Τι απαντά η υπουργός Παιδείας στον Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έκδοση των βιβλίων

Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και ερωτήσεις των δημοσιογράφων, για τη δήλωση του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ότι είχε εγκαίρως ενημερώσει την Υπουργό Παιδείας για το πρόβλημα που είχε προκύψει με τα βιβλία και ότι «αυτή είναι και η μόνη και αδιάψευστη αλήθεια»:

Λυπούμαι, αλλά είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω στη δημόσια δήλωση του κ. Αντιπροέδρου, και να υπενθυμίσω ότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα.
Ο κ. Αγγελάρας γνωρίζει ότι :
1. Το Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του οποίου προΐσταται και στο οποίο προήδρευσε ο κ. Αγγελάρας, καθυστέρησε να εκδώσει την απόφασή του, παραβαίνοντας ρητή διάταξη του νόμου. Από τις 19 Απριλίου που κατατέθηκε η σχετική αίτηση ανάκλησης από τον ΟΕΔΒ η απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 12 και κοινοποιήθηκε στον ΟΕΔΒ στις 19 Ιουλίου. Ήτοι με καθυστέρηση ενάμιση μήνα.
2. «Κατά το διάστημα που εκκρεμούσε η εκφορά της δικαστικής κρίσης περί της νομιμότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη διαγωνιστική προσπάθεια» (Πράξη 61/2011 VI Κλιμακίου Ελεγκτικού Συνεδρίου). Δηλαδή, ανεξαρτήτως του εάν και τι γνώριζε ποιος, η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης -και ανεξαρτήτως του εάν αυτή ήτο θετική ή αρνητική- οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο αδιέξοδο που περιήλθε ο ΟΕΔΒ για την έγκαιρη προμήθεια του αναγκαίου χαρτιού εκτύπωσης των βιβλίων.

Ο σεβασμός στη νομιμότητα και το δημόσιο χρήμα, και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί προφανές χρέος όλων μας. Όπως και ο σεβασμός στην δικαστική κρίση αποτελεί για μένα πάγια αρχή και πεποίθηση.