Το πράσινο χωριό του Βελγίου μοντέλο για την Ευρώπη

Το Mesnil-Eglise είναι ένα πολύ μικρό χωριό που βρίσκεται στην καρδιά των Βελγικών Αρδενών. Αν και τόσο μικρό, οι κάτοικοί του με τις εναλλακτικές οικολογικές ιδέες, κατάφεραν να το κάνουν ευρύτερα γνωστό, χάρη σε ένα πολύ πρωτότυπο σχέδιο: τον ανεμόμυλο των παιδιών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δράσης των κατοίκων, που χρηματοδοτεί η Ε.Ε και στηρίζεται στην αιολική ενέργεια. Δημιουργήθηκε μια ανεμογεννήτρια που τροφοδοτεί την περιοχή του χωριού Mesnil- Eglise με πράσινη οικολογική ενέργεια.

Το ιδιαίτερο του προγράμματος είναι ότι η κατασκευάστρια εταιρεία που δημιουργήθηκε μοίρασε τις μετοχές στα παιδιά του χωριού. Έτσι, τα παιδιά είναι συνέταιροι στο πρόγραμμα. Τα μικρά ονόματα των παιδιών μάλιστα κέρδισαν την «αθανασία» καθώς έχουν γραφτεί στην βάση της ανεμογεννήτριας.

Ο εμπνευστής του προγράμματος είναι ο Μπερναρ Ντελβίλ ένας δραστήριος υπερασπιστής της πράσινης ενέργειας ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα πρότεινε την εφαρμογή του Προγράμματος και στη Ρόδο αλλά υπήρξε όπως λέει δισταγμός «ίσως γιατί δεν το κατάλαβαν» όπως μας είπε οι πολίτες. Αντιθέτως το ίδιο Πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Πολωνία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κοντά στο χωριό βρίσκεται ένα πυρηνικό εργοστάσιο της Γερμανίας δείχνοντας έτσι την αντίθεση σε επίπεδο περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι αγρότες νέας γενιάς που ήρθαν να εγκατασταθούν εδώ για να ζήσουν μέσα στην φύση με εναλλακτικό τρόπο. Η Μπάρμπαρα Μορώ και ο Μπενουά Κρετέρ είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Διέθεσαν μόλις 83000 ευρώ για να φτιάξουν το σπίτι τους.

«Χρησιμοποιήσαμε λέει στο ΑΜΠΕ απλά υλικά όπως άχυρο και τούβλα για να χτίσουμε σε σύντομο χρόνο το σπίτι μας. Από άποψη ηχομόνωσης είναι εύκολο τοποθετήσαμε ανακυκλωμένο χαρτί κάτω από την στέγη. Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα;

Η κατασκευή δεν κοστίζει ακριβά σε ενέργεια, ακόμη κι αν κατεδαφιστεί σε 100 χρόνια. Επίσης είναι εύκολο να κατασκευαστεί. Με στοίβες από άχυρο, χτίζεται από την οικογένεια, από παιδιά, γυναίκες, άντρες.»

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