- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα ληγμένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε φθηνότερη τιμή – μάθετε για το χρόνο διάθεσής τους

Και με το νόμο, δηλαδή με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν σε ειδικά ράφια στα σούπερ μάρκετ και σε εμπορικά καταστήματα τρόφιμα με περασμένη ημερομηνία λήξης, σε φθηνότερη τιμή.

Με βάση την απόφαση του ΥΠΑΝ, τα εν λόγω τρόφιμα θα πωλούνται κάτω από την επιγραφή “Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας” και ο χρόνος διάθεσής τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει:
* Τη μία εβδομάδα αν η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
* Τον ένα μήνα αν η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
* Τους τρεις μήνες αν η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Στην ουσία, πρόκειται για την ενεργοποίηση ανενεργούς επί 20ετίας αγορανομικής διάταξης. Η νέα παράμετρος είναι η υποχρεωτικά μειωμένη τιμή πώλησης των προϊόντων και η διάθεσή τους σε ξεχωριστό ράφι.

Η διάταξη αφορά μη ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως όσπρια, ζυμαρικά, μπισκότα, φρυγανιές, καφέδες, κονσέρβες, δηλαδή σε αυτά στις συσκευασίες των οποίων αναγράφεται η ένδειξη “ανάλωση κατά προτίμηση έως…”.

Για τα ευαλλοίωτα προϊόντα, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, δηλαδή τυριά, γιαούρτια και γάλα, απαγορεύεται η πώληση μετά την ημερομηνία λήξης. Αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν και σε χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Από την άλλη χρειάζεται μεγάλη προσοχή εκ μέρους του αγοραστικού κοινού, αφού πριν αγοράσουν ένα προϊόν θα πρέπει να είναι σίγουροι όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για το ότι η αναγραφόμενη τιμή δεν είναι “ψεύτικη”.

“Δυστυχώς, θα υπάρξουν επιτήδειοι που θα ρίξουν στην αγορά προϊόντα τα οποία θα είναι κλακής ποιότητας, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα ελέγχουν και τις τιμές ότι θα είναι μειωμένες και την ποιότητα των τροφίμων” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας.