- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τυρομπαλάκια… “κοσμούν” το γιορτινό τραπέζι!

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά… Είναι ευκαιρία να ανταμώσουμε με τους αγαπημένους μας.

 Τι θα φάμε λοιπόν τα Χριστούγεννα; Εμείς εδώ στην Ελλάδα όταν λέμε αντάμωση, μάζωξη, συναναστροφή εννοούμε φαγητό, γεὐμα, δεἰπνο. Εμείς εδώ στην Ελλάδα χαιρόμαστε  γύρω από ένα ωραίο και πλούσιο τραπέζι, εκεί απολαμβἀνουμε την παρέα μεταξύ τυρού και αχλαδίου.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε μάθει να καλοδεχόμαστε τους ανθρώπους μας στο σπίτι μας, τους καλωσορίζουμε λοιπόν με αυτά τυρομπαλάκια  3 εκδοχών που μπορούν άνετα να τα φτιάξουν και οι άνδρες του σπιτιού (!) Πράγματι είναι το στολίδι του γιορτινού τραπεζιού, μόνο που η εικὀνα κρατά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα μιας και γίνονται ανἀρπαστα ειδικά από τους λιλιπούτειους...

Συστατικά
300 γρ. ροκφόρ
γάλα φρέσκο
150 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
300 γρ. κρεμώδες τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια,
2 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό
αλατοπίπερο
άνηθος
300 γρ. φέτα ημίσκληρη
100 γρ. κατίκι
πάπρικα
σουσάμι

 Εκτέλεση

Με ροκφόρ και καρύδια

Λιώνουμε με το πιρούνι 300 γρ. ροκφόρ με 3 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για να σφίξει. Πλάθουμε μπαλάκια και τα ρολάρουμε πάνω σε 150 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα. Αν θέλουμε μπορούμε πάνω σε κάθε μπαλάκι να βάλουμε ένα μικρό κομμάτι καρυδιού.

Με κρεμώδες τυρί και άνηθο
Ανακατεύουμε 300 γρ. κρεμώδες τυρί τύπου Φιλαδέλφεια, με 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό και αλατοπίπερο. Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για λίγο μέχρι να σφίξει. Ψιλοκόβουμε σχεδόν μισό ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσανάκια του). Πλάθουμε μπλάκια και τα ρολάρουμε πάνω στον άνηθο.

Με φέτα και σουσάμι
Λιώνουμε με το πιρούνι 300 γρ. φέτα ημίσκληρη. Προσθέτουμε 100 γρ. κατίκι, πιπέρι και 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα. Ανακατεύουμε το μίγμα και το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει. Καβουρντίζουμε 5 κουτ. σούπας σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι. Πλάθουμε μπαλάκια και τα ρολάρουμε πάνω στο σουσάμι.