Τα παιδιά της επαρχίας έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες

Η ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι πάντα ωφέλιμη και ευεργετική για τον άνθρωπο και κυρίως για τα παιδιά. Αυτό εν γένει είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες αλλά και τον τρόπο ζωής των μαθητών των σχολείων της Λάρισας που είναι στην προεφηβική ηλικία. Η έρευνα αποσκοπούσε στο να καταγραφούν οι διατροφικές συνήθειες παιδιών της έκτης δημοτικού στο Δήμο Λάρισας, κατά το σχολικό έτος 2010-2011. Στην έρευνα συμμετείχαν 26 από τα 38 δημοτικά σχολεία του Δήμου Λάρισας, όπου μοιράσθηκαν ερωτηματολόγια σε 743 παιδιά.
Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας προκύπτει ότι από το σύνολο των παιδιών που συμμετείχαν, το 10% ήταν υπέρβαρα και το 5,4% παχύσαρκα. Το 67,8% των παιδιών δήλωσε ότι παίρνει πρωινό σχεδόν καθημερινά και είναι κυρίως γάλα, νιφάδες καλαμποκιού ή φέτα με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού. Το 42,5% δήλωσε ότι τρώει δεκατιανό 3-5 φορές/εβδομάδα. Το 50% των παιδιών δεν προμηθευόταν το δεκατιανό τους από το κυλικείο. Αυτό σημαίνει ότι το έφερνε κυρίως από το σπίτι και ήταν συνήθως τοστ, κεϊκ, κουλουράκια, φρούτα κ.α. Το άλλο 50% προμηθευόταν το δεκατιανό του από το κυλικείο και ήταν κυρίως κουλούρι ή τοστ. Το 66,4% δήλωσε ότι τρώει βραδινό σχεδόν καθημερινά. Το 100% των παιδιών δήλωσε ότι δεν πίνει καφέ ή αλκοόλ. Τέλος, το 53,6% δήλωσε ότι νομίζει πως γνωρίζει του βασικούς κανόνες της ισορροπημένης διατροφής. Τέλος το 68% των μαθητών δήλωσε ότι αθλείται συχνά (3-5 φορές την εβδομάδα).
Μακάρι και τα παιδιά της πόλης να παραδειγματιστούν και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινο διατροφικό τρόπο ζωής απαλλαγμένο από junk food και λιχουδιές με μπόλικα συντηρητικά.