- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τι είναι το Sexting και γιατί είναι επικίνδυνο;

Sexting ονομάζεται η ανταλλαγή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου μέσω κινητού τηλεφώνου ή instant messenger. Καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει και τα κινητά τηλέφωνα παίζουν ρόλο υπολογιστή είναι εύκολο για τον καθένα να φωτογραφίζεται και να στέλνει αυτές τις φωτογραφίες σε όποιον παραλήπτη θέλει. Τα τελευταία χρόνια πολλά νέα παιδιά επιλέγουν να φωτογραφίζονται γυμνά και να στέλνουν τις φωτογραφίες τους χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή -η απλή φαινομενικά- πράξη στη ζωή τους και τη ψυχολογία τους.

Μια μελέτη από την Εθνική Εκστρατεία για την πρόληψη των εφήβων έδειξε ότι το 20% των εφήβων (ηλικίες 13-19) και το 33% των νεαρών ενηλίκων (ηλικίας 20-26) έχουν μοιραστεί γυμνές ή ημι-γυμνες φωτογραφίες του εαυτού τους χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο ή το διαδίκτυο. Το φαινόμενο είανι ακόμα πιο διαδεδομένο ανάμεσα στα κορίτσια. Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε σε αμερικανικά σχολεία, το ένα τρίτο των εφήβων είχαν στείλει τουλάχιστον μία φορά γυμνή φωτογραφία τους μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ αυτό είχε ζητηθεί στο 57% αυτών.

«Φαίνεται ότι το sexting είναι η μοντέρνα εκδοχή του “αν μου δείξεις το δικό σου, θα σου δείξω το δικό μου”» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, βοηθός καθηγητής στο τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του UTMB, Jeff Temple. «Μάλιστα, αυτό είχε ζητηθεί από όλα τα κορίτσια, ενώ ανάλογη “ενόχληση” είχαν δεχτεί και μερικά αγόρια».

Γιατί είναι Sexting ένα πρόβλημα;

Οι ερευνητές μελέτησαν ακόμη τη σχέση ανάμεσα στο sexting και τη σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων και βρήκαν ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια που προέβαιναν σε τέτοιου είδους συμπεριφορά είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ με συνομήλικους τους, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν δοκιμάσει το «sexting».

Ακόμη, τα νεαρά κορίτσια που έκαναν συχνά «sexting» είχαν επικίνδυνη και επιπόλαιη σεξουαλική συμπεριφορά, όπως σεξ με πολλούς παρτενέρ, χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ πριν τη σεξουαλική πράξη με αποτέλεσμα να βλάπτουν την  υγεία τους με απρόβλεπτο τρόπο. Η χρήση του κάνει τους νέους να πιστεύουν ότι το σεξ είναι κάτι εύκολο κι απλό χωρίς να αντιλαμβάνονται τις ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να έχει αν οι ελπίδες τους διαψευστούν. Όλα όσα λέγονται ή γράφονται μέσα από ένα τηλέφωνο ή έναν υπολογιστή μπορεί να μην είναι αληθινά. Συνήθως μάλιστα έτσι ακριβώς συμβαίνει. Ηαποστολή μιας γυμνής φωτογραφίας μπορεί να παρερμηνευθεί ως προς τις προθέσεις του αποστολέα. Εσείς ίσως θέλετε απλώς να προκαλέσετε το θαυμασμό αλλά τελικά η γυμνή φωτογραφία σας μπορεί να θεωρηθεί από κάποιον ένδειξη σεξουαλικών προθέσεων που εσείς δεν έχετε.

Εκτός όμως από αυτό το ενδεχόμενο που μπορεί να σας βάλει σε πολλούς κινδύνους, η ευκολία με την οποία οι φωτογραφίες και τα βίντεο μπορούν να αναπαραχθούν και να διαδοθούν στο Διαδίκτυο. Μια φωτογραφία που μοιράζεται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους μπορεί εύκολα να ταξιδέψει στο Internet και να γίνει στην πραγματικότητα πορνογραφικό υλικό για κάθε διεστραμμένο. Είστε σίγουροι ότι θέλετε οι φωτογραφίες σας να χρησιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο;

Κάθε εικόνα και κάθε βίντεο που μοιράζεται με αυτό τον τρόπο αφήνει ένα ψηφιακό αποτύπωμα που δεν μπορείς να το πάρεις πίσω, να το εξαφανίσεις. Πριν το καταλάβεις μπορεί να κυκλοφορεί παντού με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Η χρήση και τα σχόλια που ενδεχομένως ακολουθήσουν είναι πιθανόν να προσβάλλουν την αξιοπρέπειά αλλά και την οικογένειά σου. Επιπλέον, με τη χρήση του Photoshop είναι αδύνατον να προβλέψεις πώς μπορεί να αλλοιωθεί!

Το 51% των εφήβων κοριτσιών αναφέρουν ότι δέχτηκαν πιέσεις από άλλα παιδιά με την απειλή ότι θα διαρρεύσουν στο Ιντερνετ τις γυμνές φωτογραφίες τους , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα αγόρια είναι στο 18% .

Το Sexting είναι σήμερα παράνομο και θεωρείται διανομή και κατοχή παιδικής πορνογραφίας και γι αυτό αποτελεί κακούργημα.