Ξεχάστε το αυτοκίνητο κι αποδράστε με τα παιδιά στην Ύδρα

Η Ύδρα είναι ένα πανέμορφο νησί που βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό. Ανάμεσα στον Πόρο και τις Σπέτσες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κυρίως επειδή είναι ένας ατέλειωτος πεζόδρομος αφού η χρήση του αυτοκινήτου απαγορεύεται!

Η εξαιρετικά γραφική πρωτεύουσα της Ύδρας με τα λιθόστρωτα στενά δρομάκια γίνεται πόλος έλξης για ξένους αλλά και Έλληνες τουρίστες. Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ένα τέρας με πολλά κεφάλια δράκου και αδελφή της Μέδουσας.Η κοσμοπολίτικη Ύδρα στη δεκαετία του ’60 ήταν το νησί της ελληνικής μόδας και του πολιτισμού.
Η γοητεία της Ύδρας αυξάνεται από το γεγονός ότι ολόκληρο το νησί είναι απαγορευμένο σε κάθε είδους μηχανοκίνητο όχημα και οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια αλλά και με γαϊδούρια. Υπάρχουν και θαλάσσια ταξί που σας μεταφέρουν στις κοντινές παραλίες. Γι αυτό το λόγο είναι και ο ιδανικός οικογενειακός προορισμός. Τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν και εσείς θα είστε απόλυτα ήσυχοι ότι δεν κινδυνεύουν.
Το νησί της Ύδρας δεν είναι μόνο γνωστή για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της. Έχει παίξει ένα ιστορικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Πράγματι, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η Ύδρα αναδείχθηκε ως ναυτική δύναμη κι έθεσε τα πλοία της στην υπηρεσία της Επανάστασης.

Η Ύδρα
Ύδρα ονομάζεται και το λιμάνι- πρωτεύουσα του νησιού. Είναι μια θαυμάσια μικρή πόλη, κρυμμένη σε ένα μικρό, φυσικό λιμάνι, που είναι ορατή μόνο από μια κάθετη γωνία. Ο οικισμός της πόλης της Ύδρας έχει κηρυχθεί παραδοσιακός και διατηρητέος. Παντού το βλέμμα θαυμάζει όμορφα αρχοντικά, χτισμένα τον 19ο αιώνα από πλούσιους καραβοκύρηδες και εμπόρους. Τα παραδοσιακά σπίτια στέκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίζονται μεταξύ τους με στενά ασβεστωμένα λιθόστρωτα δρομάκια και σοκάκια. Τα περισσότερα σπίτια έχουν κεραμοσκεπές και φωτεινά χρωματιστά παράθυρα και πόρτες. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, το κέντρο της πόλης ήταν στην περιοχή της σημερινής παλιάς πόλης της Κιάφας, το οποίο σιγά-σιγά επεκτάθηκε προς τα κάτω στην παραλία. Η Κιάφα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή
που στέκεται ψηλά πάνω από το λιμάνι και μπορεί κάποιος να δει τα παλαιότερα κτίρια του νησιού. Η θέα από την περιοχή της Κιάφας είναι πραγματικά εκπληκτική. Το όμορφο τριώροφο καμπαναριό της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου (Κοίμησης της Θεοτόκου), είναι ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Ύδρας (χτίστηκε το
1643), βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας κι έχει θέα την πόλη.

Στην Ύδρα, ο επισκέπτης θα βρει ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά ξενοδοχεία που στεγάζονται σε ανακαινισμένα παλιά αρχοντικά, καταστήματα, τράπεζες,
φαρμακεία, ένα νοσοκομείο, ένα αστυνομικό τμήμα και όλες τις άλλες απαραίτητες εγκαταστάσεις. Τα ηλιοβασιλέματα από την πρωτεύουσα της Ύδρας είναι εκπληκτικό
και θα σας μείνει αξέχαστο. Η γραφική και παραδοσιακή ατμόσφαιρα της πόλης της Ύδρας αναμειγνύεται με τον κοσμοπολίτικο αέρα και μια συναρπαστική νυχτερινή ζωή.


Το νησί και η Τέχνη
Η Ύδρα ήταν και είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας και κατά καιρούς (ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του ’50) φιλοξένησε πλήθος καλλιτεχνών από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Από την Ύδρα είχε καταγωγή ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης (29 Ιουλίου 1919 – 29 Μαρτίου 2005) και ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας (26 Φεβρουαρίου 1906 -3 Σεπτεμβρίου 1994).

Ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές τιμημένος με τρία κρατικά βραβεία, ήταν δισέγγονος του ναυάρχου του ’21 καπετάν Γιώργη Σαχτούρη ενώ ο Γκίκας ήταν σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, συγγραφέας, ακαδημαϊκός και γιος της Ελένης Γκίκα, της γνωστής οικογένειας Γκίκα, η οποία είχε εγκατασταθεί στην Ύδρα. Μεγάλο ρόλο στη καλλιτεχνική ζωή της Ύδρας έπαιξε και ο διακεκριμένος Έλληνας μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, Περικλής Βυζάντιος (16 Ιανουαρίου 1893 – 9 Φεβρουαρίου 1972).

Ο Περικλής Βυζάντιος, το 1936 μαζί με τον τότε διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών δημιούργησε το παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα, που στεγάστηκε στο αρχοντικό του Ναύαρχου Τομπάζη. Το όνομά τους με την Ύδρα έχουν επίσης συνδέσει πάρα πολλές προσωπικότητες της Τέχνης και των Γραμμάτων κάποιες από τις οποίες είναι: ο Σεφέρης, ο Πικιώνης, ο Ελύτης, ο Πετσάλης, ο Εγγονόπουλος, ο Χένρυ Μίλλερ , οι ζωγράφοι Παν Τέτσης, Μαυροϊδης Γιώργος,Κωνσταντίνος Βυζάντιος καθώς επίσης και ο διάσημος τραγουδοποιός και συγγραφέας, Λέοναρντ Κόεν.

Οι παραλίες της

Η Ύδρα έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαίδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. Κοινο χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα, καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά.

Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, στα βράχια έξω από το λιμάνι, βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, που προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά και πεντακαθαρά νερά. Ορισμένα βράχια έχουν λειανθεί και επιστρωθεί με τσιμέντο, ώστε να δημιουργείται χώρος για ηλιοθεραπεία.

Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως, μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια, πάνω στα βράχια, στην ίδια περιοχή με την Σπηλιά. Και αυτή προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά νερά. Και εδώ έχουν δημιουργηθεί πλατώματα για ηλιοθεραπεία.

Μετά την Υδρονέτα είναι το Αυλάκι, μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα που το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας θαυμάσιο θέαμα. Κατεβαίνεις από σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα, έχει πρασινογάλαζα νερά και ένα μώλο στον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία.

Και στις τρεις παραπάνω παραλίες πηγαίνει κάποιος με τα πόδια, αφού βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας.

Όλες οι παρακάτω παραλίες επικοινωνούν με το λιμάνι της Ύδρας με θαλάσσια ταξί, καϊκια ή μικρά τουριστικά σκάφη.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, φυσικό, γραφικό λιμανάκι γεμάτο από ψαρόβαρκες. Ακριβώς δίπλα υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη μικρή βοτσαλωτή παραλία που προσφέρεται για μικρά παιδιά και παιχνίδι. Στα Καμίνια, μέρος για οικογενειακό τουρισμό, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβέρνες.

Συνεχίζοντας το χωμάτινο παραλιακό δρόμο, φτάνουμε στο Βλυχό, μια όμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά και λευκά σπιτάκια σκαρφαλωμένα στα βράχια, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους. Στο Βλυχό υπάρχει οργανωμένη παραλία, κατάλληλη για μικρά παιδιά, γραφικές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Και ο Βλυχός προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό.

Μετά το λιμανάκι του Βλυχού, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Πλάκες Βλυχού, μια πολύ όμορφη και πλήρως οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά. Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει ξενοδοχείο με bar και εστιατόριο, όπου μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικούς χυμούς και εξαιρετικές γεύσεις.

Φεύγοντας από το Βλυχό, μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας και αφού συναντήσουμε μία γέφυρα του 17ου αιώνα μοναδικής ομορφιάς, φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμίδα, μία όμορφη και αμμώδη παραλία. Εκεί βρίσκεται το Αρχοντικό του Βούλγαρη και το σπίτι στο οποίο κατοικούσε σύμφωνα με την ιστορία ο Καπουδάν Πασάς. Κοντά στην παραλία του Παλαμίδα υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση σκαφών και λίγο πιο πέρα, μετά το βράχο Ζάστανι η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού.

Μετά τον Παλαμίδα, είναι ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος, βραχώδης όρμος, με μεγάλη και όμορφη παραλία με βότσαλα, που απέχει από την Πόλη της Ύδρας περίπου 70 λεπτά με τα πόδια.

Στη συνέχεια, λίγο πιο πέρα από το Μώλο, βρίσκεται το Καουμίθι, μια μη οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο.

Tο Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο, δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος.

