- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τεχνικές επικοινωνίας για εφήβους!

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι κάτι το οποίο μπορούμε όλοι να μάθουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνειδητή προσπάθεια και συνεχόμενη πρακτική! Η πιο σημαντική δεξιότητα όσον αφορά την επικοινωνία είναι το να… ακούμε! Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά αν δεν έχουμε ακούσει τι μας λέει ο άλλος. Και το να ακούμε είναι τέχνη. Ακούω σημαίνει… «Ακούω από την αρχή, ακούω τη μέση και ακούω μέχρι να τελειώσει ο άλλος».
Να θυμηθούμε λίγο ότι οι έφηβοι δεν είναι ενήλικες αλλά δεν είναι και παιδιά. Χρειάζεται λοιπόν, να παίξουμε έναν ενεργό ρόλο ώστε να βοηθήσουμε τον έφηβο να μεγαλώσει και να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικος.
Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να γίνεις ένας υπεύθυνος ενήλικος είναι να το διδάξουμε πώς γίνεται μια αποτελεσματική επικοινωνία.
Ας δούμε κάποια εργαλεία που μπορεί να φανούν χρήσιμα:
* Διατηρούμε μια ευχάριστη διάθεση. Ο έφηβος χρειάζεται να νιώθει ότι έχει φιλικούς γονείς (και όχι φίλους-γονείς).
* Και οι δύο γονείς χρειάζεται να ακούν προσεκτικά τι έχει να πει το παιδί.
* Περιορίστε την οποιαδήποτε κριτική πάνω σε αυτά που ακούτε.
* Κοιτάτε το παιδί σταθερά στα μάτια, χωρίς να προκαλείτε.
* Μην εκφράσετε την άποψή σας παρά μόνο όταν τα πνεύματα έχουν ηρεμήσει.
* Πριν αρχίσετε να «διαφωνείτε», ρωτήστε παραπάνω πληροφορίες για το θέμα που απασχολεί τον έφηβο. Πείτε για παράδειγμα: «Μίλα μου λίγο παραπάνω για την εκδρομή που θέλεις να πας».
* Δώστε μία θετική χροιά στην κουβέντα αντί να πείτε κάτι αρνητικό. Π.χ. πείτε: «Μου αρέσει το πάθος που βάζεις στην κουβέντα μας όταν διεκδικείς».
* Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για αυτά που έχει να πει.
* Μη διακόπτετε την επικοινωνία για να σηκώσετε το τηλέφωνο ή μην κάνετε και άλλες δουλειές ταυτόχρονα.
* Εκτός και αν το ίδιο το παιδί το επιθυμεί, μη βάζετε τρίτους στη συζήτηση.
* Αν έχετε θυμώσει και εσείς, μην επιχειρήσετε να κουβεντιάσετε εκείνη την ώρα.
* Αν είστε κουρασμένοι, αναβάλλετε τη συζήτηση και πείτε στο παιδί κάτι σαν: «Αυτή τη στιγμή είμαι κουρασμένος/η, επειδή όμως θέλω πραγματικά να σε ακούσω, θα πιω ένα καφέ και μετά θα μιλήσουμε.
* Μη ρωτάτε «γιατί» αλλά «πώς». Παράδειγμα πείτε: «Πώς και θέλεις να περάσεις παραπάνω χρόνο στον υπολογιστή»; Και όχι: «Γιατί θέλεις να περάσεις παραπάνω χρόνο στον υπολογιστή».
* Χρησιμοποιήστε σ υ χ ν ά στην επικοινωνία με το παιδί τις λέξεις: «Μπράβο σου, Μου αρέσεις, Πάρα πολύ ωραία, Υπέροχα, Το κατάλαβες σωστά, ‘Έκανες πολύ καλή δουλειά, Τι έξυπνη ιδέα, Τα πας πολύ καλά, Μ΄ αρέσει ο τρόπος που ______, Διασκέδασα μαζί όταν μοιραστήκαμε το_____, Το εκτιμώ όταν______ Είμαι περήφανος/η που είσαι παιδί μου. Σ’ αγαπώ.»
* Ζητήστε συγγνώμη αν είπατε ή κάνατε κάτι το οποίο εκ των υστέρων κρίνατε ότι δεν θα έπρεπε. Τα παιδιά εκτιμούν τους γονείς που ζητάνε συγγνώμη.
Προσπαθήστε, όσο συχνά χρειαστεί να ενσωματώσετε στον τρόπο που επικοινωνείτε τις παραπάνω δεξιότητες. Μπορεί να πάρει χρόνο, μπορεί να κάνετε λάθη αλλά με επιμονή και προσπάθεια (άλλωστε αυτό ζητάτε και εσείς από τα παιδιά σας) θα καταφέρετε να αλλάξετε προς το καλύτερο την επικοινωνία σας όχι μόνο με το παιδί σας αλλά και το/τη σύντροφό σας ή τους φίλους σας.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr