Τρώτε σπαράγγια, κάνουν καλό

Ένα από τα καλύτερα λαχανικά, πλούσια σε διατροφική αξία, που λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας του οργανισμού από διάφορες ασθένειες και τα οποία μαγειρεύονται με αρκετούς τρόπους, είναι τα σπαράγγια. Τώρα μάλιστα που είναι η εποχή τους θα βρείτε φρέσκα σπαράγγια που μπορείτε να δοκιμάσετε σε αρκετές εκδοχές.

Ήταν γνωστά στην αρχαία Αίγυπτο, όπου έχουν βρεθεί σε τοιχογραφίες στις πυραμίδες και όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Στη χώρα μας καλλιεργούνται στη Μακεδονία και τη Θράκη. Θα βρείτε όμως και άγρια σπαράγγια εάν υπάρχει ακαλλιέργητη περιοχή κοντά σας, με ποτάμι ή ρυάκι ή ελαιόδεντρα. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, μπορούμε να βρούμε φρέσκα, νόστιμα σπαράγγια.

Η διατροφική τους αξία

Τα σπαράγγια έχουν μεγάλη θρεπτικη αξία, μια που έχουν λίγες θερμίδες (μόνο 20 θερμίδες τα 5 περίπου), καθόλου λίπος και χοληστερόλη, ενώ έχουν πολύ κάλιο, φολικό οξύ, θειαμίνη και βιταμίνες Β6, Α και C.

Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες ( βιταμίνες ) – οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και τις μετατρέπουν σε νερό ή άλλες μη βλαβερές ουσίες και έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Επίσης είναι πλούσια σε μέταλλα. Περιέχουν φώσφορο (σημαντικός για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του νευρικού συστήματος), ασβέστιο ( σημαντικό για υγιή οστά και δόντια), μαγνήσιο (συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, νεύρων, μυών και σκελετού ενώ καταπολεμά το άγχος) και αρκετό κάλιο
(συνιστάται στους υπερτασικούς, προστατεύει την καρδιά από αρρυθμίες).

Έχουν διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά προσέξτε γιατί δεν συνίσταται για ανθρώπους που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα, νεφρολιθιάσεις και κυστίτιδες γιατί περιέχει οξαλικο οξύ.

Τι να προσέξετε

Τα σπαράγγια μπορεί να είναι πράσινα ή άσπρα, ανάλογα με το αν μεγάλωσαν πάνω ή κάτω από το χώμα. Όταν διαλέγετε σπαράγγια προσέξτε ώστε να είναι σφιχτά, φρέσκα, τρυφερά, να έχουν λαμπερό χρώμα και κλειστές άκρες και κατά προτίμηση με ίδια διάμετρο, ώστε να μαγειρεύονται ομοιόμορφα. Δεν πρέπει όμως να είναι μαλακά. Για να σιγουρευτείτε πως είναι τρυφερά, σπάστε το κοτσάνι κοντά στη βάση. Εάν σπάσει καθαρά, με τραγανό ήχο, τότε είναι φρέσκα και τρυφερά.

Τα διατηρείτε στο ψυγείο, πλυμένα και στεγνά, τυλιγμένα σε χαρτί και μέσα σε πλαστική σακούλα για 2-3 μέρες ή μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη, όπου και μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 8 μήνες.

Έχετε κατά νου ότι κατά το βράσιμο η απώλεια των βιταμινών κυμαίνεται από 27-40%.