Επόμενη παραλία, κοντα στο ακρωτήριο Μπίστι, στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, ήσυχη και χωρίς οργάνωση, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους. Στους βράχους πάνω από την παραλία δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου.

Περνώντας από την νοτιοδυτική άκρη του νησιού φτάνουμε στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Οργανωμένη παραλία με βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά, στο μυχό του κόλπου, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα και κατάλληλη για υποβρύχιο ψάρεμα. Υπάρχουν ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες με μικρά τραπεζάκια, καντίνα με αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν πεύκα, που χαρίζουν ίσκιο και δροσιά. Σε κάποιο σημείο υπάρχει λίγη άμμος για να παίξουν μικρά παιδιά.

Στα ανατολικά συναντάμε τη Νίσιζα, μία όμορφη παραλία με βότσαλα, χωρίς οργάνωση, σε όρμο, που περιβάλλεται από πεύκα, εκεί που ήταν κάποτε το επίνειο του αρχαίου οικισμού της Επισκοπής.

Στη συνέχεια είναι το Κλιμάκι, μία μεγάλη παραλία, χωρίς οργάνωση, με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, με αρκετές εξοχικές κατοικίες και ξωκλήσια (Άγιοι Ταξιάρχες).

Μετά τη Σπηλιά της Φώκιας και το ακρωτήρι Ρήγας, βρισκόμαστε στην πιο όμορφη παραλία της νότιας ακτής του νησιού, τη Λιμνιώνιζα, μία παραλία με βότσαλα, χωρίς οργάνωση, που προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα.

Ολοκληρώνοντας τον περίπλου του νησιού, περνάμε από τις απόκρημνες νοτιοανατολικές αλλά και βορειοανατολικές ακτές, όπου βρίσκεται το ακρωτήρι της Ζούβρας και στη συνέχεια φθάνουμε στον τελευταίο όρμο, πριν από το λιμάνι της Ύδρας, στο Μανδράκι, το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, που η εισοδός του φυλαγόταν παλιά από δύο μικρά κάστρα που ήταν γεμάτα με κανόνια.

Στο Μανδράκι υπάρχει πολύ όμορφη αμμουδιά, η μοναδική στην Ύδρα χωρίς βότσαλα. Η παραλία είναι οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, beach bar, ταβέρνες και ξενοδοχείο. Βρίσκεται μόνο λίγα λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας και μπορείτε να φθάσετε σε αυτό είτε περπατώντας, είτε με θαλάσσια μέσα από το λιμάνι.

Οι προμαχώνες με τα κανόνια
Τα κανόνια χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία του λιμανιού κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Οι προμαχώνες με τα κανόνια φαινόταν να είναι ένα απαραίτητο μέτρο προφύλαξης σε περίπτωση που η Ύδρα δεχόταν επίθεση. Σήμερα μπορείτε να τους δείτε στην αριστερή και δεξιά πλευρά του λιμανιού.

Πώς να έρθω στο νησί

Η πρόσβαση στο νησί της Ύδρας είναι εύκολη και σύντομη. Μπορεί να φτάσει κανείς αρχικά από το λιμάνι του Πειραιά με ιπτάμενο δελφίνι και μάλιστα κάνοντας μόλις μιάμιση ώρα.

Μπορείτε να έρθετε στην ‘Υδρα οδικώς σε 2 ώρες και 30 λεπτά ακολουθώντας την Αττική οδό και εν συνεχεία την Ε.Ο Αθηνών –Κορίνθου.
Μετά τον Ισθμό κάνετε αριστερά προς Επίδαυρο (΄Εξοδος Β’ Κορίνθου-Επίδαυρος).
Οδηγείτε περίπου 30 λεπτά και φτάνετε στη διαστάυρωση για Επίδαυρο.
Λίγο πρίν θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες
Εκεί θα στρίψετε λοξός δεξία στον παράλληλο δρόμο και αμέσως κάτω από τη γέφυρα αριστερα.
Στη συνέχεια ακολουθείτε το καινούριο δρόμο προσέχοντας να δείτε τη πινακίδα προς Πόρο. Στο σημείο αυτό θα κάνετε αριστερά και θα φτάσετε από τον παραλιακό δρόμο σε 20 λεπτα στο Γαλατά
Μέχρι το Γαλατά για τη συνολική διαδρομή με μια μέση ταχύτητα χρειαζόμαστε 1 ώρα και 45 λεπτά
Στη συνέχεια ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο σε μισή ώρα (και λιγότερο) βρίσκεστε στο Μετόχι που το συναντάτε στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την Ύδρα στην ιστοσελίδα http://www.hydra.gr