- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τι γνωρίζετε για τις ανθρώπινες κατοικίες;

Οι πρώτοι άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο σε φυσικές σπηλιές. Αργότερα, έμαθαν να χτίζουν σπίτια. Αυτό σήμαινε ότι ομάδες ανθρώπων μπορούσαν να ταξιδέψουν και να ζήσουν σε μέρη όπου δεν υπήρχαν φυσικά καταφύγια.

Ο τύπος των κατοικιών που χτίζουμε σήμερα εξαρτάται από τα υλικά που είναι διαθέσιμα σε κάθε μέρος, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες από τις οποίες πρέπει να προστατευτούμε.

Θέλετε κάποια παραδείγματα;

* Στο νησί του Βόρνεο τα σπίτια στηρίζονται σε πασσάλους για να μην κινδυνεύουν από τις πλημμύρες, ενώ κάτω από τη σκεπή υπάρχει αποθηκευτικός χώρος.


* Οι νομάδες της Μογγολίας ζουν σε στρογγυλές σκηνές που λέγονται γιουρτ. Είναι φτιαγμένες από χοντρή τσόχα, στήνονται και ξεστήνονται εύκολα.

* Στις ερήμους και σε άλλες ξηρές περιοχές, τα σπίτια χτίζονται συχνά με λάσπη. Είναι δροσερά χάρη στους χοντρούς τοίχους και τα μικρά παράθυρα.

* Στις ζεστές χώρες τα σπίτια συχνά βάφονται λευκά για να αντανακλούν τη θερμότητα του ήλιου. Τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά με μπλε παράθυρα.

*Μερικοί άνθρωποι ζουν σε πλωτά σπίτια, που είναι συχνά αγκυροβολημένα, δηλαδή δεμένα, όπου υπάρχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Να σας πω ένα παράδειγμα; Στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

* Στις Άλπεις και σε άλλες ορεινές περιοχές με πολλά χιόνια, τα σπίτια έχοπυν κεκλιμένη σκεπή, για να γλιστρά και να πέφτει το χιόνι.

Από τι φτιάχνονται τα σπίτια;

Τα σπίτια φτιάχνονται από διάφορα υλικά όπως τούβλο, μπετόν και ξύλο. Τα ιγκλού όμως των Εσκιμώων γίνονται από πάγο, ενώ οι σκηνές γιουρτ των νομάδων της Κεντρικής Ασίας είναι από τσόχα.