Το Περγαμόντο που δεν αλλάζω για όλα τα γλυκά του κόσμου

Ψηφίζω γλυκά του κουταλιού. Με τέτοιο άρωμα, αυτή τη σιροπιαστή αίσθηση στον ουρανίσκο, την ελαφριά, φίνα γεύση που αφήνουν στο στόμα και το ανύπαρκτο βάρος στο στομάχι… Εξάλλου, το λένε και οι ειδικοί της διατροφής: Τα παιδιά, αλλά και εμείς οι μεγάλοι είναι καλύτερο να καταναλώνουμε γλυκά του κουταλιού. Και λιγότερες θερμίδες έχουν και πιο υγιεινά είναι. Βασιλιάς αυτών, λοιπόν, είναι το περγαμόντο, και αμέσως σας δίνω μία από τις πιο πετυχημένες συνταγές του.

  
Υλικά (για 3 μεγάλα βάζα):

10 μέτρια περγαμόντα
1 ½ κιλό ζάχαρη
2 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)

Διαδικασία

* Ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη το εξωτερικό μέρος της φλούδας των περγαμόντων που είναι το πιο πικρό, προσέχοντας να μη φτάσουμε στο άσπρο.
* Κόβουμε από τα φρούτα ένα μικρό τμήμα από πάνω και από κάτω και χωρίζουμε τη φλούδα στα 4.
* Αν θέλουμε να γίνουν ρολά, τα στρίβουμε και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες, αλλιώς κόβουμε τις φλούδες σε λεπτά κομματάκια.
* Πλένουμε με άφθονο νερό. Βάζουμε 3 κατσαρόλες με μπόλικο νερό να βράσουν.
* Ρίχνουμε στην πρώτη τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.
* Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε αμέσως στη δεύτερη κατσαρόλα όπου κοχλάζει το νερό. * Βράζουμε για 5 λεπτά και με την τρυπητή κουτάλα τις περνάμε στην τρίτη κατσαρόλα.
* Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
* Βγάζουμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα σε ένα ταψάκι.
* Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 5 ποτήρια νερό και την αρμπαρόριζα. Αφήνουμε να βράσουν.
* Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε και τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
* Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε έτσι 24 ώρες. Αν έχει νερώσει το σιρόπι, το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει.
* Βάζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι – μέχρι να καλυφθεί.

Αναμονή: 1 εικοσιτετράωρο

Μυστικό

Ακριβώς όπως το περγαμόντο, μπορείτε να φτιάξετε κίτρο ή κιτρολέμονο.