- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Το Α και το Ω για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας

Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί την μοναδική ασπίδα έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας. Μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (βήχας, φτάρνισμα) και του σάλιου (φιλί). Μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο διατρέχουν τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλείται από το βακτήριο Neisseria Meningitidis (ή μηνιγγιτιδόκοκκος), εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Κάθε χρόνο καταγράφονται 500.000 περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 5% – 10% των ατόμων που προσβάλλονται από τη νόσο θα χάσει τη μάχη με το θάνατο, ακόμη κι αν λάβει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν η Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, Καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, κυρία Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού και η Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Λοιμωξιόλογος, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας (24 Απριλίου) και της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού (21 – 27 Απριλίου).


Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου

Στις 4 πρώτες ώρες:
πυρετός
λήθαργος
πόνος στα μάτια
άρνηση λήψης τροφής
μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος

21-15 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:

εξάνθημα (δεν εξαφανίζεται με την πίεση)
φωτοφοβία
αυχενική δυσκαμψία

15-24 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:

μη αίσθηση του χώρου
σηπτικό σοκ

Στα μέτρα πρόληψης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, εκτός από τον εμβολιασμό, περιλαμβάνονται επίσης:
η τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε),
η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους,
η χορήγηση χημειοπροφύλαξης όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει νοσήσει.

531 κρούσματα μηνιγγίτιδας το 2010
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας που έδωσε στη δημοσιότητα η κυρία Κρεμαστινού, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2010, δηλώθηκαν συνολικά 531 κρούσματα μηνιγγίτιδας.
Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου εμφανίστηκαν σε βρέφη και παιδιά έως 4 ετών. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 15 – 19 ετών, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη όπου οι ηλικιακές ομάδες που ακολουθούσαν ήταν 5 – 9 ετών και 10 – 14 ετών.
Από την ανάλυση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες (έως 9 ετών) προκύπτει ότι τα περισσότερα καταγράφηκαν στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών.
Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σημειώθηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες και στην αρχή της άνοιξης. Αντίθετα, τα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σημειώθηκαν ως επί το πλείστον από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι η θνητότητα από μηνιγγίτιδα, την οποία προκάλεσε ο μηνιγγιτιδικόκκος, έφθασε στο 6,9% το 2010 έναντι 5,9% το 2009. Γενικότερα, η συνολική θνητότητα από μηνιγγίτιδα (οιασδήποτε αιτιολογίας) αυξήθηκε το 2010 (2,5% έναντι 1,7% το 2009), παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρότερος.