- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Το σολάριουμ ευθύνεται για το θάνατο 800 ανθρώπων το χρόνο!

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι το χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα στη British Medical Journal (BMJ), φαίνεται ότι χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο του δέρματος που ευθύνεται στις καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος με ακτινοβολία (σολάριουμ). Το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης (Ipri) της Λιόν και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (ΙΕΟ) του Μιλάνου ανακοίνωσαν ότι από τις 64.000 περιπτώσεις δερματικού μελανώματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, περίπου οι 3.438, δηλαδή το 5,4% «συνδέονται με τη χρήση καμπίνων τεχνητού μαυρίσματος».

Μάλιστα θεωρούν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης μελανώματος «διπλασιάζεται» σε όσους έκαναν σολάριουμ πριν την ηλικία των 35 ετών γι αυτό και εκτιμούν οι ερευνητές ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση σολάριουμ από ανήλικούς και να απαγορεύσει τα κέντρα μαυρίσματος που δεν έχουν ελεγχθεί.

«Αν η χρήση των καμπίνων μαυρίσματος από εφήβους και νεαρούς ενήλικες δεν μειωθεί σημαντικά βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν πιο δραστικές λύσεις», όπως η απαγόρευση των δημόσιων σολάριουμ, τα οποία δημιούργησε η Βραζιλία το 2009.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί παγκοσμίως περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου καρκίνου, με αύξηση 3 με 7% ετησίως τα τελευταία 40 χρόνια μεταξύ του λευκού πληθυσμού διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο κυρίως εξαιτίας της μόδας της ηλιοθεραπείας και της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο στις παραλίες.