στους άνδρες καθώς και εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν μεγάλη χρήση κινητού στην εγκυμοσύνη τους.

Ενας από τους συγγραφείς της νέας έκθεσης, ο νευροχειρουργός Κέβιν Ο’ Νιλ από το Νοσοκομείο Charing Cross σημείωσε ότι η περίοδος «επώασης» των όγκων στον εγκέφαλο είναι πολύ μεγάλη – μπορεί να φθάσει και τα 30 έτη – και έτσι είναι πιθανό να μην έχουμε ακόμη δει τις δραματικές συνέπειες από τη χρήση κινητών τηλεφώνων για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. «Το να περιμένει κάποιος ώστε να είναι βέβαιος για τη βλαπτική δράση των κινητών αποτελεί μια επικίνδυνη στρατηγική» τόνισε ο ειδικός.