- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Την 25η Μαρτίου πάμε στα Καλάβρυτα!

Εμείς ετοιμαζόμαστε για Καλάβρυτα και, επειδή οι εκδηλώσεις που γίνονται εκεί κάθε χρόνο για να τιμήσουν την έναρξη του αγώνα, είναι πραγματικά πολύ όμορφες, θέλουμε να σας παρασύρουμε σε ένα διαφορετικό ανοιξιάτικο και γιορτινό ταξίδι. Άλλωστε, τα Καλάβρυτα δεν είναι μακριά, και όπως και να’ χει μια εαρινή απόδραση θα ευφράνει όλων τις ψυχές. Παρακάτω, σας παραθέτουμε το εορταστικό πρόγραμμα και αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την εκδρομή στα Καλάβρυτα, δείτε εδώ. [2]

Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων

Την Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010, στα Καλάβρυτα, για το φετινό εορτασμό της Εθνικής επετείου στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, προβλέπονται:

07:00: Θεία λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ.Αμβροσίου.

10:25 : Τέλος παράταξης στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών 1821 στην Αγία Λαύρα.

10:35 : – Άφιξη επισήμων

– Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων ηρώων

– Κατάθεση στεφάνων

– Τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη ενδόξων ηρώων

– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

11:25 : Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας.

11:40 : Ομιλία από τον κ. Γεώργιο Β. Μάρκου, Δικηγόρο

11.50: Αναπαράσταση Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης 1821 από το Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων “Πάνος Μίχος”.

12:40 : Στρατιωτική Παρέλαση.

12:50: Παρουσίαση εθνικών χορών από το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.

13:20: Τερματισμός και απονομή επάθλων στους νικητές του 33ου Ποδηλατικού Γύρου Θυσίας στη διαδρομή Πάτρα – Χαλανδρίτσα – Καλάβρυτα – Αγία Λαύρα.

Για το φετινό εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου στα Καλάβρυτα και της Εθνικής επετείου στις 25 Μαρτίου στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, προβλέπονται:

– Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων, δημοτικών και ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών από τις 8:00 το πρωί της 21ης μέχρι της δύσεως του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2009.

– Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 21ης έως και της 25ης Μαρτίου 2009 των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.

Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας

Πέντε χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, έγινε γνωστό ως το σημείο έναρξης της επανάστασης του 1821. Αξίζει σήμερα μια επίσκεψη για τα κειμήλια που φιλοξενεί: το λάβαρο της επανάστασης, τον Επιτάφιο του 1754 κεντημένο στη Σμύρνη, ένα ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη και τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, μεταξύ άλλων

Ιστορία

Οι πρώτες επαναστατικές ενέργειες στην επαρχία Καλαβρύτων – Μάρτης 1821

Η Επαρχία Καλαβρύτων έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Τούρκου Κατακτητή, το Μάρτιο του 1821.

Από τα τέλη Ιανουαρίου έως αρχές Μαρτίου 1821 πραγματοποιήθηκαν στη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο) συνολικά πέντε συσκέψεις προεστών και κληρικών της Αχαΐας, των Καλαβρύτων και της Βοστίτσας, αλλά σε καμία δεν αποφασίστηκε η έναρξη του Επαναστατικού Αγώνα.

Ωστόσο, η Επαρχία Καλαβρύτων παρουσιάζεται νωρίτερα προετοιμασμένη για τον αγώνα. Αυτό αποδεικνύεται με την πραγματοποίηση σημαντικών Επαναστατικών γεγονότων.

Πρώτος ο Νικόλαος Σολιώτης, αγνοώντας τις μακροχρόνιες συνελεύσεις των προεστών των Καλαβρύτων και των Πατρών μαζί με τον Αναγνώστη Κορδή και άλλους κλέφτες, στις 14 Μαρτίου έστησαν ενέδρα και χτύπησαν σε τοποθεσία κοντά στο Αγρίδι Της Νωνάκριδας τρεις γυφτοχαρατζήδες και τρεις ταχυδρόμους, που μετέφεραν επιστολές του καϊμακάμη Μεχμέτ Σελήχ στον Χουρσήτ πασά στα Ιωάννινα, κατόπιν παροτρύνσεως του Σωτήρη Χαραλάμπη.

Ακολούθησε στις 18 Μαρτίου η επίθεση του Χονδρογιάννη στην τοποθεσία Χελωνοσπηλιά της Κατσάνας (Λυκούρια), εναντίων του εισπράκτορα Λαλαίου Τουρκαλβανού Σεϊδή, που μετέφερε μαζί με καταγόμενο από τη Βυτίνα «Σαράφη» Νικόλαο Ταμπακόπουλο, δημόσια χρήματα από την Κερπινή Καλαβρύτων στην Τριπολιτσά.

Μετά τη Χελωνοσπηλιά καταγράφεται επίσης η εχθρική ενέργεια του Νικόλαου Σουλιώτη και του Ανδρέα Πετιμεζά, κατά διαταγή του Ασημάκη Φωτήλα στο Λιβάρτζι, εναντίων δύο σπαχήδων από την Τροπολιτσά, των Τσιπουγλαίων.

Επαναστατικές ενέργειες θεωρούνται επίσης, η επίθεση από το Νικόλαο Σολιώτη εναντίων 7 Τούρκων στα χωριά του Αρφαρά των Χασίων και 19 Αλβανών στο Βερσοβά/ Μπερτζοβά, η προσβολή και ο φόνος μερικών από τους 18 Τούρκους, οι οποίοι πηγαίνοντας από τα Σάλωνα στην Τροπολιτσά έπεσαν στην ενέδρα των Πετμεζαίων στην Ακράτα, καθώς και ο φόνος στον Ανάργυρο και το ναΐσκο του Αγ. Αθανασίου Σοπωτό, των Τούρκων ιδιοκτητών των χωριών Μοστιτσίου και Καστελίου.