- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο στο αυτοκίνητο με τον παππού

Οι γονείς θα αντιδράσουν διαβάζοντας τα παρακάτω, αλλά οι Αμερικανοί ερευνητές έχουν τα δικά τους στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics. Σύμφωνα με αυτά, τα παιδιά μπορεί να είναι πιο ασφαλή στο αυτοκίνητο όταν οδηγεί ο παππούς ή η γιαγιά, απ’ ό,τι όταν οδηγούν οι γονείς. Στην αμερικανική μελέτη εξετάστηκαν οι τραυματισμοί και όχι ο αριθμός των τροχαίων, και διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού ήταν 50% μικρότερος όταν οδηγούσαν οι παππούδες παρά οι γονείς.
«Προκάλεσε έκπληξη ακόμη και σε μας το γεγονός ότι το ποσοστό τραυματισμού ήταν διαρκώς χαμηλότερο σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων που οδηγούσαν οι παππούδες», υπογραμμίζει ο Δρ Φρεντ Χενρετινγκ του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Νοσοκομείων Παίδων της Φιλαδέλφεια.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από την ανάλυση των ασφαλιστικών συμβολαίων της εταιρείας State Farm την περίοδο 2003-2007 για τροχαία σε 15 πόλεις, και από συνεντεύξεις τους ίδιους τους οδηγούς. Στο δείγμα περιλαμβάνονταν σχεδόν 12.000 παιδιά έως και 15 ετών.

Ο Δρ Χενρετινγκ επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα της μελέτης και λόγω προσωπικής εμπειρίας όταν απέκτησε το πρώτο του εγγόνι, πριν τρία χρόνια. «Αισθανόμουν πολύ νευρικός σε περιστάσεις που έπρεπε να έχουμε στο αυτοκίνητο την εγγονή μας και αναρωτιόμουν συνέχεια αν αυτό είχε γίνει αντικείμενο μελέτης.»

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες μπορεί να προκαλεί έκπληξη,, οι επιστήμονες όμως έχουν επιχειρήματα: «ίσως οι παππούδες να είναι πιο νευρικοί κατά την μεταφορά «του πολύτιμου φορτίου» των εγγονών τους και επομένως να οδηγούν πιο προσεκτικά».

Ο καθηγητής Τζόζεφ Σόφερ από το Πανεπιστήμιο Northwestern, ειδικός σε θέματα μεταφορών, εξηγεί ότι η μέση ηλικία των παππούδων που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ήταν 58 έτη.

«Οι παππούδες πλέον δεν είναι όσο ηλικιωμένοι ήταν κάποτε και δεν πληρούν τα κριτήρια του γερασμένου οδηγού με τα εξασθενημένα αντανακλαστικά», τονίζει.

Παρ’ όλα αυτά, οι παππούδες έκαναν ένα λάθος ως προς την ασφάλεια. Ενώ σχεδόν όλα τα παιδιά ήταν στα ενδεδειγμένα καθίσματα για την ηλικία τους ή φορούσαν ζώνες, οι παππούδες είχαν λιγότερες πιθανότητες να τηρούν πιστά τις οδηγίες χρήσης των παιδικών καθισμάτων για βρέφη ή να μη κάθονται τα μικρά παιδιά στο μπροστινό κάθισμα. Πάντως αυτό το ατόπημα δεν επηρέαζε το ποσοστό των τραυματισμών.

Στην εξαγωγή του τελικού συμπεράσματος έπαιξαν ρόλο και άλλα πράγματα, όπως το γεγονός ότι οι παππούδες είναι λιγότερο αφηρημένοι από τους πολυάσχολους γονείς που έχουν να πάνε τα παιδιά στο σχολείο ενώ ταυτόχρονα σκέφτονται ότι πρέπει να φτάσουν εγκαίρως και στο γραφείο. Η οδήγηση λοιπόν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική κατάσταση για τους παππούδες και τα εγγόνια.