Τα πουλιά κελαηδούν με βάση γραμματικούς κανόνες!

Όσο κι αν μας ξενίζει η ανακάλυψη, η ερευνητές μας ενημερώνουν ότι πρόκειται για μια ικανότητα των πτηνών επίκτητη.

Επομένως, δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι το προτέρημα να μαθαίνουν γραμματική και συντακτικό. Ακόμα και τα πουλιά, έστω κι αν δεν έχουν ουσιαστικά ή ρήματα, φαίνεται πως έχουν «κανόνες» γραμματικής και συντακτικού όταν τιτιβίζουν, σύμφωνα με μια νέα πρωτοποριακή ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κιότο μελέτησαν τους σπίνους της Βεγγάζης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν δικές τους μορφές συντακτικών κανόνων. «Τα ωδικά πουλιά έχουν μια αυθόρμητη ικανότητα να επεξεργάζονται συντακτικές δομές στα τραγούδια τους», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Κεντάρο Άμπε.

Οι ερευνητές έκαναν στο εργαστήριο πειράματα για να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό οι σπίνοι είναι σε θέση να αντιληφθούν και να αντιδράσουν, όταν ακούνε τραγούδια άλλων σπίνων που είναι «ασύντακτα» και χωρίς γραμματική. Διαπιστώθηκε ότι τα πουλιά αντιδρούσαν μόνο στα κελαηδίσματα όπου υπήρχε διαδοχή των συλλαβών.

Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι έμφυτοι, αλλά τα πουλιά έπρεπε να τους μάθουν. Τα πουλιά που είχαν απομονωθεί από τα υπόλοιπα, δεν αντιδρούσαν στα τραγούδια με τους συγκεκριμένους κανόνες και το έκαναν μόνο όταν είχαν βγει από την απομόνωση και είχαν πια ζήσει για δύο εβδομάδες μαζί με τα άλλα.
Το μόνο άλλο ζώο για το οποίο οι επιστήμονες έχουν ισχυριστεί κάτι ανάλογο, είναι η φάλαινα.