Το παραμύθι γιορτάζει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα


«Το παραμύθι γιορτάζει» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια πρωτότυπη σειρά δραστηριοτήτων, που θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) από τις 4 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 6 Ιανουαρίου 2013.

Όλες οι δράσεις απευθύνονται σε μικρούς, αλλά και μεγάλους, σε όλους εκείνους που αγαπούν το παιδικό παραμύθι και πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση (1812) της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Γκριμ, των ανθρώπων που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο «αντιλαμβανόμαστε» σήμερα τα παραμύθια.

Για τους νεαρότερους επισκέπτες της έκθεσης τα παραμύθια θα ζωντανέψουν μέσα από τρισδιάστατα βιβλία, μακέτες και υλικό παραμυθιών που θα εξάψει την φαντασία τους, αλλά και από «ζωγραφικές» σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών που εμπνέονται από  γνωστά ή λιγότερο γνωστά παραμύθια από όλο τον κόσμο, όπως και παιδιών που άντλησαν την θεματική τους από παραμύθια. Τα παιδιά θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να αναζητήσουν βιβλία στα ράφια της Βιβλιοθήκης και να ακούσουν γνωστούς παραμυθάδες να αφηγούνται λιγότερο γνωστά παραμύθια των αδελφών Γκριμ, με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο.

Οι ενήλικοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν ανάμεσα σε σπάνιες εκδόσεις από τον 18ο  έως τον 20ό  αιώνα, γκραβούρες και πρωτότυπες μακέτες παραμυθιών, παιδικά σχέδια, και προσεγγίσεις σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση θα έρθουν σε επαφή με μια άλλη διάσταση του παραμυθιού, που είναι λιγότερο γνωστή σήμερα και η οποία επιβεβαιώνει ότι τα παραμύθια απευθύνονταν κυρίως σε ενήλικο κοινό, με στόχο να μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία πολλών γενεών πίσω στο χρόνο και είτε να προτείνουν απαντήσεις σε προβληματισμούς, είτε να προσφέρουν μια  λυτρωτική αποφόρτιση από την ένταση της καθημερινότητας.

Στο σύνολό τους, μικροί και μεγάλοι θα κατανοήσουν ότι το παραμύθι αποτελεί ουσιαστικά έναν ύμνο για τη ζωή και τις αξίες της (αγάπη, φιλία, εμπιστοσύνη) και μαζί έναν διαφορετικό τρόπο για να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.

Αφηγηματικά δρώμενα και μια έκθεση με πληθώρα αντικειμένων  περιλαμβάνονται σε αυτό το αφιέρωμα που συνδιοργανώνεται από  το  Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος  Ευγενίδου.

Αφηγήσεις Παραμυθιών

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012
Ώρα 19:00:  «Υφάντρες μάγισσες»

Η γνωστή μας αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη παρουσιάζει στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου την αφηγηματική παράσταση με τίτλο: «Υφάντρες μάγισσες». Mια αφηγηματική περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, μέσα από παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Μαζί της, ο Γιάννης Ψειμάδας θα σχολιάζει τα παραμύθια  με μουσική  και ηχητικά τοπία που δημιουργεί με κρουστά, πνευστά και έγχορδα μουσικά όργανα.
Η αφήγηση απευθύνεται στους νεαρούς φίλους των παραμυθιών και τους γονείς τους.
Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη
Μουσική:  Γιάννης Ψειμάδας
Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης:  210 – 9469631 και 32.

Τρίτη  4 Δεκεμβρίου 2012
Ώρα 18:30: «Ice Grimm»: Μια  παράσταση αφήγησης με τη
δροσιά και τη γλύκα των παραμυθιών.

Τα παραμύθια  των αδελφών Γκριμ, διατηρώντας τη δροσιά και τη γλύκα τους απελευθερώνονται από ένα βιβλίο 200 χρόνων,  έτοιμα να διαδοθούν από στόμα σε στόμα και από αυτί σε αυτί. Μία παράσταση με ψυχρολουσίες, δοκιμασίες,  παγωμένες καρδιές,  δράκους, πρίγκιπες, βασιλοπούλες,  τραγανά κοτόπουλα, και ζεστές αγκαλιές. Η παράσταση είναι «κεντημένη» με πρωτότυπα τραγούδια εμπνευσμένα από τα παραμύθια των Γκριμ και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
Μουσική σύνθεση:  Ηλίας Γιαννικόπουλος
Στίχοι τραγουδιών:  Άσπα Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης
Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης:  210 – 9469631 και 32.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ
«Ένα βιβλίο αλλάζει χέρια»

Οι συνδιοργανωτές φορείς προτείνουν στους  επισκέπτες των εκδηλώσεων, να φέρουν –αν το επιθυμούν- στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ένα παιδικό βιβλίο-παραμύθι από τη βιβλιοθήκη τους, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες σε ακριτικές ή γεωγραφικά και οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές. Συγκέντρωση βιβλίων καθημερινά τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης:
Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:30-20:00
Παρασκευή και Σάββατο 08:30-16:00