Τρεις μπανάνες την ημέρα…

Μοίρασε την κατανάλωση τριών μπανανών την ημέρα στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σου και θα έχεις μειώσει σημαντικά, κατά 21%, τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα βρετανών και ιταλών γιατρών που δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Cardiology. Ο λόγος; Η μπανάνα περιέχει άφθονο κάλιο, όπως άλλωστε και τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, το οποίο προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν τις παγκόσμιες συστάσεις για να αυξήσουμε την κατανάλωση καλίου, ώστε να προφυλαχτούμε από τις ασθένειες των αγγείων, είπαν ο Δρ Πασκουάλε Στρατζούλο από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης και οι συνεργάτες του στο συνέδριο Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας & Μεταβολισμού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Αλλες καλές πηγές καλίου είναι η σόγια, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, το άπαχο γιαούρτι, ο χυμός από δαμάσκηνα, καθώς και τα ξερά φασόλια και ο αρακάς.

Τα τελευταία χρόνια το κάλιο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας επειδή έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να μειώσει την υπέρταση – και η υπέρταση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και έμφραγμα.