Τα παιδιά παρεμβαίνουν δημιουργικά στο τοπίο της πόλης

Τα παιδιά δουλεύουν συλλογικά, εκφράζονται και αλλάζουν την εικόνα της πόλης, με εικαστική παρέμβαση στο ιστορικό βαγόνι τραμ της στάσης τραμ «Κασομούλη», στο Νέο Κόσμο. Το εργαστήριο εικαστικής έκφρασης “από το μικρό στο μεγάλο” που οργανώθηκε από το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με επικεφαλής τη Μυρτώ Λάβα γνώρισε τεράστια επιτυχία καθώς πολλά παιδιά συμμετείχαν στη δράση συμβάλλοντας το δικό λιθαράκι στην ανάπλαση του τοπίου της πόλης και στη δημιουργία αμφίδρομης σχέσης παιδιού και δημόσιου χώρου.
Η προεργασία έγινε σε προσωπικό επίπεδο, με κάθε παιδί ξεχωριστά και εξελίχθηκε σε ομαδική εργασία. Στην πρώτη συνάντηση, την Κυριακή 1 Απριλίου, τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν με μαρκαδόρους εικόνες με θέμα τη γειτονιά τους, τους φίλους και τα αγαπημένα τους αντικείμενα, να πειραματιστούν με την εικόνα της γειτονιάς τους και να αντιληφθούν με ποιον τρόπο αυτή αποτελεί κομμάτι ενός σύγχρονου αστικού τοπίου ή πώς το κάθε μικρό προσωπικό/οικείο αντικείμενο μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός μεγάλου συλλογικού έργου. Στη συνέχεια, αφού μεγέθυναν και φωτοτύπησαν τις δημιουργίες τους, ανέλαβε δράση όλη η ομάδα, δημιουργώντας μια τεράστια σύνθεση που τοποθετήθηκε σε μορφή αφισοκόλλησης στο δημόσιο χώρο γύρω από τη Στέγη Γραμμάτων &Τεχνών. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί την αφισοκόλληση ως εικονογράφηση της πόλης και η οποία συναντάται πολύ συχνά στο σύγχρονο γκραφίτι.

Στη δεύτερη συνάντηση, την Κυριακή 8 Απριλίου, τα παιδιά πραγματοποίησαν μια δημιουργική παρέμβαση στην εικόνα της πόλης. Τα παιδιά, ηλικίας 8 έως 12 ετών, τοποθέτησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τα έργα τους, αφού είχαν προεπιλέξει ως ομάδα κάποια από αυτά, στο βαγόνι του τραμ της στάσης «Κασομούλη». Η δράση των παιδιών ευαισθητοποίησε τους γονείς αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίο έσπευσαν να παρακολουθήσουν τον τρόπο εργασίας της ομάδας. Με τη συνεργασία της εταιρίας λειτουργίας των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικού και τραμ) ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), επιλέχθηκε το παλιό και ιστορικό βαγόνι τραμ (που βρίσκεται σταθμευμένο στη στάση τραμ «Κασομούλη» του Νέου Κόσμου), κρίνοντας ότι είναι ιδανικό για την αφισοκόλληση των έργων των παιδιών και για τη δημιουργία του ενός ομαδικού έργου τέχνης στο δημόσιο χώρο. Το συγκεκριμένο σημείο και το τραμ είναι ιδανικά για το εγχείρημα αυτό, μιας και εμπεριέχουν το στοιχείο του αναπάντεχου. Επίσης, η παρέμβαση είχε έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, αφού η αφισοκόλληση συνεχίστηκε και στον τοίχο της πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Βολταίρου και Ντουρμ, δίπλα από το τραμ. Επιπλέον εξυπηρετεί την ιδέα του ταξιδιού-animation, αφού οι επιβάτες του τραμ θα μπορούν να βλέπουν εν κινήσει τα σχέδια-έργα των παιδιών.
εργαστήριο για τουλάχιστον 20 ημερολογιακές ημέρες, χρονικό διάστημα ικανό να επικοινωνήσει την ομαδική εικαστική παρέμβαση των παιδιών στο αστικό τοπίο.