Τι να κάνετε αν βρείτε μία τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα

Η χελώνα καρέτα-καρέτα είναι το μοναδικό από τα τρία είδη θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν από 80 χρόνια, ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τις 50.000. Σήμερα, ο πληθυσμός των χελώνων Καρέτα Καρέτα οριακά φθάνει τις 4.000 παγκοσμίως γεγονός που οφείλεται στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που παρουσιάζουν. Από τα 1.000 αυγά που γεννιούνται, μόνο το ένα θα επιστρέψει ως ενήλικο.
Η παρουσία λουομένων στις παραλίες και οι απροσεξία των παραθεριστών αποτελούν σοβαρή απειλή για την καρέτα καρέτα. Όταν επισκεφθείτε κάποια παραλία που φιλοξενεί χελώνες καλό θα ήταν να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ούτως ώστε να μην θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή του σπάνιου αυτού θαλάσσιου είδους.

Φωλιά χελώνας

Εάν βρείτε μια φωλιά, τότε περιφράξτε την με πασαλάκια, τοποθετημένα στα 2 μέτρα περιμετρικά της φωλιάς και ενώστε τα με σκοινί. Αποφύγετε να σκάψετε τη φωλιά. Αν τριγύρω βρίσκονται πέτρες ή άλλα εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα, τότε απομακρύνεται τα εμπόδια. Αν βρίσκεται σε σκιά (π.χ. κάτω από ομπρέλα), προσπαθήστε να την απομακρύνετε.

Τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα

Εάν εντοπίσετε μια τραυματισμένη χελώνα, μεταφερετέ την αμέσως σε ασφαλές σημείο μακριά από κόσμο και θόρυβο. Για τη μεταφορά πρέπει να τη σηκώσετε μόνο από το καβούκι και ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι. Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από δύο άτομα φροντίζετε να τη σηκώσετε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά. Ακουμπάτε προσεκτικά το ζώο, φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του. Η χελώνα πρέπει να βρίσκεται σε προφυλαγμένο και περιορισμένο χώρο μακριά από ρεύματα και αέρα. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα υγρό ύφασμα. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, απαγορεύεται να μπει στη θάλασσα, καθώς εγκυμονείται κίνδυνος να πνιγεί.
Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιχειρήσετε να τραβήξετε το αγκίστρι ή την πετονιά που εξέχει από το στόμα ή την ουρά του ζώου. Καλείτε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444.

Νεκρή θαλάσσια χελώνα

Εάν η χελώνα που έχετε εντοπίσει είναι νεκρή, πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στη ξηρά και να ειδοποιηθεί το λιμεναρχείο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Προσοχή! Υπάρχει η πιαθανότητα η χελώνα να φαίνεται νεκρή αλλά απλώς να βρίσκεται σε λήθαργο. Πρέπεει να κληθεί ο νομοκτηνίατροςγια να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε. Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο. Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του. Συμπληρώστε το δελτίο εκθαλάσσωσης που θα σας στείλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και τέλος ειδοποιήστε την τοπική αυτοδιοίκηση για την υγειονομική ταφή.

Πηγή: www.archelon.gr