Αρχική Νέα Το infokids.gr σάς περιμένει στο Αγροτικό Χωριό στο Γκάζι (13-15/5)

Το infokids.gr σάς περιμένει στο Αγροτικό Χωριό στο Γκάζι (13-15/5)

Ένα παραδοσιακό χωριό στο κέντρο της Αθήνας; Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, είναι πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που θα κλέψει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, θα ξυπνήσει μνήμες και αισθήματα στους μεγαλύτερους και θα δημιουργήσει εικόνες από μια ζωή που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν στους μικρότερους. Ένα αγροτικό χωριό θα ανοίξει τις πύλες του για εσάς από το μεσημέρι της Παρασκευής 2 μ.μ., με το μύλο του, που θα παράγει αλεύρι και ζυμαρικά, φούρνους, που θα φουρνίζουν το ζυμωτό ψωμί, ελαιοτροβείο, οινοποιείο, μπακάλικο κ.ά. Παράλληλα, μια σειρά από βιωματικά εργαστήρια θα περιμένουν τα παιδιά να συμμετάσχουν, να μάθουν, να διασκεδάσουν. Εκεί, θα είναι και το Infokids.gr, θα σας περιμένει στο περίπτερό του να σας γνωρίσει και να σας μοιράσει πολλά δώρα και φυσικά πολλές νοστιμιές.

Το Αγροτικό Χωριό λειτουργεί στο πλαίσιο του τριήμερου 2ου AGRO Φεστιβάλ Γαστρονομίας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Φεστιβάλ, με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής το σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη, θα λειτουργήσει και το Σαββατοκύριακο, 14 και 15 Μαΐου απ' τις 10 το πρωί ώς τις 10 το βράδυ.

Και όπως συμβαίνει σεκάθε ελληνικό χωριό, όπου η φιλοξενία είναι πλούσια, εδώ θα γευτείτε πίτες, τυριά, ουζομεζέδες, μέλι, γλυκά του κουταλιού και του ταψιού, παστέλια, λικέρ, κρασιά κ.ά., ενώ τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα σε ειδικά εργαστήρια να φτιάξουν ζυμαράκια και χειροτεχνίες και να διασκεδάσουν με τα Μουσικομαγειρέματα του Ευτύχη Μπλέτσα. Είναι όμως και μια καλή ευκαιρία για όσους ασχολούνται με τη διατροφή να γευτούν, γνωστά και μη, ελληνικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η είσοδος είναι ελεύθερη για παιδιά και νέους ώς 18 χρόνων και 3 ευρώ για μεγάλους.

Στον ίδιο χώρο, η Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) διοργανώνει στις 2 μ.μ. της Παρασκευής 13 Μαΐου ημερίδα με θέμα: «Αγροτική Επιχειρηματικότητα και Αγροτουρισμός» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ενώ στις 11 το πρωί του Σαββάτου διοργανώνεται συνέδριο με θέμα: «Αγροτική επιχειρηματικότητα στην πράξη».

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Μεγάλοι πάγκοι «εργασίας» θα έχουν στηθεί στο Παραδοσιακό μας Χωριό για να υποδεχτούν τους μικρούς μας φίλους και να τους επιτρέψουν να μας δείξουν το ταλέντο τους στις αρτοκατασκευές και τη ζωγραφική. Έτσι όλα τα παιδιά που θα επισκεφθούν το Φεστιβάλ Αγροτικών Ποιοτικών Προϊόντων θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ανθρωπάκια, δεντράκια, ζωάκια και ότι άλλο «γεννήσει» η φαντασία τους από ζυμαράκι. Παράλληλα θα δημιουργήσουν τη μοναδική τους ζωγραφιά και θα την εκθέσουν μαζί με τις υπόλοιπες με την υπογραφή τους.

Παραδοσιακά Παιχνίδια

Ταξιδεύουμε στο χρόνο… παίζουμε και θυμόμαστε παιχνίδια του προηγούμενου αιώνα.
Παιχνίδια όπως κουτσό, αμπάριζα, σχοινάκι και μήλα θα αναβιώσουν και θα περιμένουν τα παιδιά για να τα μαγεύσουν.
Χώροι ειδικά διαμορφωμένοι θα φιλοξενήσουν παιχνίδια παραδοσιακά απ’ όλη την Ελλάδα.
13-15 Μαΐου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, 12 εργαστήρια θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να τους φανερώσουν τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγή αγαπημένων ελληνικών προϊόντων, όπως τυρί, μελί, λαδί, παστέλι, χαλβάς, ψωμί, αλεύρι και πολλά άλλα.

