Το 1ο Συνέδριο του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE για την Παιδική Παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία τείνει να γίνει μία από τις μάστιγες που πλήττει τα παιδιά και τους εφήβους στην Ελλάδα. Πάνω στο θέμα αυτό εργάζεται εδώ και ένα χρόνο η ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode δεσμεύοντας τις τοπικές κοινωνίες για δράση και λήψη μέτρων ώστε να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Έτσι, η ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode έκλεισε με επιτυχία τον πρώτο χρόνο υλοποίησης των προγραμμάτων της διοργανώνοντας το πρώτο Συνέδριό της στο ξενοδοχείο «TITANIA», στην Αθήνα, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 με κεντρικό τίτλο «ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode – Μια μεθοδολογία για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας». Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν οι ενέργειες που έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του, τόσο από τις συμμετέχουσες πόλεις όσο και από τον εθνικό συντονιστή, αλλά και να συζητηθούν οι διαστάσεις, τα αίτια, οι επιπτώσεις και οι τρόποι πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας.

Το Συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του με επίσημο χαιρετισμό που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος και ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την προσπάθεια τους να ευαισθητοποιήσουν την Ελληνική οικογένεια και την τοπική κοινωνία σχετικά με το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Γεώργιος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου εκπροσωπώντας το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. του οποίου είναι Πρόεδρος και το οποίο αποτελεί συνεργάτη και υποστηρικτή του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναφέρθηκε η Ευρωπαϊκή διάσταση του προγράμματος από τον Christophe Roy, συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εpode, και το επιστημονικό πλαίσιο του προγράμματος από τον Μανώλη Μανωλαράκη Διαιτολόγο, Πρόεδρο Ε.Δ.Δ.Ε και μέλος της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής και την Δρ. Μάγδα Λιακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», επίσης μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος. Συγκριμένα, αναφορά έγινε στην εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών στη χώρα μας από 1950 μέχρι σήμερα και στις ψυχολογικές επιπτώσεις της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.

Την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησε ο Μιχάλης Γαβράς, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων Αγίας Παρασκευής, ο Νικόλαος Ευθυμιάδης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και η Αλεξάνδρα Θυμιανού από την τοπική ομάδα του προγράμματος στο Δήμο Αργυρούπολης, μιλώντας για την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε προγράμματα πρόληψης.

Ο Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, διαιτολόγος της εταιρίας Nestle, η οποία υποστηρίζει το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode αναφέρθηκε στην κοινωνική εταιρική ευθύνη των ιδιωτικών φορέων. Το συνέδριο έκλεισε η Χριστιάνα Παυλίδου D.U. MSc Διαιτολόγος , Διατροφολόγος και επιστημονική σύμβουλος του προγράμματος με αναφορές στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επαγγελματίες υγείας, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και απλοί πολίτες πού έσπευσαν να μάθουν περισσότερα για το σύγχρονο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.