Το οικογενειακό τραπέζι “μεγαλώνει” ευτυχισμένα παιδιά

Εσείς συνηθίζετε να μαζεύεστε γύρω από το τραπέζι, τουλάχιστον για ένα γεύμα την ημέρα; Αν όχι, μάλλον καλό θα ήταν να το καθιερώσετε, καθώς η έρευνα τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων αποδεικνύει πως το κοινό οικογενειακό τραπέζι προσφέρει τη βάση για να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε παραδοσιακές και ευτυχισμένες οικογένειες, έχοντας κοντά τους και τους δύο γονείς τους και τρώγοντας τακτικά μαζί τους, είναι πιθανότερο να έχουν αργότερα ευτυχισμένες ζωές, δηλώνει η έρευνα των βρετανικών πανεπιστημίων Έσεξ, Οξφόρδης, Γουόρικ και Σάρεϊ, δείγμα της οποίας ήταν περίπου 100.000 άνθρωποι σε 40.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το να γευματίζει ένα παιδί μαζί με την οικογένειά του, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αποτελεί “κλειδί” για τη δημιουργία στενών δεσμών με τους γονείς του.

Η μελέτη αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη παραδοσιακής οικογενειακής μονάδας για την ψυχική ισορροπία των παιδιών καθώς μεγαλώνουν. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι η διάλυση μιας οικογένειας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην ωρίμανση των παιδιών απ’ ό,τι εάν αυτά ζούσαν στη φτώχεια.

Η μελέτη κατέδειξε ακόμη ότι «οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των γονιών, αλλά και με τα παιδιά τους είναι σημαντικές για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των τελευταίων και για τη σταθερότητα των οικογενειών». Ακόμα, τονίζεται ότι «τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με την οικογενειακή κατάστασή τους, αν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι με τη σχέση που οι ίδιοι έχουν μεταξύ τους».

Δεν χρειάζονται όμως πολλά για να αισθανθούν ευτυχισμένα και ισορροπημένα τα παιδιά. «Ακόμα και ένα γεύμα ή ένα δείπνο με όλη την οικογένεια μαζεμένη είναι σημαντικό», τονίζουν οι ερευνητές και αναφέρουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά μαζί με τους γονείς τους, δηλώνουν πολύ συχνότερα ότι είναι ευτυχισμένα, σε σχέση με όσα παιδιά δεν τρώνε ποτέ μαζί με την οικογένειά τους ή τρώνε μαζί λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα.