Υπάρχουν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια;

Τα κορίτσια παίζουν με κούκλες επειδή είναι προγραμματισμένα να ασχολούνται με… κοριτσίστικα παιχνίδια και όχι εξαιτίας κάποιου στερεοτύπου, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε χιμπαντζήδες και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Βiology». Οπως είδαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, οι νεαροί χιμπαντζήδες παίζουν και εκείνοι αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν έπειτα από 14ετή παρακολούθηση χιμπαντζήδων στο Εθνικό Πάρκο Κιμπάλε στην Ουγκάντα πως παρότι αρσενικοί και θηλυκοί μικροί χιμπαντζήδες έπαιζαν με ξύλα, τα θηλυκά χρησιμοποιούσαν τα ξυλαράκια σαν να ήταν κούκλες αντιγράφοντας τη συμπεριφορά των μητέρων τους που ασχολούνταν με τα βρέφη. Μάλιστα, τα νεαρά θηλυκά έπαιρναν μαζί τους τα ξυλάκια τους στις φωλιές όπου ξεκουράζονταν και ορισμένες φορές έπαιζαν μαζί τους όπως οι μητέρες με τα μικρά τους.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ Ράνγκαμ «τα στοιχεία αυτά αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με το ότι ένα είδος ζώου το οποίο βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον του εμφανίζει διαφορές στο παιχνίδι μεταξύ αρσενικών και θηλυκών».

Προηγούμενες μελέτες πιθήκων που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία είχαν επίσης δείξει μια βιολογική επιρροή στην επιλογή παιχνιδιών. Οταν σε νεαρούς πιθήκους δόθηκαν αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια, τα θηλυκά έτειναν να παίζουν περισσότερο με κούκλες ενώ τα αρσενικά με φορτηγά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