- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα νεογνά θυμούνται τις μελωδίες που ακούν όσο βρίσκονται μέσα στη μήτρα

Νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι τα μωρά μπορούν να θυμηθούν τις μελωδίες που άκουγαν όσο βρίσκονταν στη μήτρα. Οι επιστήμονες έπαιξαν μουσική σε μέλλουσες μητέρες τρεις εβδομάδες πριν γεννήσουν και έλεγξαν τα μωρά έναν μήνα αμέσως μετά τη γέννησή τους. Αυτό που διαπίστωσαν έκπληκτοι ήταν ότι οι καρδιακοί παλμοί των νεογνών επιβραδύνονταν σε μεγαλύτερο ποσοστό όταν άκουγαν τη μελωδία που είχαν ακούσει όσο βρίσκονταν μέσα στη μήτρα, σε σύγκριση με μία άλλη που δεν είχαν ξανακούσει.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα νεογνά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο ποιοι μπορεί να είναι οι μελωδικοί ήχοι που προέρχονται από τη μητέρα τους σε αντίθεση με εκείνους των άλλων γυναικών», δήλωσε η ψυχοβιολόγος Carolyn Granier-Deferre του Πανεπιστημίου Descartes του Παρισιού, που ηγήθηκε της έρευνας.

Η ανθρώπινη ακοή αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών της κύησης, ενώ πέντε εβδομάδες πριν από τη γέννηση, ο κοχλίας – το μέρος του εσωτερικού αυτιού που έχει σπειροειδές σχήμα και ευθύνεται για την ακοή – συνήθως είναι ώριμος.

Η Δρ. Granier-Deferre δήλωσε ότι οι διαπιστώσεις της έρευνας δεν παρακινούν τις έγκυες γυναίκες να βάζουν στα έμβρυα όσο βρίσκονται μέσα στη μήτρα μουσική. «Όταν τα έμβρυα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να ακούν αρκετά καλά, δηλαδή περίπου τέσσερις έως πέντε εβδομάδες πριν από τη γέννηση, θα είναι εκτεθειμένα σε όλους τους ήχους του μητρικού περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει καμία βιολογική ανάγκη για περισσότερα ακουστικά ερεθίσματα, καθώς αυτό δεν είναι πάντα καλό – ειδικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης».

«Εάν οι μητέρες θέλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να εκτιμούν τη μουσική, μπορούν να αρχίσουν να το κάνουν μετά τη γέννηση του μωρού, όταν πλέον θα μπορεί να δει και να γνωρίζει τι το ευχαριστεί ή ενοχλεί – πράγμα το οποίο καμία μητέρα δεν μπορεί να αντιληφθεί από τη συμπεριφορά του εμβρύου μέσα στη μήτρα», προσέθεσε.

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, θα προσφέρουν μεγάλη βοήθεια στην περαιτέρω κατανόηση των επιστημόνων ως προς το τι ήχοι ακούγονται μέσα στη μήτρα, αλλά και το πώς τα βρέφη μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται την ομιλία.