Τι είναι οι Special Olympics;

Η μεγαλύτερη διεθνής αθλητική διοργάνωση για άτομα με διανοητικές αναπηρίες. Οι καλοκαιρινοί Special Olympics πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και διαφέρουν από τους Παραολυμπιακούς, που διοργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και στις ίδιες ακριβώς εγκαταστάσεις. Η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι στα Special Olympics συμμετέχουν αθλητές με νοητική υστέρηση, με βασικό στόχο τη συμμετοχή για την απόκτηση εμπειριών, και όχι την νίκη και τη διάκριση. Επίσης, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, εδώ και λίγα χρόνια, δεν συμμετέχουν αθλητές με νοητική αναπηρία, παρά μόνο με σωματική.

Οι Special Olympics ξεκίνησαν το 1968, με πρωτοβουλία της Eunice Kennedy Shriver, αδελφής του John F. Kennedy, η οποία είχε δημιουργήσει νωρίτερα μια καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους, προκειμένου να εξετάσει τις ικανότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Από τότε μέχρι σήμερα, 3,1 εκατομμύρια άνθρωποι με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και ανακαλύπτοντας τις ξεχωριστές τους ικανότητες μέσω του αθλητισμού.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές των Special Olympics, «πρόκειται για τους μοναδικούς αγώνες στον κόσμο, όπου όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές είναι νικητές. Νικητές στον αγώνα τους για το σεβασμό μας στη διαφορετικότητά τους. Νικητές στον αγώνα τους για την αυτοεκτίμησή τους. Νικητές στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των ξεχωριστών τους ικανοτήτων».

Τα αθλήματα

Δεν είναι τα ίδια με εκείνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στους Special Olympics περιλαμβάνονται εικοσιένα αθλήματα –συν ένα άθλημα επίδειξης– κάποια εκ των οποίων περιλαμβάνονται και στους Ολυμπιακούς, ενώ κάποια άλλα όχι. Συγκεκριμένα, το διάστημα από 25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, θα αγωνιστούν στα εξής αθλήματα: υγρός στίβος (κολύμβηση), στίβος, μαραθώνιος, μπάντμιντον, μπάσκετ, μπότσε, μπόουλινγκ, ποδηλασία, ιππασία, ποδόσφαιρο, γκολφ, γυμναστική, χάντμπολ, τζούντο, καγιάκ, δυναμική άρση βαρών, πατινάζ επί δαπέδου, ιστιοπλοΐα, σόφτμπολ, πινγκ-πονγκ, τέννις, βόλεϊ, συν το άθλημα επίδειξης, που είναι το beach volley.