Το Agro-Festival για τα παιδιά

13-15 Μαΐου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, 12 εργαστήρια θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να τους φανερώσουν τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγή αγαπημένων ελληνικών προϊόντων, όπως τυρί, μελί, λαδί, παστέλι, χαλβάς, ψωμί, αλεύρι και πολλά άλλα. Μάλιστα, θα στηθούν και εργαστήρια στα οποία θα λάβουν μέρος τα ίδια τα παιδιά.
Και όχι μόνο. Παραδοσιακά παιχνίδια θα ζωντανέψουν για τα παιδιά, για να δουν και να μάθουν πώς ψυχαγωγούνταν οι συνομήλικοί τους την εποχή των γονιών και των παππούδων τους, τότε που οι δρόμοι, οι αλάνες και οι πλατείες προσφέρονταν για περισσότερη αναψυχή των παιδιών.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΙΟΥ

Το τυράκι είναι το αγαπημένο τρόφιμο μικρών και μεγάλων. Άλλωστε για την καλή υγεία όλων μας πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον κάποιες μερίδες από την κατηγορία των γαλακτοκομικών κάθε μέρα. Η αξία του είναι αναμφισβήτητη, πόσο μάλλον όταν αυτό παράγετε με αγνό ελληνικό πρόβειο γάλα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΑΔΙΟΥ

Λάδι … ο πράσινος χρυσός.
Το ελαιόλαδο είναι το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και χαρίζει υγεία και ευεξία σε όσους το χρησιμοποιούν στη διατροφή τους καθημερινά με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Ποιος από εσάς δεν έχει απολαύσει μια χορταστική μπουκιά ζεστού χωριάτικου ψωμιού βουτηγμένο σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο…
Στην παραγωγή του ποιοτικού ελαιολάδου σπουδαίο ρόλο παίζει και ο τρόπος παραγωγής. Στο 2ο Φεστιβάλ Αγροτικών Ποιοτικών Προϊόντων στο Παραδοσιακό Χωριό θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου σε πραγματικό χρόνο στο εργαστήριο παραγωγής λαδιού που θα λειτουργεί.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΨΩΜΙΟΥ

Όποιος έχει δοκιμάσει χωριάτικο ζυμωτό ψωμί δεν το ξεχνάει ποτέ και δεν παύει να το αναζητά. Όποιος δεν έχει δοκιμάσει απλά δεν ξέρει τι χάνει…
Είναι τόσο απλό και όμως τόσο σπάνια πια βρίσκουμε σπιτικό ζυμωτό ψωμί.
Γυναίκες του Παραδοσιακού Χωριού μας θα σας δείξουν πως ζυμώνεται το παραδοσιακό σπιτικό ψωμί και θα σας βοηθήσουν με συμβουλές και μυστικά ώστε να το κάνετε και εσείς…

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΣΤΕΛΙΟΥ

Το Παστέλι είναι ένα Ελληνικό παραδοσιακό προϊόν με βάση το σουσάμι και το μέλι. Τα δύο αυτά υλικά παρασκευής προσδίδουν στο τελικό προϊόν, δηλαδή το Παστέλι, ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Το Παστέλι περιέχει συγκριτικά με άλλα snack, πλούσιες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και φωσφώρου και δεν είναι αλατισμένο. Για την υγεία των παιδιών μας θα ήταν καλό το παστέλι να ενταθεί στην καθημερινότητα τους και να αποτελέσει διατροφική συνήθεια για αυτά. Στο εργαστήριο παρασκευής παστελιού θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής του, αποκλειστικά από μέλι και σουσάμι και να δοκιμάσετε από το αγνό αυτό προϊον.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ
Το κρασί υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι. Συντροφεύει την παρέα, υπάρχει σε κάθε γιορτή και γλέντι. Η διαδικασία παραγωγής του κρασιού είναι σχεδόν ίδια από τα παλιά χρόνια. Το σταφύλι που συλλέγουμε από το αμπέλι, μπαίνει στα πατητήρια και μετά από μια διαδικασία ωρίμανσης προκύπτει το κρασί. Αυτή τη διαδικασία θα παρακολουθήσουμε και στο 2ο Φεστιβάλ Αγροτικών Ποιοτικών Προϊόντων στο Παραδοσιακό Χωριό και βέβαια θα δοκιμάσετε εκλεκτά ελληνικά κρασιά.
λλά άλλα.

ΜΥΛΟΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΛΕΥΡΙΟΥ

Τα παλιά χρόνια ο μύλος αποτελούσε το κέντρο του χωριού και έναν από τους σημαντικότερους τόπους συνάντησης των κατοίκων. Είτε μιλάμε για ανεμόμυλο, είτε για νερόμυλο είτε για μηχανοκίνητο μύλο παράγει ίσως την πιο σημαντικό πρώτη ύλη για τις οικογένειες, το αλεύρι. Η σημαντικότερη προυπόθεση για την παραγωγη ποιοτικού αλευριού είναι η ποιότητα του σιταριού αλλά και ο μυλωνάς και ο μύλος παίζουν σπουδαίο ρόλο. Στο 2ο Φεστιβάλ Αγροτικών Ποιοτικών Προϊόντων στο Παραδοσιακό Χωριό θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ζωντανά από έναν έμπειρο μυλωνά σε έναν παραδοσιακό μύλο την διαδικασία παραγωγή αλευριού.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΛΙΟΥ – ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το μέλι είναι αγαπημένη συνήθεια μικρών και μεγάλων. Τόσο στο πρωινό, όσο και στο γλυκό, ακόμα και στο φαγητό… Είναι η πιο γλυκιά αμαρτία όλων μας και επιπλέον η πιο αθώα καθώς δεν είναι μια απλή γλυκαντική ύλη αλλά πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γνωστό από την αρχαιότητα για την ωφέλιμη δράση του στην υγεία του οργανισμού. Η διαδικασία παραγωγής του μελιού είναι λίγο πολύ γνωστή αλλά ποιοι από εμάς είχαν ποτέ τη δυνατότητα να το δουν από κοντά; Στο Φεστιβάλ Αγροτικών Ποιοτικών Προϊόντων στο Παραδοσιακό Χωριό θα έχετε την σπάνια ευκαιρία να δείτε μία κυψέλη με μέλισσες που παράγουν αγνό μέλι και έναν έμπειρο μελισσοκόμο που την «τρυγάει», παίρνει δηλαδή το μέλι από την κυψέλη.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Χυλοπίτες, τραχανάς, λαζάνια είναι μερικά μόνο από τα παραδοσιακά ζυμαρικά με την ιδιαίτερη νοστιμιά που κάθε φορά που τα γευόμαστε μας κάνουν να τα απολαμβάνουμε.
Στο παραδοσιακό μας χωριό, γυναίκες με εμπειρία πολλών χρόνων, θα σας μυήσουν στην διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών αυτών και θα σας αποκαλύψουν τις μυστικές συνταγές για τα ευκολότερα και καλύτερα σπιτικά ζυμαρικά.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Μεγάλοι πάγκοι «εργασίας» θα έχουν στηθεί στο Παραδοσιακό μας Χωριό για να υποδεχτούν τους μικρούς μας φίλους και να τους επιτρέψουν να μας δείξουν το ταλέντο τους στις αρτοκατασκευές και τη ζωγραφική. Έτσι όλα τα παιδιά που θα επισκεφθούν το Φεστιβάλ Αγροτικών Ποιοτικών Προϊόντων θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ανθρωπάκια, δεντράκια, ζωάκια και ότι άλλο «γεννήσει» η φαντασία τους από ζυμαράκι. Παράλληλα θα δημιουργήσουν τη μοναδική τους ζωγραφιά και θα την εκθέσουν μαζί με τις υπόλοιπες με την υπογραφή τους.

Παραδοσιακά Παιχνίδια

Ταξιδεύουμε στο χρόνο… παίζουμε και θυμόμαστε παιχνίδια του προηγούμενου αιώνα.
Παιχνίδια όπως κουτσό, αμπάριζα, σχοινάκι και μήλα θα αναβιώσουν και θα περιμένουν τα παιδιά για να τα μαγεύσουν.
Χώροι ειδικά διαμορφωμένοι θα φιλοξενήσουν παιχνίδια παραδοσιακά απ’ όλη την Ελλάδα.
13-15 Μαΐου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, 12 εργαστήρια θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους για να τους φανερώσουν τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγή αγαπημένων ελληνικών προϊόντων, όπως τυρί, μελί, λαδί, παστέλι, χαλβάς, ψωμί, αλεύρι και πολλά άλλα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.