- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα «μάφινς» αντίδοτο στις παιδικές αλλεργίες στο γάλα!

Η κατανάλωση ψημένων προϊόντων που περιέχουν γάλα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που παρουσιάζουν αλλεργία στο γάλα να την ξεπεράσουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology, τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή της θεραπείας για την αλλεργία αυτής της μορφής, από την οποία υποφέρει σχεδόν το 3% των μικρών παιδιών.

Η διεξαγωγή της έρευνας στηρίχθηκε στην προσπάθεια των ερευνητών να διαφοροποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα καθώς σύμφωνα με την μέχρι σήμερα κρατούσα απόψη, η αντιμετώπιση συνίσταται στην πλήρη αποχή από την κατανάλωση γάλακτος.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί έδωσαν σε 88 παιδιά με διαπιστωμένη αλλεργία στο γάλα ηλικίας 2-17 ετών μάφινς που περιείχαν γάλα και σύγκριναν τις αντιδράσεις τους με βάση μια ομάδα αναφοράς 60 αλλεργικών παιδιών τα οποία απείχαν εντελώς από το γάλα. Όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα σχεδόν τα μισά από τα 88 παιδιά ήταν σε θέση να φάνε γιαούρτι ή να πιουν άπαχο γάλα χωρίς να εκδηλώσουν αλλεργικά συμπτώματα.

Συγκριτικά αυτό ήταν εφικτό για λιγότερο από το ¼ των παιδιών που απέφευγαν το γάλα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η θέρμανση του γάλακτος ενδεχομένως να αλλάζει τη σύσταση των πρωτεϊνών του μειώνοντας τις πιθανότητες αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σ’ αυτές. Τονίζουν, όμως, ότι προτού η θεραπεία δοκιμαστεί ευρύτερα είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες σχετικές έρευνες.