Τζέιμι Όλιβερ: Το σχολείο των Ονείρων του

Μπορεί στα 16 του να εγκατέλειψε το σχολείο, σήμερα όμως στα 35 του, o διάσημος Βρετανός σεφ, πολυεκατοµµυριούχος, πολυβραβευµένος και με αρκετά μπεστ σέλερ στην κατοχή του, “ονειρεύεται” και υλοποιεί το ιδανικό σχολείο για τα παιδιά εκείνα που έχουν πράξει το ίδιο με αυτόν κάποτε. Έχουν, με άλλα λόγια, εγκαταλείψει το σχολείο, γιατί δεν βρέθηκε κάποιος ή κάτι να τα εμπνεύσει.

Το πείραμα: Το Jamie’s Dream School (το σχολείο των ονείρων του δηλαδή) λειτούργησε ήδη στο Βόρειο Λονδίνο, µε κάποιες διαφορές από τα συνηθισµένα σχολεία στο έμψυχο υλικό του. Δηλαδή οι 20 μαθητές του είναι παιδιά προβληματικά, που παράτησαν το σχολείο νωρίς, ενώ οι 15 καθηγητές του δεν είναι απλοί καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά διακεκριμένοι στο είδος τους επαγγελματίες: µια δικηγόρος, η Σέρι Μπλερ (η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού), ένας ηθοποιός, ο Σάιµον Κάλοου, ένας ράπερ, ο Τίντσι Στράιντερ, ένας Ολυµπιονίκης, ο Ντάλεϊ Τόµπσον, ένας ιστορικός, ένας ποιητής, ένας δηµοσιογράφος, ένας επιστήµονας και βεβαίως ένας σεφ, ο Τζέιµι Ολιβερ. Βέβαια, στην πραγµατικότητα δεν πρόκειται καν για σχολείο, αλλά για ένα πείραµα που θα αρχίσει να προβάλλεται τον Μάρτιο ως ντοκιµαντέρ στο βρετανικό Channel 4.

Το αποτέλεσμα: Τα περισσότερα από τα παιδιά, αφού τελείωσαν τον περασµένο Οκτώβριο το Dream School, μπήκαν σε διαδικασία εξετάσεων για να µπορέσουν να προχωρήσουν σε ανώτερη βαθµίδα σπουδών. Ο διάσηµος σεφ πιστεύει ότι δεν υπάρχουν παιδιά ικανά και λιγότερο ικανά, αλλά ότι δεν υπάρχει ένα σχολείο που να µπορεί να εµπνεύσει εκείνους που δυσκολεύονται να µάθουν. «Όταν ήµουν στο σχολείο ήµουν ένα σκουπίδι», έχει δηλώσει. «Υπήρξα όµως τυχερός και είδα πού µπορεί να σε οδηγήσει λίγη έµπνευση».